zrobić samemu, bez tej całej chemii, z naturalnych, ekologicznych, zdrowych składników. Zakasałam rękawy i wzięłam się do dzieła. Upiekłam niski biszkopt z mąki orkiszowej, pojechałam na wieś położoną na terenie Rudniańskiego Parku Krajobrazowego nazbierać borówek amerykańskich z krzaczka rosnącego w ogrodzie znajomych, zakupiłam twaróg wyprodukowany w mleczarni w Skale. I tak oto powstała moja wizja domowego sernika na zimno. Jeśli
W kuchni Katiemieliśmy pomysłu dla niego na prezent, upiekłam więc coś słodkiego. Z tego też powodu, że sernik był prezentem, nie mam jego zdjęcia w przekroju, a tak przywykłam. Jak już coś na blogu pokazuję, to koniecznie przekrojone, łyżką nadebrane, żeby było widać, że bez zakalca, że dopieczone itp. Jak zakalec się przydarzy, to na blog z reguły nie trafia ;) Czytaj
bistro mamarozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :D Lubisz cytrynowe desery ? Koniecznie zobacz przepis na Sernik cytrynowy ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSłówko z Wikipedii: Sernik gotowany Odmiana sernika, w którym ser przygotowuje się oddzielnie (jajka roztrzepane ze śmietaną i gotowane na mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę serową w połączeniu z masłem i cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki(...)mieszając. Gdy ser będzie gorący powoli dodać budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem lub margaryną. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową oraz czekolada będzie zimna ale nadal płynna wylać
Pychotkaaapszennej tortowej 100 g zimnego masła 65 g cukru 1 jako szczypta soli Sernik: 7 jajek szczypta soli 170 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka) 100 g masła 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka soku z cytryny Frużelina żurawinowa: 300 g mrożonej żurawiny(...)białkami mieszając szpatułką. Gotową masę przelać na kruchy spód, wyrównać górę i włożyć do piekarnika na 50-55 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale go nie otwierać. Zostawić sernik na kolejne 10-15 minut, po czym uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik studzić w ten sposób przez co najmniej 30 minut, a dopiero później studzić go w temperaturze pokojowej
Passions hobbies lifeprzy małym, okrągłym kawiarnianym stoliku. Niespokojnie spoglądając na zegarek, zerkała w kierunku drzwi. On przyszedł po kilku minutach. Dosiadł się do jej stolika. W ręku trzymał żółte tulipany. Siedzieli bez słowa i co chwilę zerkali nieśmiało na siebie, nic do siebie nie mówiąc. Kiedy ona podnosiła na niego wzrok, on go spuszczał. I odwrotnie…Wtedy pomyślałam: „Patrzcie(...)coś przegapicie…Coś, co tylko można odczytać właśnie w oczach tego drugiego…” Patrzyłam, jak młoda kelnerka przynosi im do stolika dwa małe talerzyki. A na nich sernik. Mój sernik amaretto. I wtedy pomyślałam: „Niech ich zaczaruje!”. Życzę, aby zaczarował i Was! Składniki: 850g twarogu półtłustego 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka śmietany
Raj dla Podniebieniatwarogu z wiaderka 1 puszka masy krówkowej 3 lub 4 jajka (w zależności od wielkości) 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła 250g wafelków czekoladowych, bez polewy 10-12 cukierków Trufle Wafelki kruszymy na pył. Wafelki wrzucamy do garnka, delikatnie podgrzewamy i wyklejamy tortownicę. Tortownicę wkładamy do lodówki. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę(...)Dokładamy 8-10 posiekanych cukierków. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik smarujemy pozostałą masą krówkową i posypujemy posiekanymi cukierkami. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kocham CzekoladęJestem uzależniona od pogody. Nie mogę się przez to ogarnąć; kto by pomyślał, że kilka promyków może wprawić mnie w stan bliski euforii...? Pogoda jest, jaka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyszedł tak pyszny, że trudno jest skończyć na jednym kawałku;) Sernik sam w sobie jest wyjątkowy bo bazuje na serku wiejskim, nie urośnie, będzie bardzo niski, ale uwierzcie to nie odejmie mu smaku ;) Składniki (na małą blaszkę około 15x20cm) 1,5 szklanki serka wiejskiego light (tej gęstej części bez śmietanki) 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej aż brązowy) 1 łyżka(...)około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chowamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprosty do zrobienia. I zdecydowanie warto go zrobić! ;) Nie trzeba dodawać jagód - można zrobić po prostu sernik kawowy. Można dodać również rozpuszczoną tabliczkę czekolady lub kakao i zrobić sernik czekoladowy. Składniki: Spód: 200 g ciastek maślanych 80 g masła Masa serowa: 1 kg sera sernikowego lub półtłustego potrójnie mielonego 120 g (ok. 1/2 szklanki) cukru 3 duże jajka(...)wykładamy jagody (możecie ich nie dodawać, a jeśli macie mrożone - dodać bez rozmrażania!) i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy ok. 80 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do przestygnięcia w uchylonym piekarniku, po czym wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Smacznego :) P.S. Czy wspominałam, że sernik jest idealny do kawy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szczęście nie jest to czekolada ani sernik, ani porzeczki ani tym bardziej róże :) Uczulona jestem na słowa: bezglutenowy i wegański. Mieszkam na ulicy, na której niedawno otworzyli wegańską knajpę. Cuda na kiju tam są i smakują wyśmienicie. Zachodzę czasami, kiedy wracam po pracy i kupuję kawałek tarty z botwinką na cieście bez laktozy i bez glutenu. Cieszę się ogromnie(...)alergią pokarmową, problemami trawiennymi i innymi chorobami, które przyniosła ze sobą cywilizacja. Ale przejść obojętnie nie mogę jak na siłę stosujemy zamienniki, żeby było zdrowiej i bardziej trendy. Pieczemy serniki z kaszy jaglanej, słodzimy je ksylitolem, a spody pieczemy z mąki kasztanowej. W imię czego? No dobra, nie zrozumiem stara już jestem ;) Wolę zjeść raz w miesiącu sernik
bistro mamamojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis namojprzepisna.pl | Pianka truskawkowo-cytrynowa na bloku czekoladowym Zweryfikowałam stan lodówki i stwierdziłam: Za dużo cytryn i kremówki, nikt nie lituje się nad greckim jogurtem! ;-). Pomyślałam: Muszę
moj przepis nawyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości. Beza: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mocno schłodzone pozostałe ciasto. Przygotowany sernik wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec
In my kitchen