Okres Świąteczny się już zaczął a z nim potrawy z makiem. W moim domu w tym okresie pojawia się bardzo dużo maku i miodu. Mogę wam
Niezły MłynekKochanie dzisiaj Mikołajki, kto z was dostał prezent? Ja mam dla Was domek Baby Jagi. I oficjalnie rozpoczynam otwarcie sezonu przygotowań świątecznych. Domek Baby Jagi
Niezły Młyneksłodkimi dodatkami, ciasto zazwyczaj robię bardziej neutralne w smaku - dzięki temu efekt finalny nie jest przesłodzony. Poza tym mój jogurt był już troszkę słodki...Mi te placuszki przypomniały śniadania(...)dzieciństwa, kiedy budząc się czułam ten niesamowity aromat w całym domu. Wtedy podawane były z cukrem pudrem - teraz najbardziej lubię dodatek złotego syropu. Polecam - są wspaniałe, nie tylko na śniadanie, ale też na przykład podwieczorek.Waniliowe placuszki z jabłkamiSkładniki:(na około 20 sztuk)100 g mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 jajko250 g jogurtu waniliowego (0,1%)3 jabłkadodatkowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzezbyt zaabsorbowana jestem sprawami, które z kuchnią i blogiem wspólnego mają niewiele. Mam nadzieję, że mi wybaczycie.Póki co, ponieważ dziś piątek, zaproponuję Wam coś pysznego na sobotnie śniadanie. Wszyscy wiedzą, że domowe pieczywo to bajka i czysta poezja. W książce Brød: fra bagels til knækbrød Görana Söderina i Georga Strachala znalazłam przepis na cudowne, bardzo duńskie bułki(...)każdej piekarni, jednak wiadomo - nic nie zastąpi zapachu wydobywającego się z piekarnika z samego rana... Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale można je upiec wieczór wcześniej - na śniadanie nadal będą pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Cudownie maślane, ślicznie prezentują się pokryte makowymi kropeczkami (birkes to mak, więc wręcz nie wypada przygotowywać ich z niczym innym
Pożeraczka, czyli raz adobrzewręcz ilości pieczywa. Wszystko dlatego, że teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb... I bardzo mi z tym dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszukałam długo - już w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener znalazłam taki najprostszy. Przygotowania nie trwają długo, i następnego ranka raczyliśmy się na śniadanie naprawdę pysznym chlebem. Chrupiąca skórka, miękki, sprężysty miąższ, neutralny w smaku - pasuje do wszystkiego. Tak nam przypadł do gustu, że zaraz piekłam następny, a resztkę maślanki C. sobie wypił zamiast(...)minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Zastanawiam się nad upieczeniem jakiegoś bardziej świątecznego chleba. Może z żurawiną? Albo jakimiś cytrusowymi aromatami...? A jakie pieczywo Wy jadacie na grudniowe śniadania
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest bardzo szybki w przygotowaniu - jak to chleby na drożdżach - wystarczy zagnieść, odstawić, znowu zagnieść, odstawić i upiec. I już można się cieszyć wyjątkowo pysznym i pachnącym bochenkiem na śniadanie czy kolację. Polecam Wam bardzo - to taki przedsmak Świąt, kiedy nie pozwalacie wyjadać pierniczków z puszek.Przepis(...)Scandilicious baking Signe Johansen. Miałam na niego ochotę od bardzo dawna - w książce zdjęcie jest niesamowicie wręcz apetyczne. Zrezygnowałam jednak z lukru - tak słodki chleb nie nadawałby się na śniadanie. Spróbuję jednak przygotować go raz jeszcze, bardziej w formie strucli, z lukrem i zdecydowanie na słodko - wtedy będzie stanowił wyśmienity deser.Chleb adwentowy z suszonymi owocamiSkładniki:(na 1 bochenek
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta...Ja zrobiłam trzy mniejsze - jedną zjedliśmy na śniadanie, drugą C. zabrał do pracy, trzecia została dla mnie. Oczywiście można zapleść jedną, wtedy jednak trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.Razem ze mną chałki upiekły Mirabelka i Martynosia. Koniecznie zajrzyjcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesienna sałatka z rukolą, smażoną dynią, serem feta i piersią kurczaka z dodatkiem uwielbianego przeze mnie czosnku niedźwiedziego, który jest niezwykle zdrowy i smaczny Składniki:2
Oryginalny smakW Święta Bożego Narodzenia w moim domu najwięcej jest maku. Moja rodzina wręcz kocha mak, a to świetny okres, bo możemy jeść go do woli :) Moja
Niezły MłynekIdealny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Brukselka- tak mało jej w naszej kuchni, a przecież jest przepyszna. To jest wersja dla tych, którzy nie mogą
Niezły MłynekPachnie, pachnie coraz bardziej pachnie Świętami :) Ja już się doczekać nie mogę a Wy? Dzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe
Niezły MłynekSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą
Oryginalny smak