Super szybkie ciacho na weekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania
Szybko Tanio Smaczniegrzyby, wodę z grzybów oraz cebulę z pieczarkami. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie. Dodaj jeszcze trochę wody. Duś kapustę na niewielkiej mocy palnika przez 10-15 minut, Następnie już bez przykrycia smaż, aż odparuje większość wody. Dodaj sól i sporą ilość pieprzu. Ostudź farsz a następnie zmiel bądź posiekaj na drobne kawałeczki. Farsz z kapusty można przygotować dzień wcześniej(...)Posmaruj rozbełtanym żółtkiem i posyp sezamem bądź makiem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180st. C, paszteciki piecz przez około 15 minut, aż ciasto francuskie ładnie wyrośnie i się zarumieni. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą przez Paulina 2022-02-25 Sernik krówka z orzeszkami przez Paulina 2022-01-08 Śledzie po francusku przez Paulina
To Musisz Wiedziećtruskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – blok czekoladowy Karpatka PRZYGOTOWANIE: 2h + 4 h chłodzenia ciasta SKŁADNIKI CIASTO: – 4 jajka rozmiar L – 165 g mąki pszennej – pół łyżeczki proszku do pieczenia – 250 ml wody(...)płynne dodaj mąkę i zmniejsz ogień. Wymieszaj mąkę z płynem aż stworzy się jednolite, lekko błyszczące ciasto. Podgrzewaj ta jeszcze około 3-4 minut aż konsystencja będzie jednolita, bez grudek. Ciasto przełóż do misy miksera i pozostaw do przestygnięcia. Następnie dodawaj po 1 jajku miksując końcówką pośrednią, do ciast o lżejszej konsystencji. Dodaj też proszek do pieczenia
nietylkopasta.plpomyślał, że z sera koziego można przygotować sernik? A można i to w dodatku dwukolorowy! Składniki: Spód: 100g mąki orkiszowej 20g erytrytolu 50g oleju kokosowego 20ml zimnej wody Masa serowa: 2 jaja 50g erytrytolu 40g mąki ziemniaczanej 200g twarogu naturalnego koziego 10g kakao Sposób przygotowania: Spód Do miski wsypać mąkę i erytrytol, dodać olej kokosowy i wodę(...)formy. Piec przez 10 minut w 180 stopniach. Masa serowa Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno pianę. Żółtka utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Następnie białka dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Odlać połowę masy do innej miski, dodać kakao i wymieszać. Masę serową bez twarogu
Truskawkowa Fiestamargaryny 110g cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao bez cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka) 190g cukru 4 jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Masa makowa: 5 białek 90g suchego, zmielonego maku (kupiłam zmielony, suchy mak, nie z puszki) 100g(...)kawałki wstawić do lodówki na około 45 minut. 2. Większy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i delikatnie, podsypując wałek mąką, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm, blaszka wyłożona papierem do pieczenia, patrz FILM . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika
Mała CukierenkaRicotta to włoski serek który otrzymuje się z zakwaszonej serwatki poprzez jej ponowne zagotowanie z mlekiem.Zawiera 5 razy więcej wapnia niż twaróg! Przepis na spod do
Moje WyrobySkoro sernik można zrobić w szklance to dlaczego nie w foremkach do muffinek ;) bez żadnego spodu, na twarogu , ze sporym dodatkiem bakalii. Jeśli nie lubicie grudkowatych serników, twaróg możecie zmielić lub użyć gotowego zmielonego, tłustego serka. Serniczki nie mają żadnego dodatkowego źródła tłuszczu oprócz sera, więc nie polecam używać chudego. PS jeśli chcecie całkowicie fit serniczki - pomińcie cukier(...)jeszcze raz krótko zmiksować. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. Przełożyć do foremek jak na muffinki (można użyć silikonowych lub papilotek). Posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi z wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez
Słodkie inspiracjeWypieki-moja pięta Achillesowa-przyznaję bez bicia. Nie jadam słodyczy ale od czasu, do czasu mam chęć na coś pysznego-wtedy odkurzam ten przepis. SKŁADNIKI: Spód: ok. 200 g. kruchych ciastek 1-1,4 łyżki masła Masa serowa: 500 g. twarogu na sernik (zmielonego-tłustego) 500 g. sera mascarpone 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej skórka(...)serowa: Nagrzać piekarnik (170 stopni), połączyć sery, dodać startą skórkę z cytryny, cukier i skrobię ziemniaczaną. Miksując dodawać jaja plus żółtka. Powstałą masę wylać na spód i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120-piec kolejne 30 minut. Wystawić i całkowicie wystudzić. Mus owocowy: Jagody zmiksować blenderem, przecierając przez sitko, pozbawiać pestek.Dodać cukier
Kopystką po garachktóry jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła(...)podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich ser i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy przez chwilę. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy sernik przez 1 godzinę w temperaturze 150 ° C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 10-15 minut. By przygotować polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietanę
Przysmaki Karolkijadacie deserów! Kto to widział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp ze spienionymi falami. Jak spacer po deszczu bez chlapnięcia w kałużę. Obiad bez deseru?! To nie przystoi! Choćby jabłko zerwane wprost z drzewa, miseczka malin, kilka łyżek konfitury, kogel-mogel... Kropka nad "i". Deser ma tyle obliczy. Ulegam im z rozkoszą. Codziennie(...)nutellą... Deser czeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku na zimno, białe w nalewce. Jest też deser, który łączy je wszystkie razem otulając delikatnym biszkoptem. Klasyczny, letni deser - ponoć jeden z ulubionych deserów angielskiej Królowej. Summer pudding. Deser, którego historia
KUCHARNIACiasto makowo-serowe to pyszny świąteczny deser, który sprawi, że domownicy i goście będą święta wspominać z nostalgią. Połączenie sera z makiem smakuje wspaniale i tworzy
Kuchcik gotujenieco mnie przerażają, inne frapują, ale większość cieszy i ekscytuje. A fakt, że w moim własnym ogrodzie rośnie czarny bez, doprowadza mnie na skraj kulinarnej ekstazy. Pogoda się popsuła. Znów jest chłodno, pochmurno i wietrznie. Zamiast więc lekkich serników na zimno i delikatnych ciast pełnych rabarbaru, sięgnęłam po przepis na brownie, który kusił mnie od dawna. Przepis znalazłam(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać maliny, posypać całymi ziarenkami zielonego pieprzu. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! Z pozostałych białek postanowiłam przygotować różowiutkie makaroniki. Oczywiście - nie wyszły. Nie winię za to mojego braku umiejętności, ogólnego niechciejstwa , jakie mnie przed pieczeniem dopadło, czy niedokładności przy ubijaniu bezy. Wysoka wilgotność powietrza i zepsuty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzystąpić do tego a co tak naprawdę od początku z niecierpliwością czekaliśmy – pieczenia ciast. Rozdzielono pomiędzy nas zadania i każdej z dziewczyn przypadł inny wypiek do zrobienia – ja trafiłam na Keksa – z ogromną ilością uwielbianych przeze mnie bakalii i jeszcze większą ilością jajek. Pozostałe dziewczyny dostały Sernik , creme brule , brownie czekoladowe , babeczki z owocami , tartę orzechową – aż ślinka(...)mistrzowi i w każdy wypiek na pewno wkładałyśmy całe serce! Krzątając się po kuchni kroiłyśmy , mieszałyśmy , ubijałyśmy … by już po chwili włożyć do piekarników nasze smakołyki. Nie obeszło się bez podżerania ukradkiem i wylizywania misek ;) W oczekiwaniu na nasze wypieki zajęliśmy się nauką o czekoladzie i zapachach. Flakoniki z ciemnego szkła wypełnione przeróżnymi przyprawami i składnikami używanymi w kuchni
Ostra na Słodkoupiec chleb w piekarniku parowym Jak wiadomo najsmaczniejszy jest chleb z dobrze wypieczoną, chrupiącą skórką, a pieczenie z funkcją pary (zwłaszcza chlebów pszennych) gwarantuje nam taki właśnie wypiek. Tego typu chleby piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kamieniu. Ustawiam funkcję termoobieg + parowe i temperaturę 220 lub 230 stopni. Nagrzewam piekarnik przez około(...)czym na rozgrzaną blachę kładę uformowany bochenek. Po około 15-25 minutach zmniejszam temperaturą do 220 stopni i piekę chleb jeszcze około 20-30 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od rodzaju chleba i wielkości bochenka. Jeśli piekę chleb w garnku żeliwnym nagrzewam piekarnik z pustym naczyniem przez około 20-25 minut w temperaturze 220-240 stopni, grzałka góra
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata