Październik, jesienny czas to najlepsza pora na dyniowe przysmaki. Latem wykorzystuję w pełni sezon na cukinię i przygotowuję rozmaite przepisy: Frittata z cukinią i oregano Frittata
Moja smaczna kuchniaObok kaszy jaglanej, gryczana należy do moich ulubionych kasz i o ile ta palona o intensywnym aromacie sprawdza się w wytrawnej wersji dań obiadowych, o tyle
Roślinna - blog wegańskiUfff wolny weekend! Nareszcie! Ten tydzień dał mi się we znaki. W pracy całe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w
SMYKWKUCHNIZapalenie gardła u potomki dało nam ostatnio mocno w kość, stąd mniejsza aktywność w Internecie, ale cały czas coś się u nas gotuje albo piecze. Dzisiaj
Przepysznik - BLW i nie tylkoRzutem na taśmę, zamieszczam dzisiaj przepis będący moim wkładem w wyzwanie blogowe Mocnej Grupy Blogerów , o którym więcej możecie przeczytać TUTAJ . W tym tygodniu tematem
Przepysznik - BLW i nie tylkoOdkąd kupiłam nową gofrownicę, nie mogę się powstrzymać przed eksperymentowaniem z goframi. Staram się, żeby były jak najzdrowsze dlatego robię je z mąki pełnoziarnistej i dosładzam
karmelowyZłociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no
kgwjanczewoJesienią znacznie częściej przygotowuję sałatki z majonezem. Najpopularniejsza i najbardziej lubiana przeze mnie jest sałatka bokułowa z jajkiem . Zaraz obok niej, na drugim miejscu znajduje
Moja smaczna kuchniaJak się okazuje rukola świetnie smakuje w połączeniu z majonezem, wędzonym kurczakiem i brzoskwinią. Sałatkę polecam raczej na wyjątkowe okazje, a tych nie brakuje, zwłaszcza w
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI: pełnoziarnisty chleb tostowy figi ser ricotta ocet balsamiczny rukola czosnek granulowany oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Tosty ochlapać oliwą i przyprawić czosnkiem. Zapiekać w piekarniku
ClauditteMissCookingOgnik szkarłatny (Pyracantha officinalis) - t en krzew na pewno mijacie często w miastach lub posadziliście we własnych ogródkach. To bardzo fajna roślina z
Pora na pora i pomidoraDo dzisiejszej sałatki wykorzystałam przygotowaną ostatnio w domu oliwę z oliwek aromatyzowaną czosnkiem, oregano i chili . Sprawdziła się doskonale, a najbardziej cieszy mnie to, że nie
Moja smaczna kuchniaProste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną
Pełny talerzTroszkę lata w takie dni jak dzisiaj to bardzo miły akcent. Truskawek zamrożonych mam trochę, ale na ryneczku pojawiły się truskawki ostatnio, więc sięgnęłam po jeden
Magiczne Życie MartyCiężki dzień, od rana do wieczora na uczelni. Dopiero wróciłam, ale ze świetnymi ludźmi czas szybciej leci. Wstaję kiedy jeszcze jest ciemno, wracam kiedy już jest
Be Fit Be Strong