minutach pieczenia sernika) należy zacząć przygotowywać bezową piankę: 5 białek ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Następnie pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru, dalej ubijając. Sernik wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę z białek, wyrównać wierzch i ewentualnie ozdobić (np. grzebieniem do dekoracji tortów lub widelcem). Ponownie wstawić sernik z bezą(...)rosy. Smacznego! Sernik z rosą – co warto wiedzieć?! Jaki twaróg jest najlepszy do sernika? Do zrobienia tego sernika można użyć twarogu z wiaderka (np. szczególnie polecam Piątnicy lub Mlekovity, ale z doświadczenia innych osób wiem, że też wyjdzie na innych twargoach (President, Vitello, Zott), ale jednak po odsączeniu z nadmiaru płynu. Co zrobić, żeby sernik nie opadł
Kulinarne PrzebojeLatem powinno się jeść lekkie owocowe ciasta i to najlepiej takie bez pieczenia, dlatego u nas królują serniki na zimno. Tym razem wykorzystałam jadalne kwiaty, owoce i przezroczyste galaretki, aby stworzyć taki lekki, owocowy deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbladego pojęcia nie miałam, co by to mogło być. Zaczęłam więc rozmyślać, kombinować, że skoro gorąco, to bez pieczenia, bo kto wytrzyma w kuchni od nagrzanego piekarnika... I tak właśnie powstał taki śliczny "Cudaczek". Słodkie ciacho z owocami i sernikiem w środku. Nie dość, że się ładnie prezentuje (chyba nie zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo
Kuchnia w czekoladzieChatka Puchatka, Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi… niezapomniane i wspaniałe w swojej prostocie. Ciasto, sernik, deser – hit lat 70, 80… i nie tylko
mojewypiekiinietylkopolskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik(...)białka zostawiamy do bezy) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg półtłustego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 2 całe jajka 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 szklanka mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta
Poezja smakunagraniu pierwszego programu zapytał, czy mogłabym na potrzeby drugiego odcinka upiec sernik bez jajek. Śmiało przyjęłam wyzwanie, a że do tej pory nie piekłam tego typu serników, z przyjemnością zaczęłam układać przepis i proporcje składników mojego wypieku. 12 grudnia 2017r. ten pomarańczowy sernik jaglany razem ze mną był bohaterem programu o kobiecych biznesach na kanale SłodkiLive. Tomek(...)temp na 150-160C i w niej pieczemy sernik ok. 40 min. Przy zwiększeniu składników sernika czas trzeba będzie wydłużyć. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch schłodzonego sernika smarujemy cieniutką warstwą konfitury. Całość posypujemy siekanymi orzechami nerkowca, migdałami, wiórkami kokosowymi. Smacznego! Artykuł Wegetariański sernik pomarańczowy bez jajek z daktylami i orzechami nerkowca pochodzi
Raj dla Podniebieniaprzygotowywać desery na lato, bez pieczenia. Warsztaty potrwają około trzech godzin, ale proszę brać pod uwagę, że mogą się przedłużyć. Są przygotowane dla osób początkujących, nauka od zera, ale jeśli ktoś ma już wprawę w przygotowywaniu słodkości, a ma ochotę wyczarować słodkości z Małą Cukierenką, to też oczywiście zapraszam. Uczestnicy przygotują sernik na zimno z truskawkami, waniliowy(...)też doskonałego wykańczania naszych słodkich, ale zarazem lekkich przysmaków idealnych na lato. Serniki pięknie zostaną ozdobione przy pomocy nowych rosyjskich tylek – kul sferycznych i kolorowych bezików przygotowanych przez Małą Cukierenkę. Czego nauczą się uczestnicy szkolenia? 1. Przygotowania pysznego sernika z owocami na lato, bez pieczenia. 2. Wykonania kremu na bazie serka mascarpone. 3. Pracy z żelatyną
Mała Cukierenkasmaku, koloru i lekkości, a także urody. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić go w większej tortownicy, np. w standardowej o średnicy 21-22cm – podwójcie ilość składników. Sposób wykonania pozostaje bez zmian. Rozpinamy obręcz tortownicy, na dno wykładamy papier do pieczenia (lepiej) lub folię aluminiową albo grubą folię spożywczą(...)misy malaksera i mielimy. Wlewamy masło i łączymy ciastka z masłem. Wysypujemy masę do tortownicy i równą warstwą uklepujemy – mnie najwygodniej robi się to dnem szklanki. Uklepany spód sernika schładzamy w lodówce. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Po 10 minutach zalewamy ją wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Nie gotujemy i nie podgrzewamy już
Karo in the KitchenSezon na rabarbar rozpoczynam od szybkiego i smacznego ciasta. O czym mowa? Sernik na zimno z rabarbarem to ciasto, które na pewno podbije
365 dni dookoła kuchniśrednicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, równomiernie rozłożyć i zwilżonymi w wodzie dłońmi podociskać. Spód schłodzić w lodówce 30 minut. Masa serowo-kokosowa: Wiórki kokosowe zalać mlekiem, postawić na palniku. Od zagotowania gotować jeszcze przez ok. 10 minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając, by masa(...)kokosową masę od razu przelać na schłodzony spód z ciasteczek (szybko będzie się ścinać). Wyrównać powierzchnię. Sernik schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Krem z palonej białej czekolady: Białą czekoladę drobniutko posiekać, wysypać na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez około 13-15 minut do zezłocenia
Nastoletnie Wypiekaniekrólewski Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno z granatem Gruszkowy ptyś Ptysiowe rafaello Sernik jogurtowy z mango Jagodowo kokosowa pianka Przekładańce: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek
Cynamonowe szczęściejest modyfikacją poprzedniego fasolnika , tym razem zależało mi na tym, aby jak najbardziej wyglądał na sernik, nie tylko smakował i udało się, w dodatku bez dodatku czystego tłuszczu. Piekłam ten „sernik” dwa razy, w pierwszej wersji posłodziłam stewią zamiast i wyszło ok, ale przyznaję szczerze, cukier to cukier i mi o wiele bardziej smakował(...)mleka kokosowego 200 g wiórków kokosowych (u mnie były po „dojeniu”) 40 g stewi w proszku lub 250-300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia na karmel: litr mleka sojowego słodzonego (najlepsze będzie to z Biedronki, bo samo w sobie ma dużo cukru) Zblenduj fasolę z całą zawartością puszki mleka kokosowego i ze stewią/cukrem
greenscarfpapierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i uklepać. Spód sernika schłodzić w lodówce. Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Tortownicę owinąć z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej. Wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 60 minut. Po tym czasie wyłożyć piankę kokosową. Beza kokosowa: Białka(...)ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Pianę wyłożyć na upieczony sernik. Piec kolejne 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dosuszać bezę kolejne 30 minut. Piekarnik wyłączyć, sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach
Smakołyki Asiktórej główna ciemnowłosa bohaterka nosiła to imię. Nie wiem czy ten sernik przypadkiem nie powstał na jej cześć, bo przepis jest dość stary. W każdym razie sernik izaura to inaczej sernik na murzynku, czyli na cieście czekoladowym. W tradycyjnej wersji sernik izaura jest bez galaretki, a raczej z polewą czekoladową. Ja jednak postanowiłam go trochę(...)drewnianą łyżką wmieszałam ją do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na ciasto czekoladowe. Na wierzch łyżką wyłożyłam pozostałe ciasto. Sernik piekłam godzinę w temp. 175 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik przestudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam go na metalową kratkę i ostudziłam do końca. Galaretki rozpuściłam
Waniliowe Improwizacje