Ponoć dziś o godzinie 16.21 rozpoczęła się astronomiczna jesień . A u mnie na przekór zagościło ciasto bardzo letnie , delikatne . No i z moimi kochanymi malinami
Malinowa KawiarenkaCzęsto dostaję pytania ''Co robisz z żółtkami po omletach?'' ... Wychodząc wam (i sobie) naprzeciw siedzę i myślę, myślę i siedzę i powstają w mojej głowie (i
fitolarun.blogspot.comNiyrołz [1] to mje [2] jakosik tak korci, żeby cojś pokōmbinować [3] ze receptym [4] . Tyn syrnik żech prōbowoł na roztomajte [5] sposoby, ale jak żech
Chop w kuchnifont-family:"Times New Roman",serif;} Dziś zapraszam na kolejny przepis z tradycjami. Opowiem Wam historię słodkiego symbolu Warszawy, czyli Wuzetki. Gdyby zapytać Polaków o tradycyjne polskie ciasta, wśród serników i szarlotek na pewno wymieniliby wuzetkę. Wszyscy z pewnością pamiętają scenę z filmu Barei, w której kelnerka bez pytania zapisuje na kartce zamówienia zestaw obowiązkowy – kawa i wuzetka. To czarno(...)0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman",serif;} Składniki: ciasto: 4 jaja 1/2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego krem: 400ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru sok z połowy cytryny 200ml dżemu porzeczkowego Polewa czekoladowa: 100g czekolady deserowej 50ml śmietanki czekoladowe
Obiad gotowymojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy
moj przepis naBardzo lubię ciasta, gdzie jest duuużo kremu, a mój mąż przepada za takimi z galaretką. Postanowiłam wymyślić coś, co przypadnie do gustu nam obojgu i
Di gotujeTort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!patelni. Zazwyczaj w wersjach na słodko :) PRZEPIS ✔ 3 białka, 2 żółtka ✔ 3 łyżki mąki ryżowej ✔ 1-2 łyżeczki cynamonu ✔ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ✔ 1 łyżka syropu klonowego lub ksylitol ✔ owoce plus odżywka białkowa np. http://www.myprotein.pl/our-range/protein.list Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Wylewamy do formy. Dodajemy owoce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika(...)każdy znajdzie swój ulubiony smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno, a białka dodadzą daniu przepyszny smak. Bardzo dobrze rozpuszczają
TetiisheriKolejne pyszne, proste i oczywiście lekko "uzdrowione" serniczki, tym razem w wersji dwukolorowej, na kruchym spodzie. Takie serniczki świetnie będą prezentować się na stole przy okazji
Healthy food explorerWitajcie kochani.Kolejny rok już za nami.. Poprzedni żegnałyśmy na słodko - sernikiem. Dziś nasz post pachnie nieco orientalnym, białym i chudym mięskiem na patyku. Składniki salsy z awokado to spontaniczny, eksperymentalny zespół różnych składników z pozostałych, poświątecznych zapasów. Nasz obiad/lunch/kolacja na pewno wpasuje się idealnie w menu tych trzymających linię, ale tym, którzy mają już dosyć obfitego, ciężkiego jedzenia zarówno(...)delikatnie mieszamy całość. Finalnie dodajemy sezam, miód oraz suszoną żurawinę oraz zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy ją sezamem. Ruszt z szaszłykami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30min. na środkowej półce. Po połowie czasu pieczenia szaszłyki odwracamy na drugą stronę. Aby zapobiec przed ich wysychaniem co jakiś czas można je smarować marynatą.I.. gotowe
Symfonia Smakówrybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto, tym lepiej - pierogi są mniej "zapychające" i kaloryczne. Możemy zrobić ciasto tylko z mąki razowej/pełnoziarnistej(...)należy z nimi przesadzać. Wiele jednak zależy od rodzaju ciasta, od ilości użytego masła, oleju, od cukru czy od innych dodanych składników. Najlepszy wybór to chudy sernik na cienkim spodzie lub tzw. makowiec japoński, czyli ciasto bez mąki, z jabłek, maku, otrębów i orzechów. Pierniki Wg tradycji podstawowe składniki to mąka razowa i miód, ewentualnie przyprawy korzenne
Powiedz dietom nierazem, od razu przejdę do rzeczy. Na początek pytania od Marty : 1. Ulubione danie? To trudne pytanie, szczególnie dla blogerki kulinarnej. Jest tyle różnych różności... Ale niech będzie sernik i wszelkie jego wariacje. 2. Dla kogo kochasz gotować? Dla wszystkich, którzy chcą jeść to, co przygotowałam. Najbardziej oczywiście dla bliskich i znajomych, ale też dla zupełnie obcych ludzi(...)blog pozwolił mi osiągnąć, niż z niego samego. I na koniec pytania od Pinky : 1. Co jest najlepszą rzeczą, jaką dało Ci blogowanie? Odkrycie, że moją pasją jest pieczenie, i że chcę się w tym kierunku rozwijać zawodowo. 2. Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie? Najbardziej lubię słodkie śniadania: naleśniki, gofry i inne placuszki. 3. Czym najchętniej faszerujesz naleśniki? Twarogiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotować coś specjalnego.A było to tak - najpierw miałam wielkie plany na mnóstwo strasznych słodkości. Później stwierdziłam, że i tak nikt tego nie zje, postanowiłam się więc ograniczyć do dyniowego sernika (o nim jutro, wyszedł genialny!). Wczoraj jednak podjęliśmy spontaniczną decyzję, że zaprosimy znajomych na wspólny seans filmowy, stwierdziłam więc, że jednak coś strasznego na stole wylądować musi.Zdjęcie tego ciasta(...)łyżka wody2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu1-2 krople zielonego barwnika spożywczego w żelu1 łyżeczka mioduSpody trzech tortownic o tych samych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem.Mąki i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, maślanką, ekstraktem z wanilii i barwnikiem. Dodać płynne składniki do suchych, dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję(...)ciepłym miejscu na około 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią. Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt gęsty lukier). function load(url, callback
dom-agi.plSerniczki z białą czekoladą i bakaliami to małe słodkie babeczki, idealne jako poczęstunek dla gości w czasie nadchodzących świąt. Łączą w sobie smak cynamonu i różnorodnych
Smakołyki Bereniki