udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka - 3 łodygi selera naciowego - sos ostrygowy - różowa sól himalajska - olej arachidowy Marynata do mięsa: - sok z ½ cytryny - skrobia kukurydziana - płatki chilli - czosnek granulowany - imbir w proszku - ¼ szklanki oleju sezamowego - ½ szklanki sou sojowego light Dodatkowo: - czarny i biały(...)ryż basmati – ilość według potrzeb (na 500 g suchego ryżu dajemy 1 litr zimnej wody, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju arachidowego) Mięso z kurczaka kroimy w cienkie paski. Z sosu sojowego, oleju sezamowego, skrobii kukurydzianej, soku z cytryny, płatków chilli, czosnku granulowanego, imbiru robimy marynatę (wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce). Mięso przekładamy do woreczka strunowego, wlewamy
mojewypiekiinietylkopolecam. U mnie w kuchni spełnia wiele ról. Zarówno świetnie smakuje z wędlinami, potrawami z dodatkiem jajek jak i jest składnikiem wielu marynat ( skrzydełka kurczaka są boskie macerowane w tym sosie). Już nie mówię o domowych fast-foodach z którymi wspaniale się komponuje.. Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach-buteleczkach typu twist-of o pojemności
kawawszklanceŚwietny, jasny sos o przyjemnym kwaśnym smaku. Idealny do jasnych mięs, jak kurczak czy indyk oraz ryb. Czas przygotowywania: około 20 minut Ilość: porcja sosu dla 4-6 osób
AniaGotuje.plmiksujemy, po czym otrzymany sos rozkładamy dokładnie na nasze pałki – obtaczamy je. Całość pieczemy ok. 40-50 minut. I gotowe. Nie trzeba polewać sosem mięsa w trakcie pieczenia. Uwaga! Pałki możemy zastąpić całym kurczakiem. Z tym, że przed włożeniem jego do naczynia wykrawamy kręgosłup. Nacinamy korpus z jednej i drugiej strony kręgosłupa. Koszt: 19 zł dla trzech osób Przygotowanie
Kuchennyviral.plMakaron ze szpinakiem ,pieczarkami i kurczakiem Prosty makaron , wykonany w pięć minut . Składniki , które często goszczą w lodówce ,kawałek wędzonego kurczaka , świeży szpinak i parę pieczarek
Ogrodnik w podróżyłyżek kiełków bambusa 1 kapusta Pak Choi opalona na patelni 1 szczypiorek drobno posiekany 2 laski trawy cytrynowej drobno pokrojonej 2 zielone papryczki chilli 1/2 korzenia imbiru 2 butelki sosu Sweet Chilli małe 1 saszetka sweet chilli z imbrem Bulion drobiowy 1.5 L. 2 łyżki pasty czosnkowej 2 łyżki pasty imbirowej 2 malutkie słodkie papryki drobno pokrojona Sposób: Sokiem(...)garnuszku rozpuszczamy masło ,dodajemy trawę cytrynowa, imir korzeń,pastę imbirowa i czosnkową. (2 min) Mieszamy dodajemy okre ,szczypior i krewetki (2 min) Zalewamy bulionem dodajemy kurczaka ,kapustę Pak Choi. Zalewamy wszystko sosami sweet Chilli i sweet chilli z imbirem. Dodajemy kiełki bambusa,paprykę słodka i ostrą. Gotujemy 10 minut pod przykryciem Makaron ryżowy wedle przepisu na opakowaniu. Smacznego
Viola cooks with passionboczkiem, zapieczone w pomidorowym sosie. Brzmi niebiańsko, czyż nieprawdaż? Dosłownie kilka prostych, zwyczajnych składników wystarczy aby wyczarować takie cudne roladki. Zapieczone pomidory idealnie smakują z suszona bazylią i cebulą. A szpinak nabiera jeszcze bardziej kremowego smaku dzięki plastrom sera! Także więc zakasajcie rękawy i do dzieła. Do przygotowania potrzebujemy: 600 g fileta z piersi kurczaka (2 podwójne) 2 łyżki(...)patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wlewamy krojone pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz bazylią. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do naczynia do zapiekania. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem z każdej strony. Doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy sporo szpinaku oraz kilka
VioletoweKucharzenieDziś mam dla was propozycję na ostro ;) Makaron penne w pikantnym sosie z passaty, jeżeli jesteście miłośnikami ostrych dań, serdecznie zapraszam was do wypróbowania tego przepisu. Potrzebujemy: 2 małe piersi z kurczaka 250 g makaronu penne olej lub oliwę z oliwek 1 ostrą papryczkę 2 ząbki czosnku 450 g - 500 g passaty odrobinę startego żółtego sera natkę pietruszki sól(...)usuwam tylko część pestek). Doprawiam solą i pieprzem. W momencie kiedy kurczak jest idealnie podsmażony , dodaję passatę. Znów doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem prze ok. 5 min od czasu do czasu mieszając. W dużym garnku mieszam odcedzony makaron z gotowym sosem. Podaję z posiekaną natką pietruszki oraz startym żółtym serem. Smacznego
Kolejny blog o gotowaniupłatka, oraz słonej kosteczki był na wagę złota;) 1/2 kapusty pekińskiej 4 średnie pomidory lub gałązka-dwie pomidorków koktajlowych 500g piersi z kurczaka przyprawa „Gyros” 3 łyżki oleju op. sera feta 100g płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania mięsa. W tym celu umyte i osuszone(...)następnie pokroić na mniejsze części). Na pomidory wykładamy odsączone i przestudzone mięso. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na warstwie kurczaka. Majonez mieszamy razem ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Źródło
Smaki Na Talerzukurczaka zaczną wytapiać się soki: aromatyzowane cytrusami i ziołami masło oraz tłuszcz. Od tego momentu co kwadrans wyciągaj kurę z piekarnika i dokładnie polewaj pachnącym sosem. Krok 5 Po 30 minutach pieczenia kurczaka dołóż do pieca ziemniaki Hasselback. Na upieczenie będą potrzebowały około godziny (czas zależy od wielkości bulw). Po 20-30 minutach od rozpoczęcia pieczenia wyciągnij ziemniaki z pieca
Niedzielny kucharzgrilla w egzotycznej marynacie podany m.in. z tropikalnymi owocami. Drukuj Składniki (dla 4 osób) ok. 1 kg średnich (po 250-300g) filetów z kurczaka Marynata 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula(...)dość cienkie piórka. Czosnek obieramy z łupinki i miażdżymy w wyciskarce. Składniki marynaty mieszamy, zaczynając od składników płynnych – jogurtu, sosu chili, soku z limonki, musztardy i oliwy; następnie dodajemy sypkie przyprawy oraz cebulę i czosnek. Z filetów z kurczaka usuwamy ewentualne pozostałości chrząstek, kości i tłuszczu oraz błonki. Z każdego oddzielamy polędwiczkę, a pozostałą część kroimy płasko na 2 osobne
Kulinarna Pokusaheight: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mój jest taki , jak w przepisie poniżej , dlaczego ? Z dwóch powodów , uwielbiamy sos czosnkowy , więc go dodałam , no i kurczak musi być odrobinę pikantny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tego ,że ta sałatka(...)apetycznie ) układamy na przemian w dowolnej kolejności : kapustę pekińską , kukurydzę , cebulę , paprykę , ogórka , kurczaka , polewamy mieszanką majonezu z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem , doprawioną pieprzem i solą . Skrapiamy po całości ketchupem . Czynności powtarzamy z drugą połową składników ( w tej samej kolejności ) z tą ,różnicą , że zanim polejemy sosem, ostatnią warstwę sałatki , obficie posypujemy ją tartym serem i dopiero lejemy
Ogrodnik w podróżyprosta sałatka może być z premedytacją niszczona – na miliony sposobów. Przez użycie do sosu zwykłego majonezu (sic!), przez pomijanie najważniejszych składników, przez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki(...)Posypujemy ostudzonymi grzankami i strugami świeżego parmezanu. Ja podaję tą sałatkę jako pełne danie obiadowe – z dodatkiem steka wołowego, pieczonego lub grillowanego boczku albo kurczaka pokrojonych w plastry. Jeśli nie użyjecie całego sosu – schowajcie go w szczelny pojemnik. W lodówce może poczekać 5-7 dni. JAK TO ROBIŁ CAESAR Caesar swoją sałatkę mieszał na oczach gości, podjeżdżając do stolika
Karo in the KitchenSkładniki sosu przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy. PRZYGOTOWANIE : Frytki pieczemy na oleju, odcedzamy, solimy. Kurczaka kroimy w kostkę, dobrze doprawiamy i podpiekamy na oleju(...)tarce jarzynowej, por drobno kroimy. Kapustę szatkujemy, ogórka, pomidory drobno kroimy i mieszamy w miseczce. Do dużego naczynia żaroodpornego nakładamy frytki, na to upieczonego kurczaka. Następnie rozkładamy okrojony por, kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez około 15 minut. Zapiekankę wyjmujemy, lekko studzimy, następnie rozkładamy
Kulinarne Fantazje MarioliKolorowa, prosta sałatka z kurczakiem. Mięso najlepiej przygotować na patelni do grillowania. Do sałatki proponuję sos z wyraźnie wyczuwalnym miodem, czosnkiem i musztardą. Poniżej podaję składniki na dwie porcje sałatki. 200 g mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju ok. 120 g mieszanki sałat 1/3 szklanki kiełków soczewicy(...)dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Na talerzu wyłożyć sałatę, a na nią pokrojonego w plastry kurczaka (można kłaść ciepłego, ale dobrze smakuje też po ostudzeniu) i pokrojone na połówki pomidory. Sałatkę posypać startym parmezanem i kiełkami soczewicy. Całość polać sosem. Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy dijon
Bullio