razu na wierzch masę malinową. Uwaga: Sernik robiłam więcej niż raz i z moich obserwacji wynika, że jakość i marka żelatyny mają wiele do powiedzenia. Tańsze żelatyny wolniej wiążą i trzeba masę jagodową troszkę schłodzić, inne, droższe wiążą bardzo szybko i można nakładać warstwy od razu bez wcześniejszego chłodzenia. Jeśli żelatyna wiąże za szybko zmiksuj masę by stała
KreatywnePinysernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i kreseczek z polewy czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka razy, więc(...)minut, by się lekko rozpuścił, ale nie do końca. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy łyżką, po czym dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Gorący sernik wyjmujemy z piekarnika, rozsmarowujemy na jego wierzchu równomiernie masę kokosową, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 10 – 15 minut. Nie przejmujcie się tym, że sernik upadnie
Smakowy RajUwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec , sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i
Be Fit Be Strongliście, radzę sobie darować, on nie ma nic wspólnego z twarogiem. To nic innego, tylko masa cukiernicza, a więc uzyskamy słodki wypiek, ale czy przypomni choć w małym stopniu sernik? Wątpię. Wszystkie składniki masy twarogowej mieszamy ręczni, chodzi o to aby jej nie napowietrzyć. Słodzimy według własnych upodobań smakowych. Tortownicę smarujemy masłem i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi(...)nitki przeciągam między ciastem a spodem blaszki, delikatnie naciągając końce ku górze. Tak uzyskujemy gładką, równą i bez zacięż powierzchnię ciasta. Dekoracja dowolna, u mnie to był winogron, każdy może to zrobić po swojemu. I tym sposobem mamy, prosty, delikatny idealnie równy sernik na mega kruchym czekoladowym spodzie
Dieta moja pasjarobiłam mazurka... chociaż mazurek uznawany jest za klasyczny wypiek wielkanocny to jakoś nigdy nie skusiło mnie jego zrobienie. W tym roku szukałam pomysły na wypiek inny niż standardowy sernik i makowiec i wpadłam na pomysł zrobienia mazurka na spodzie z mąki migdałowej. A ponieważ zalegała mi w lodówce chałwa więc polewa została zrobiona z mieszaniny chałwy czekoladowej(...)niezły ale nie umywa się do efektu smakowego... Niebo w gębie:-) Mazurek zniknął piorunem:-) Spód migdałowy 400 g mąki migdałowej - nie mieliłam sama migdałów, kupiłam gotową mąkę ale bez problemu można ją zrobić samodzielnie: migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przesuszyć i zmielić 4-5 białek maks 1/2 szkl cukru pudru Mąkę migdałową i cukier wymieszać. Dodać białka
Ze smakiem bez glutenunajmłodszych fanów naleśników. Składniki: Ciasto: 300ml mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita 50ml wody gazowanej 210g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła bez laktozy Mlekovita Barwniki: 2 łyżki zmiksowanych liści szpinaku 3 łyżki soku z buraka 1/2 łyżeczki kurkumy Nadzienie: 690g twarogu półtłustego bez laktozy Mlekovita 5 żółtek kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki(...)nadziewać z kiwi, naleśniki buraczane z truskawkami, a naleśniki z kurkumą nadziewać z mango. Owsianka, naleśniki, sernik... czy coś łączy te dania? Na pozór punktem spójnym jest tylko doskonały, tradycyjny smak. Wystarczy jednak zerknąć w przepis i zagadka rozwiązana – produkty mleczne. Bez nich trudno wyobrazić sobie domową kuchnię. Nie wszyscy mogą się jednak cieszyć ich naturalnym smakiem ze względu
Szalona Kuchnia Ewelinymalin 150 ml wody Sok z cytryny zagotowujemy z wodą i cukrem. Dodajemy nasze rozmrożone maliny i gotujemy bez przykrycia do czasu zredukowania, dosyć często mieszając. Po wyraźnym zagęszczeniu sosu, przecieramy go przez sitko. A jutro przepis na mój ulubiony sernik wiedeński
Taste of imaginationróżne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Dżem z czerwonej porzeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 1000 g czerwonej porzeczki 700 g cukru
Kulinarne przygody Gatityróżne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatityróżne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem, sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Biszkoptowe ciasto z porzeczkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach
Kulinarne przygody Gatitymazurka. To nowość, jeżeli chodzi o moją osobę. Prezentowany Wam wypiek to mój pierwszy w życiu mazurek. Inspirowany sernikiem i wiosennym, zielonym czasem w przyrodzie, stąd zielony dodatek w postaci orzeźwiającej limonki. Kruchy, pyszny spód i rześkie, serowe nadzienie. Pokruszona beza zdobi bardzo naturalnie wyglądający wierzch ciasta. Jestem po swojemu dumna z tego wypieku, gdyż było on, oczywiście, eksperymentem
Raj dla Podniebieniadorsza... nic, a nic nie zepsuty... Faszerowany pomidor, kus kus, młode listki. Danie dla tych co lubią bez mięsa, ale i tym mięsnym nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu zjedzą coś bezmięsnego. Na pewno będą zadowoleni. Sernik na zimno, galaretka owocowa. Po prostu sernik na zimno. Granita agrestowa, jagody. Nic do dać nic ująć, deser
królestwo garówpopularne ciasteczka można jeść zarówno same, jak i użyć je do spodu sernika lub innego deseru. Są smaczne i zdrowe bo wykonane z mąki pełnoziarnistej, można polać je czekoladą bądź wybrać mniej kaloryczną wersję bez. Składniki: 100 gram mąki pełnoziarnistej 100 gram płatków owsianych 50 gram cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram margaryny szczypta soli 2 łyżki
Słodka Kraina WypiekówWczoraj podałam przepis na sernik z żółtkami. Czas wykorzystać białka. Ja zrobiłam to od razu. Potrzebne będą małe foremki z kominkiem lub jedna duża. Ciasto jest bez cholesterolu, więc osoby mające kłopot z prawidłowym poziomem a lubiący coś na słodko będą fanami tego ciast(k)a. Ciasto w środku jest bielunie i ma świetną teksturę. Jest nieco cięższe
AZgotuj!kocham serniki. Wy również? Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc. Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej. SKŁADNIKI (na formę 28cm) Ciasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka
Zofiana