Co zrobić z pieczonej dyni 273Co zrobić z pieczonej dyni – to wpis na życzenie czytelniczki – takie dostałam zapytanie. Zebrałam więc kilka inspiracji z przepisów, które publikowałam na blogu i
Dorota Smakuje
Tofucznica z pieczarkami 112To danie to sztandarowy przykład tego, że kuchnia wegańska potrafi przygotować odpowiednik niemal każdej potrawy zawierającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Zapraszam na przepis na tofucznicę, czyli..
Vegan Taste
Czekoladowa owsianka z bananami 123Wielu z nas owsiankę kojarzy z nieapetyczną breją, którą niechętnie jadło się w dziecinstwie. Niesłusznie, bo zwykła, prosta owsianka daje szerokie pole do popisu –..
Vegan Taste
Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe 130W zimie zawsze zjadam więcej słodkości, niż w inne pory roku. Chyba czuję potrzebę osłodzenia sobie tej okropnej pogody… Ostatnio rozjaśniłem sobie dzień cudownymi muffinkami
Vegan Taste
Focaccia z oliwkami 117We Włoszech lekka i puszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do innych potraw. Włoski chleb występuje w
Vegan Taste
Miękkie i puszyste krakowskie bajgle 134Bajgle to wyjątkowe, żydowskie bułeczki pochodzące z XVII wieku. Ciągnąca, rumiana skórka i miękki środek – to cecha charakterystyczna tego pieczywa. Pochodzenie bajgli nie jest..
Vegan Taste
Pudding z tapioki z czereśniami 137Po przepysznych przepisach na czekoladowy krem z fasoli, daktylowe batoniki i ciasteczka z ciecierzycy czas na nieco bardziej sezonowy przepis – pudding z tapioki. Sezonowy,..
Vegan Taste
Focaccia z suszonymi pomidorami 152Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej..
Vegan Taste
Czosnkowa pasta z białej fasoli 126Mistrzyni kanapek, na równi z hummusem, pastą z groszku i pastą z pieczonej papryki, najlepsza ze świeżym, chrupiącym, jeszcze ciepłym pieczywem – czosnkowa pasta z..
Vegan Taste
Wytrawne muffiny szpinakowe 145Gdy myślę o muffinkach, to przed oczami widzę przepyszne, puszyste czekoladowe babeczki. Jednakże ta mała przekąska ma dwie twarze – jedną słodką, rozpieszczającą i rozweselającą..
Vegan Taste
Pasta kanapkowa z zielonego groszku 137Jeśli znudziły Wam się kanapki z hummusem, to dziś mam dla Was coś wystrzałowego – najlepszą pastę na kanapki – pastę z zielonego groszku. Osobiście..
Vegan Taste
Domowy krem à la Nutella 228Dziś kilka słów o mojej przygodzie z nutellą z awokado i o tym, jak znalazłem lepszy zamiennik – krem z orzechów, czyli domową nutellę. Pamiętam..
Vegan Taste
Marmolada z suszonej żurawiny 152Gdy w środku zimy naszła mnie ochota na marmoladę z żurawiny, znalazłem na to prosty sposób – wykorzystanie suszonej żurawiny. Przepis na marmoladę z suszonej..
Vegan Taste
Śniadaniowe tosty z ricottą i figami 151Gdy myślę o figach, przed oczami zazwyczaj pojawia mi się jeden obraz – niezbyt ładne (ale bardzo smaczne!), pomarszczone od suszenia krążki, w moim domu..
Vegan Taste
Tarta z grzybami suszonymi 162Tarta z grzybami suszonymi – niezwykle smaczna, o wyrazistym, mocnym smaku, co zawdzięcza właśnie grzybom suszonym. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana
Dorota Smakuje