Smalec ziołowy 163Smalec domowej roboty jest bardzo prosty do wykonania i bardzo smaczny. Zamknięty w słoiczku może długo postać w lodówce, a nasz przygotowany jesienią właśnie się skończył
niecodziennikpary
Ćwikła z chrzanem 155Bez ćwikły z chrzanem nie ma u nas w domu świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia, to stały dodatek do warzywnej sałatki oraz do mięs i wędlin
niecodziennikpary
Ser biały 145Do czasu rozpoczęcia studiów mieszkałam na wsi, gdzie Rodzice i Dziadkowie prowadzili gospodarstwo rolne. Mieliśmy swoją krowę, nic więc dziwnego, że bardzo często robiony był ser
niecodziennikpary
Cytrynowa babka z majonezem 149Od Wielkanocy minęło już trochę czasu, ale nie oznacza to końca delektowania się babkami – wypiekami głównie kojarzonymi z tym świętem. Ta puszysta cytrynowa babka zawiera
niecodziennikpary
Smalec z jabłkiem i cebulą 133Smalec z jabłkiem i cebulą szczególnie smakuje z chlebem pełnoziarnistym lub żytnim na zakwasie. Wbrew pozorom dodatek jabłek i cebuli nie czyni go słodkim, są one
niecodziennikpary
Bliny pszenno-gryczane 144Bliny pszenno-gryczane to bardzo prosta potrawa, która jest podobna do racuchów. Jakiś czas temu zamieściliśmy przepis na bliny gryczane, a dzisiaj dzielimy się z Wami
niecodziennikpary
Racuchy z mąki kukurydzianej 130Chociaż nie musimy martwić się o zły wpływ glutenu na nasze organizmy, to od czasu do czasu lubimy ugotować sobie coś bez mąki pszennej, którą zastępujemy
niecodziennikpary
Wiosenna sałatka makaronowa 141Wiosenna sałatka makaronowa kusi kolorami i smakami. Jej świeże składniki przybyły wprost z bazarku i o tej porze roku mają lepszy smak od warzyw dostępnych do
niecodziennikpary
Omlet ze szparagami 130Omlet ze szparagami jest bardzo dobrym pomysłem na ciepłą kolację, zwłaszcza że na dworze znów zrobiło się zimno. Do jego usmażenia potrzeba niewielu składników, jest szybki
niecodziennikpary
Smalec z jabłkiem i mięsem 141Ostatnio przerabiamy dość duże ilości owoców i każdy dzień jest słodki, dlatego naszła nas ochota na coś całkowicie odmiennego. Od razu pomyśleliśmy o prawdziwym domowym smalcu
niecodziennikpary
Pasztet na boczku 136Gdy piekliśmy nasz wielkanocny pasztet, Mama wspomniała o sprawdzonym przepisie na pasztet na boczku . Rodzina się zjeżdża, więc jest to bardzo dobra okazja, by upiec taki
niecodziennikpary
Pasta z bakłażana i selera naciowego 142Pasta z bakłażana i selera naciowego jest przykładem, że w dobrze prowadzonej kuchni nic się nie zmarnuje. Prowadząc stronę, musimy pamiętać o dodatkowych produktach do zrobienia
niecodziennikpary
Pasztet z kaczki 137Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu
niecodziennikpary
Dżem śliwkowo-dyniowy 142Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami węgierkami i zapasami dyni, które corocznie przez kilka tygodni towarzyszą nam w kuchni. W tym roku połączyliśmy te
niecodziennikpary
Sałatka caprese 131Caprese to chyba jedna z najprostszych i najbardziej znanych sałatek świata. Do jej przygotowania potrzebne są pomidory, ser mozzarella oraz świeża bazylia, które po naprzemiennym ułożeniu
niecodziennikpary