sernika, który podpatrzyłam u Doroty z bloga Moje wypieki . Ciacho wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm: na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła, w temperaturze pokojowej(...)serową powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski dodać wszystkie składniki masy serowej oprócz śliwek. Zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Masę serową przelać na podpieczony spód, na jej wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze, a następnie posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez
Fabryka pomysłówSernik ten jest szybki do zrobienia, bo zamiast klasycznego spodu używamy herbatników. Smak wzbogaca dodatek powideł śliwkowych i dużej ilości skórki pomarańczowej. *foremka 24*24 cm Składniki: duża paczka herbatników 1 słoiczek powideł śliwkowych 700 g sera z kostki 6 żółtek 180 g masła 1/2 szklanki cukru 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 torebka budyniu waniliowego na polewę(...)posmarować je powidłami. Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić. Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna). Wystudzony sernik polać polewą i posypać posypka cukrową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiękkiego masła, masa serowa: 500 g twarogu sernikowego mielonego, 200 g słodkiej śmietanki 30%, 40 g cukru pudru + 1 łyżka, 1 opakowanie żelatyny –fix deserowej do serników na zimno (60 g), ponadto: 250 g malin, 1 opakowanie galaretki o smaku winogronowej przeźroczystej (na 500 ml wody). Przygotowanie: spód kruchy: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Masło roztapiamy i studzimy(...)delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min). Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i układamy na niej maliny, odstawiamy do lodówki, żeby się zastygła. Galaretkę rozpuszczamy, studzimy i przelewamy na sernik. Na masę wlewamy tyle galaretki, żeby przykryła maliny, część zostanie. Z pozostałej galaretki, można przygotować kostki z maliną. Sernik odstawiamy do lodówki na kilka godzin. kostki z maliną: Galaretkę przelewamy
Moniki SmakołykiKarmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo. Ciasto: biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu Masa Serowa: 1 kg serka naturalnego 1 - 1,5 szklanki cukru 200 g masła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny 1 opakowanie(...)ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą
Praktyczna plrazie najsilniej rozwinęła się ta o długich łodygach, z których łatwo zdejmuje się skórkę i wybarwionej w większości na zielono. Wystarczy niewiele składników, by zrobić ten orzeźwiający sernik na zimno idealny na wysokie temperatury ostatnio. Składniki (na formę o wymiarach (22 x 26) cm): 1 kg sera (z wiaderka lub potrójnie zmielonego) 12 g cukru waniliowego 2 galaretki agrestowe(...)Powinno to zająć ok. 5 minut. Gorący rabarbar doprawić do smaku cukrem. Do rabarbaru dodać żelatynę. Wszystko razem zmiksować ręcznym blenderem. Odstawić do schłodzenia. Masę rabarbarową przełożyć na ścięty sernik. Całość wstawić do lodówki. Sernik wyjąć z lodówki na kwadrans przed podaniem. Podawać z listkami świeżej mięty
Weekendy w domu i ogrodziemoże klasyczna czerń? Jak co roku ulegamy z Amber porzeczkowym trendom. Pasują nam do wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę, że wcale! Nawet nie dopuszczam tej myśli, że nie jadacie(...)nutellą... Deser czeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku na zimno, białe w nalewce. Jest też deser, który łączy je wszystkie razem otulając delikatnym biszkoptem. Klasyczny, letni deser - ponoć jeden z ulubionych deserów angielskiej Królowej. Summer pudding. Deser, którego historia
KUCHARNIACiasto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, czyli Chatka Baby Jagi. Poniższe ciasto to sernik na zimno przełożony herbatnikami i udekorowany czekoladą oraz wiórkami kokosowymi. Jestem pewna, że spodoba się oraz posmakuje dzieciom jak i dorosłym :) Składniki: 36 sztuk herbatników, np. pełnoziarnistych 0,5 kg sera zmielonego 250 g miękkiego masła (ponad 1 kostka!) 1 szklanka cukru pudru(...)ułożyć herbatniki (analogicznie jak wcześniej, czyli 6 rządków po 3 herbatniki). Przykryć całą białą masą, a na środek ułożyć resztę masy kakaowej. Całość delikatnie złożyć, formułując kształt trójkąta. Przygotowany sernik zawinąć w folię przezroczystą i schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na sam koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ewentualnie wlać łyżkę mleka lub śmietany. Roztopioną czekoladą polać
Ugotowaćkochać truskawek. Kupiłam dzisiaj dwa kilo szczęścia i postanowiłam zrobić sernik na zimno. Szybki i efektowny deser cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie. I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? SKŁADNIKI: na tortownicę 18 cm 15 herbatników petit beurre 2 łyżki masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki(...)zgodnie z opisem na opakowaniu i lekko tężejąca wylać na masę serową. Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Na wierzchu sernika ułożyć całe truskawki, a pomiędzy przy pomocy rękawa cukierniczego zrobić kleksy z masy śmietanowej. Przechowywać w lodówce
Kuchnia w opałachjest już tylko lepiej ;-) Krem z białych warzyw z płatkami migdałowymi, krem z karmelizowanego kalafiora czy szparagowa w dwóch kolorach to bardzo ciekawe propozycje na nasze stoły. Za oknem zimna jesień, więc przyda się także przepis na rozgrzewającą marchewkową z imbirem i kolendrą. Na takie szaro-bure dni jak dziś przepis ten będzie jak znalazł! Dania główne – Już pierwszy(...)tygryski lubią najbardziej. Truskawki z jogurtem i chałwą brzmią obłędnie a już z kolejnej strony atakuje mnie gruszka w miodzie z bakaliami. Ślinka cieknie jak szalona a tu sernik na zimno z jagodami uśmiecha się do mnie z kolejnej ilustracji. Dalej makowa panna cotta, która wygląda niemal tak dobrze jak desery z nasionami chia i domowe pralinki, których wykonanie
Mr. Tasteblogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli sernik z budyniem bez pieczenia Sernik jest bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu, puszysty, no po prostu idealny sernik na zimno. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru (jeżeli lubimy słodsze, możemy dać 6-8 łyżek) opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetker ,,Słodka chwila" (43 g) 3/4 szklanki(...)pokryły całe dno. Na rureczki wlewamy masę sernikową, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki na 5-6 godz, a najlepiej na noc lub całą dobę. Po stężeniu sernik dekorujemy według własnego uznania. Ja udekorowałem sernik kremem na bazie bezy szwajcarskiej ( przepis tu ). Smacznego
Kuchnia ŁukaszaSernik na zimno z truskawkami to letnie, smaczne ciasto za którym dzieci i nie tylko, przepadają. Bardzo lubię ciasta z truskawkami a serniczek to jedno z moich ulubionych. Polecam na ciepłe dni. SKŁADNIKI : 4 serki waniliowe po ( 160 g każdy ) 300 ml śmietany 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 2 łyżki żelatyny 200 g ciastek owsianych 100 g masła(...)homogenizowane, ponownie mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę, mieszamy i gotowe. Masę serową wylewamy na wyłożone ciastka w tortownicy i chłodzimy około 2 godzin aż masa zastygnie. Na zastygniętym serniku rozkładamy resztę truskawek i wylewamy tężejącą galaretkę, ponownie chłodzimy. Zastygnięty sernik wyjmujemy z tortownicy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliLekki i puszysty- taki właśnie jest sernik na bazie jogurtu greckiego. Jest to ciasto pieczone a wygląda i smakuje jak sernik na zimno. Przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu- jest to idealny przepis na osłodzenie sobie początku tygodnia. Tuż po wyjęciu z piekarnika wypiek trzęsie się jak galareta, ale nie trzeba wpadać w panikę- po schłodzeniu jak najbardziej nadaje się(...)godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odkrawamy brzegi, dzięki czemu środek ciasta się nie zapadnie. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i tężejącą wylewamy na wystudzone ciasto. Sernik należy schłodzić przez kilka godzin. Smacznego
Wrzosowa Polanawymaga dużo pracy. Idealny na letnie popołudnie. Zrobiony jest z serka mascarpone, mleka i śmietany, dlatego ma bardzo mleczny smak, a słodycz nadają mu banany. MLECZNY SERNIK NA ZIMNO z BANANAMI Składniki: (forma 24 cm) spód: 200 g herbartniki typu petit 100 g masła 3 banany sok z 1/2 cytryny masa serowa: 500 g serka mascarpone(...)Masę wylewamy na spód z bananami. Tortownicę odstawiamy do lodówki aby masa stężała. wierzch: Galaretkę cytrynową (ja użyłam takiej z pianką) rozrabiamy, studzimy i wylewamy na wierzch sernika
Bon appetit mon amienazwie śnieżny puch. Jest bardzo puszyste (trochę przypomina ptasie mleczko), niezbyt słodkie, z posmakiem cytryny i wiórków kokosowych. Ja je robię na ciemnym spodzie, bo wtedy bardziej ten sernik na zimno kojarzy mi się z zimą i ze śniegiem leżącym na ziemi. Dla mnie istotne jest to, że robi się je o tej porze roku niezwykle szybko. Czas wykonania jest(...)wpływem zimnych galaretek i śmietany poczujecie, jak masa szybko zastyga. Masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe i cukier. Wymieszać i lekko uprażyć. Kokosową posypkę równo rozprowadzić na serniku. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać niezbyt zimne. Najlepiej wyjąć ciasto z lodówki na ok. pół godziny przed podaniem. "Okno z widokiem" Magdaleny Kordel
Weekendy w domu i ogrodziepewno go skończę :D Właśnie obstawiam, które dziecko dzisiaj pierwsze wstanie ;) Miałam jakiś czas temu ochotę na sernik. Pieczony odpada, bo za dużo zachodu no to padło na sernik na zimno. W lodówce winogrona, w szafce galaretka. Do tego spód z biszkoptów. Szybko, prosto i smacznie. Dla tych, którzy włączają na co dzień piąty bieg lub im się nie chce(...)masa serowa stężeje rozłożyć na niej winogrona. Jeśli owoce są mniejsze, można je w całości ułożyć na cieście. Większe polecam przekroić na połówki. Owoce zalać tężejącą galaretką i sernik ponownie wstawić do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia galaretki. Pozostawić najlepiej na kilka godzin (lub całą noc), gdyż wówczas sernik lepiej się kroi (biszkopty zdążą zmięknąć
My simple kitchen