ziś pomysł na obiad, a raczej mięsko do obiadu. Łatwe w wykonaniu, fantastyczny w efekcie końcowym i odmienne od pospolitego schabowego. Czytaj więcej
Farmażonysytość na 3-4h, potem robię się głodna, biorąc pod uwagę zasadę 5 posiłków w ciągu dnia jest to bardzo dobre; M. (mój M! człowiek - McDonald's, człowiek - schabowy ociekający tłuszczem) chodzi i mówi - "Od tego nie można schudnąć bo jest za dobre." Minusy: ciągle stoję w kuchni i gotuję - przyznam, że mam już tego dość, nie mniej jeśli
Brzuszki Łakomczuszkidobrych steków wcale nie jest trudne. Trzeba kupić kilka plastrów wołowiny, zamarynować ją i wrzucić na patelnię grillową. Częstym błędem jest rozbijanie mięsa tłuczkiem – to co sprawdza się przy schabowych, nie jest najlepsze dla wołowiny. Przekładamy steki na parę minut do piekarnika i gotowe. Żadna filozofia :) Czytaj dalej
Gotuj z Misiempełną dowolność. Można ją zrobić z mięsem, rybą, kiełbasą, boczkiem, warzywami, grzybami… ciekaw jestem jak smakowałaby z czekoladą;-) Ze względu na tę różnorodność uważam ją za niezłą alternatywę dla schabowego. Czytaj dalej
Gotuj z Misiempowoli! W zimie najlepsze są ciepłe przekąski. Pieczone ziemniaczki będą "solo" idealną ciepłą przekąską na imprezę, ale mogą również być podane na obiad, np. ze "zwykłym schabowym". Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPrzygotowanie: 1. Kalarepki obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach tarki. Koperek siekamy. 2. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam zarówno do schabowego, jak i do potraw z grilla ;) Jeśli chcesz być na bieżąco z przepisami pojawiającymi się na blogu, zachęcam do polubienia funpage
Kraina Tysiąca Smakówkażdym razie było to dosyć dawno, a cordon bleu - kotlet szwajcarski gości od tamtej pory na naszym stole często. Dlaczego? Dlatego, że to taki urozmaicony, dużo bardziej aromatyczny schabowy :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówmylona jest z muchomorem sromotnikowym. Kanię poznajemy także po pierścieniu wokół trzonka oraz dziurce w trzonie ! I pora na przepis. Kanie często smaży się na sposób, a'la schabowy, jednak ja mam dla Was inną propozycję. TOSTOWE KANIE 4-6 kań, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, pszenne pieczywo tostowe, ser żółty (najlepiej parmezan
kolorowotorcikowofilecie z kurczaka to polecam zrobić kotleciki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Panierka jest złocista i niebywale chrupiąca a filet soczysty. Zamiast filetu możecie równie dobrze użyć schabowego i tak nieco inaczej przygotować dzisiejszy obiad. Składniki na 3 kotleciki : pół większego filetu z kurczaka 4 duże garści płatków kukurydzianych 2 jajka pół łyżeczki przyprawy Kucharek 50 gr margaryny
Mechanik w kuchnipiec. Niestety tak mnie zmogła choroba, że musimy się obejść smakiem;) Jednak mam dla Was przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. Właściwie jest to pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Szczególnie lubi je mój synek, który jest wielbicielem pasztetu:) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 100g drobiowego pasztetu, jajko, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, rozkroić
Z miłości do słodkościslawy kucharzy, a ich propozycje wzbogacaja nasze codzienne menu. Mozna by rzec, ze kuchnia polska nie ma juz nic do zaoferowania. Wielu ludzi kojarzy ja z bigosem, grochowka czy schabowym z kapusta. Tymczasem ona wciaz gotowa jest nas czyms zaskoczyc. Do tego daje nam pole do popisu i zacheca do eksperymentowania. Z dziecinstwa pamietam jak moja Babcia i Mama
Przysmaki Karolkijajkiem i śmietaną. Bardzo smaczny, wyraźny w smaku za sprawą mąki pełnoziarnistej. Po prostu pyszny. Sami spróbujcie. Składniki : * jarzynka * 4 białe kiełbasy surowe * kawałek żeberka wieprzowego bądź kości schabowych * 4 ziemniaki * 4 jajka ugotowane na twardo * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * 3 łyżki śmietany 12% * sól , pieprz czarny , liść laurowy , ziele angielskie , majeranek Przygotowanie : Z jarzynki , żeberka
Magiczne Życie Martyobiadu to Coleslaw. Ja robię z dodatkiem majonezu i śmietany, ale pewnie co dom to inny przepis. Polecam, bo idealnie pasuje do gulaszu i kaszy czy też kotletów schabowych i ziemniaków. Przygotowanie : * 1/4 główki kapusty * marchewka * pół cebuli * sól , pieprz , cukier * łyżka octu winnego * łyżka majonezu * łyżka kwaśnej śmietany Przygotowanie : Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić żeby
Magiczne Życie Martyktóre widać na zdjęciu. Składniki: pierś z kurczaka sól pieprz bułka tarta wiórka kokosowe 1 jajko mąka pszenna olej kokosowy Biooil Wykonanie: To nic innego jak kotlet w stylu schabowy. Na jeden płaski talerz wsypujemy troszkę mąki, do drugiego głębokiego wbijamy jajko, które musimy roztrzepać, a do trzeciego talerza wsypujemy bułkę tartą i wiórka kokosowe, ma być pół na pół
Blondynka GotujeZaskakuje mnie fenomen schabowego. Tudzież fileta z kurczaka. Zadziwia, że to jedno z najczęstszych dań goszczących na polskich stołach, niekwestionowaną pozycję lidera utrzymuje również we wszelkiego rodzaju barach, restauracjach, pubach i ofertach obiadowych na telefon. Nie to, że bym miała coś przeciw kotletom. Skądże. Też je lubię. Aczkolwiek bywam niepocieszona, gdy głosowanie rodzinne decyduje o wyborze "bitego kotlecika
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała