Prawdziwie jesienny poranek... Mglisty, deszczowy, ponury... Zajrzałam do panny Dahl, do działu z jesiennymi śniadaniami. I zaraz na początku znalazłam przepis na pudding ryżowy z gruszkami. Już od samego czytania zrobiło się przyjemniej, a jak był już gotowy to wyszło słońce :) Troszkę przepis zmodyfikowałam. Wyszedł nieziemsko aromatyczny, kremowy po prostu pyszny pudding. A gruszki... czysta przyjemność!!! Pudding
MiksturownikRazem z Agnieszką - moją najmłodszą siostrą - przygotowałyśmy na weekend drożdżówki z serem. Inspiracją dla nas był przepis z książki "Łasuch literacki..." Małgorzaty Musierowicz na buchty
MiksturownikPost dedykowany Asi i Tomkowi... :) Dwa przepisy: na domowy pasztet - najlepszy robi moja Mama, ja tylko próbuję ją naśladować i na mięsko do kanapek - jako alternatywa
MiksturownikPozostajemy w śniadaniowym klimacie. Specjalnie dla mojego mężusia - pancakes'y. Podaję przepis podstawowy, z którego korzystam najczęściej. "Oryginały" robi się z maślanki i z użyciem sody
Miksturownikdwóch mężczyzn słodko śpiących postanowiłam zrobić im pyszne śniadanko. Przeszukując swoje "magiczne księgi" wpadłam na przepis na Chlebek z opiekanym kokosem i postanowiłam go przygotować. Co prawda na pierwsze śniadanie nie zdążyłam, ale na drugie było idealne. Zjedliśmy z czekośliwką i konfiturą z czarnego bzu. Ale i bez tych dodatków smakował wyśmienicie. Troszkę się kruszył przy krojeniu
Miksturownikponiedziałkowe śniadanie... Sałatka a'la Caprese. Składniki: 100g mozzarelli; duży pomidor; grubo mielony pieprz; bazylia najlepiej świeża ale można użyć też suszonych ziół; oliwa z oliwek. Pomidora i mozzarellę kroimy w plastry. Układamy na przemiennie wraz z liśćmi bazylii (w przypadku suszonych ziół posypujemy nimi pomidorki i mozzarellę). Wszystko posypujemy grubo mielonym pieprzem i polewamy oliwą z oliwek. Smacznego
MiksturownikOd początku, czyli od pierwszego dnia stosowania Metody Montignac piekę domowy chleb. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowyczekoladą, włożyłam plasterek kiwi. Taki deser powinien choć godzinkę postać w lodówce, ale u nas nie było o tym mowy;) Polecam, naprawdę pyszny, może służyć również jako pożywne śniadanie:) Komentarze wiosna55 2010/03/01 21:21:48 Jakie to śliczne!!!!!!! sowa_nie_sowa 2010/03/02 10:43:10 Dzięki:) Rzeczywiście, sama się zachwycam urodą tego deseru, aż szkoda jeść;) chocoland 2011/10/29
Zdrowa Kuchnia SowyNajczęściej jadam na obiad, ale może spełniać też rolę śniadania albo słodkiej przekąski. Składniki na 2 porcje: * 2 jabłka obrane i starte na tarce * szczypta cynamonu * kilka truskawek rozmrożonych * łyżka śmietany 18% lub jogurtu * 100- 150 g ryżu basmati Jabłka chwilę prażę, dodaję cynamon. Można doprawić ew. fruktozą, ale moje były odpowiednio słodkie. Ryż gotuję jak najkrócej. Nakładam
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam jajek faszerowanych na ciepło. To było danie, które jako jedyne nauczyłam się robić na zajęciach ZPT (czyli zajęciach praktyczno-technicznych) w podstawówce (wieki
Zdrowa Kuchnia SowyJest rabarbar!!! Hurra! Crumble, to obok deserów z jogurtem greckim i serników czekoladowych, moje najulubieńsze słodkie danie:) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowykilkudniowym leżakowaniu w metalowej puszce, ale u mnie chyba nie doleżą, bo od razu poszły w ruch;) Są świetne - smaczne, sycące i zdrowe - w sam raz na drugie pożywne śniadanie albo na podwieczorek:) Bardzo polecam:) Komentarze ren-ya 2011/02/12 17:12:43 Fajnie, że znów zaczęłaś pisać. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie:) ugotujmy 2011/02/13 10:17:27 bakalie w ciasteczkach
Zdrowa Kuchnia Sowygustu. I również nie jako sposób na weekendową utratę 1-2 kg (podobno tyle się traci odżywiając się tylko nimi przez weekend), ile pomysł na pożywne i atrakcyjne śniadanie, zwiększenie energii, oczyszczenie organizmu - szczególnie teraz, na przedwiośniu. Eliksiry od 2-3 tygodni są moim dobrym początkiem dnia:) Gdyby ktoś był bliżej zainteresowany dietą strukturalną, to polecam lekturę tej strony
Zdrowa Kuchnia Sowy