Dziś przedstawiam sałatkę z tuńczykiem. To wersja najbardziej znana. Dla chrupkości dodałam seler naciowy, który idealnie pasuje do pozostałych składników. Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 łodyga selera naciowego 1 duży ogórek kiszony 1/2 szklanki ryżu 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Ryż płuczemy i gotujemy(...)Jajka, seler naciowy, ogórek kiszony kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu. Następnie dokładamy kukurydzę i tuńczyka. Na koniec dokładamy majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju szczypta soli 180 ml gorącej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć (ostrożnie nie poparzyć się wodą). Zagnieść ciasto i
Gaździnka warzypolewamy oliwa z oliwek. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem. Niby taki prosty przepis, ale tak często o nim zapominamy! :) 3. Sałatka z łososiem - przepis możecie znaleźć tutaj Sałatka z łososiem 4.Tortille z łososiem i sosem koperkowym Składniki : 4 Tortille, 300g wędzonego łososia, 250g serka - może być mascarpone lub kanapkowy twaróg, 3 łyżki pokrojonego koperku, Łyżka soku(...)zawijamy każdą tortille w 'roladę' i owijamy folią. Wkładamy do lodówki do momentu,kiedy przyjdą goście. Kroimy w paski o grubości ok. 4cm. Już dzisiaj życzę Wam udanej zabawy, smacznego jedzenia oraz wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Chocolate Stop Temptingdniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam! składniki (na 1 słoik) pęczek rzodkiewek 3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku lub koper kawałek chrzanu parę ziarenek pieprzu sól kamienna do przetworów niejodowana(...)koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić, ostudzić, zalać rzodkiewki. Słoika nie zakręcać tylko lekko przykryć. po ok 5 dniach rzodkiewki można jeść . Smacznego
Stare Garymocnym ogniu, a drugie na delikatnym, a sami przekonacie się, jaka jest między nimi różnica.) Ugotowane jajka wyjąć z folii i ułożyć na środku półmiska. Sałatkę możemy podać z dowolnym sosem. Ja zaszalałam i przygotowałam sos majonezowy z anchois. Słoiczek 80 g. kosztuje około 7 złotych. Nie jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem(...)Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli. Ja jej nie dodawałam, gdyż i majonez, i anchois mają sól same w sobie. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon jabłek w tym roku jest bardzo urodzajny! Dlatego, kiedy mama przynosi pełne kosze jabłek do domu, to potem długo się zastanawiamy co mamy z
Kuchnia ŁukaszaDzień dobry! Zaczynamy nowy tydzień propozycją smakowitej sałatki. Jej podstawą jest mizuna czyli japońskie zioło, nazywane też japońską musztardą. Pierwszy raz miałam okazję ją spróbować od Klaudyny z Ziołowego zakątka, ponieważ uprawia ją w swojej rodzinnej miejscowości. Niby zioło jak zioło, wygląda nieco jak endywia, a smakuje jak musztarda! Tak, ma delikatny posmak musztardy :-). Zdecydowanie polecam do spróbowania, w Krakowie(...)samym końcu stanowisk warzywno-owocowych. Postanowiłam połączyć ją z serem korycińskim, piersią z kurczaka, pomidorami, migdałami, żurawiną... wariacja w sumie z tego co miałam pod ręką, ale bardzo smaczna i ciekawa! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćSałatki ciąg dalszy. Składniki (na dwie porcje): garść rukoli 7 suszonych pomidorów pół kuli mozzarelli pół słoiczka czarnych oliwek 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów łyżka octu winnego łyżka miodu sól pieprz świeże oregano Ocet winny, miód i olej z suszonych pomidorów dokładnie mieszamy, Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy i wkładamy(...)wkładamy do miseczek. Oliwki kroimy na pół, mozzarellę w kostkę i również wkładamy do miseczek. Polewamy wszystko dressingiem z oleju, miodu i octu. Na koniec dodajemy świeże oregano. Smacznego
Mango PapajaDziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych
Kuchnia PROzdrowotnaAntyoksydacyjna petarda! aż pieni się od aktywnych związków czekających tylko na rozprawienie się z wolnymi rodnikami. Aronia to witaminy z grupy B, rutyna, witamina C, PP
Kuchnia PROzdrowotnaNajprostsza na świecie!, rekordowo szybka, cieszy oczy, podniebienie, cóż więcej oczekiwać? Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 opakowanie sałaty roszponki 10 pomidorów koktajlowych Sos 2
kgwjanczewoSkładniki: 1 szklanka suchego makaronu (u mnie mini kolanka) 1 brokuł 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 2 pomidory ( u mnie żółty i czerwony) 1/2 cebuli
Kuchnia domowa AniUpały, upały, upały. Może coś dla ochłody? Dobrym pomysłem będzie pascha z dodatkiem lodów, bitej śmietany i owoców. Składniki: 3 l mleka 3 szkl. kwaśnej śmietany
Salonik smakówchyba tłumaczyć Warto odwiedzić sklep Goodest . P.s. Przypominam Wam również o wciąż trwającym konkursie. Zgłoszenia możecie dodawać tutaj ( klik ) lub tutaj (na Facebook – klik ) A wracając do sałatki… Składniki: 1 małe opakowanie ulubionego miksu sałat 4-5 pomidorków 4 pełne łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku 2 łyżki posiekanego koperku(...)opcjonalnie doprawiamy. Nasz sos ma być wyrazisty w smaku. Sos dodajemy do sałaty wraz z posiekanym koperkiem, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki i krótko mieszamy. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiWitajcie. Dziś coś dla miłośników pieczarek. Pyszna syta sałatka w sam raz na śniadanie czy kolację ;-) Składniki: 400 g pieczarek 5 jajek 150 g żółtego sera 1 mała cebulka sól, pieprz 1 łyżka musztardy majonez siekany szczypiorek lub natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. 2. Pieczarki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Wszystko umieścić w misce, dodać łyżkę musztardy, majonez wedle uznania, doprawić solą i pieprzem. Dodać też zieleninę wedle uznania. Schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Ani