Przepis autorski (mój). Sernik ten smakuje... obłędnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży. Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy
Di gotujeOrzechowiec gotowany Rewelacyjne połączenia dwóch na pozór różnych ciast: sernika gotowanego i orzechowca, czyli delikatne miodowe blaty, przełożone pyszną masą serową. Po nocy w lodówce ciasto mięknie, a smaki świetnie się ze sobą łączą i ciacho jest naprawdę pyszne. Polecam wypróbować! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 200g masła lub margaryny 2 jajka(...)Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka) 200g masła 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru *** Mleko mieszamy z miodem i podgrzewamy przez chwilę w garnuszku albo w mikrofali. Odkładamy do wystudzenia. Następnie wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce: mąkę, sodę
Blog z ApetytemDelikatna i aksamitna tarta na ciasteczkowym spodzie. Jej wypełnienie stanowi puszysta masa serowa z dodatkiem musu bananowego, a górę wieńczy masa śmietanowa ozdobiona wiórkami czekoladowymi, orzechami
Świat CiastaCiasto cielaczek ze śliwkami Pyszne połączenie puszystego murzynka z kremowym serniczkiem zwieńczone dodatkiem soczystych śliwek. Ciasto jest bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu, a
Blog z ApetytemElegancki truskawkowo-czekoladowy deser, który bez problemu przygotujesz w domu. Niecodzienny kształt i piękny wygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a
Kulinarna (nie)codziennośćCuracao- alkoholu bądź Opcjonalnie gdy nie mamy Blue Curacao: 3 łyżki syropu do kawy bez alkoholu o tej samej nazwie bądź inny mocny alkohol oraz do pół tubki niebieskiego barwnika w żelu można użyć dodatkowo barwnik gdy chcemy intensywniejszy odcień sera lub gdy nie mamy bądź nie chcemy użyć alkoholu do pół tubki barwnika(...)barwnik spożywczy dla smaku i koloru. 5. Gotową masę przekładać na ostudzony spód. Chłodzenie: W lodówce najlepiej przez całą noc, W zamrażalniku około 2-4 godziny- uważając by sernik się nie zamroził- chyba że jest to działanie zamierzone! Po czym chłodzić w lodówce. Masę śmietankową przygotować przed samym podaniem deseru. Masa śmietankowa: 1. Ubić mocno schłodzoną śmietanę na sztywno
KreatywnePinySernik, który nie pęka i nie opada? Ten właśnie taki jest! Kremowy sernik zebra kusi smakiem wanilii i kakao. Naprzemiennie nałożona jasna i ciemna masa sprawia, że po przekrojeniu otrzymujemy sernik w paski. Taki wypiek jest nie tylko smaczny, ale wygląda wyjątkowo efektownie. Do naprzemiennego nakładania zebry warto zaangażować dzieci. Dzięki nienapowietrzonej masie i pieczeniu w niskiej(...)Natury . Tymczasem wracamy do przepisu na sernik zebra. Sernik zebra – ciasto: 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko (białko zachowujemy) 3 płaskie łyżki ciemnego kakao 2 łyżki zimnej wody Sernik zebra – masa: 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 250 g mascarpone (ewentualnie
Poezja smakuSzczególnie jeśli mamy do czynienia z sernikiem 😊 Intrygująca forma, sprawia, że ciasto może wydać się nieco skomplikowane…w gruncie rzeczy jednak wcale takie nie jest. „Ale Bomba" to sernik ukryty w czekoladowej półkuli. Lekko cytrynowy, pełen rodzynek- Bomba! Przypadnie do gustu szczególnie dzieciom, a komunijne Mamy zapraszam do zaserwowania takiej czekoladowej bomby na przyjęciu komunijnym Waszych Małych Pociech- dzięki(...)kilka kropel aromatu pomarańczowego szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej „bezy”. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
Domowe ciastaCzas czytania: 2 min Macie ochotę na coś pysznego, może sernik na zimno? Pogoda tropikalna za oknem i z pewnością nikt z Was nie chce
SprawdzonaKuchnia.plstanie przeczytać po niemiecku. A pewnego razu przywiozła barwniki spożywcze! Wyobraźcie sobie?? Barwniki pod koniec lat 80-tych?? Oczywiście nie wiedziałyśmy ile tego nasypać i w efekcie pierwszy sernik prawie świecił w nocy Taki był neonowy! Później już uważałyśmy z ilością i to było nasze popisowe wakacyjne ciasto. W przepisie zmieniłam proporcje (najczęściej występują prawie dwie kostki(...)Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy ser i budyń waniliowy. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy. Masę serową nakładamy dużą łyżką kupkami na ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i pieczemy ok. 50 minut
bistro mamaposypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto(...)fermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone na wagę lub pakowane (z pestką, albo bez). Istnieją trzy grupy odmian daktyli: twarde zawierające dużo skrobi, półtwarde i miękkie, z których wyciska się sok tzw. miód daktylowy. 100 g daktyli to około 277 kcal. Właściwości: Dojrzałe
Ciastka - domowe słodkościPrzepis znalazłam na stronie Nastoletnie wypiekanie. Rodzina jest zachwycona :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto czekoladowe: 150 g masła 1/3 szkl mleka 2
W kuchni bez szafekMasa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja
Ze smakiem bez glutenuMasa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja
Ze smakiem bez glutenuOstatni przepis w tym roku... 2020 nie był rokiem łatwym, ale nie będę narzekał, bo na maxa zmienił moje życie (raczej ja je zmieniłem!). Wiem, że
Kuchnia Łukasza