wreszcie spolszczony do bólu Strogonow – rosyjski gulasz z wołowej polędwicy, cebuli i pieczarek w pysznym aromatycznym sosie przeszedł już w kuchni wiele. Niektórzy robią go z kurczaka, czasami ze schabu lub wieprzowej polędwicy albo po prostu z innych, tańszych i bardziej przystępnych niż polędwica części tuszy wołowej (łata i antrykot sprawdzają się super!). Ale można go zrobić zupełnie bez mięsa(...)dopuścić do przypalenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy chwilę razem, mieszając, aż czosnek straci ostry, surowy zapach. Dodajemy do rondla wszystkie pokrojone grzyby, suszone oregano i tymianek, całość dokładnie mieszamy i rondel nakrywamy pokrywką. Dusimy grzyby w płynie który puszczą przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając zawartość rondla. W połowie duszenia pokrywę
Karo in the Kitchenpieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek(...)pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik
Kulinarne przygody GatityRoladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w pysznym sosie to wykwintne i wyborne danie, które można podać nie tylko na niedzielny obiad. Roladki przygotowałam z udźców indyka i wyszły bardzo smaczne, ale świetnie też sprawdzi się karkówka wieprzowa pokrojona w plastry. Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na roladki drobiowe ze szpinakiem(...)Farsz: 150 g szpinaku (dałam mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie Przygotowujemy farsz. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy przez minutę na roztopionym na patelni maśle. Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż nadmiar płynu odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso
e-PrzepisyKulinarneWrapy z kurczakiem, warzywami i pastą z białej fasoli . Zamiast przygotowywać smarowidło do tortilli, użyłem pasty z białej fasoli z dodatkiem suszonej śliwki (link) . To produkt z bez konserwantów, bez glutenowy i w 100% wykonany z naturalnych składników. Bardzo fajnie komponuje się z kurczakiem(...)nożem w plasterki lub pod kątem w słupki. Podawaj same z sosem czosnkowym lub słodkim chilli. Kolejna propozycja to Roladki z pieczonego schabu z twarożkiem i rukolą . Jako bazę wykorzystałem pieczony schab wieprzowy NATURRINO to produkt bez dodatku konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka
kuron.com.plkrewetkami Schab po warszawsku Składniki: ok 300 g kupnego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku 4 jajka ugotowane na twardo mała cebula – drobno pokrojona 3 czubate łyżki chrzanu dymka drobno pokrojona (zostawiamy trochę do dekoracji) – może być też szczypiorek garść kaparów ze słoika – dokładnie odsączonych z zalewy i kilka do dekoracji świeżo zmielony pieprz Pełny przepis tutaj. Schab po warszawsku(...)pascha odcieknąć przez noc. Składniki: wiaderko twarogu mielonego na sernik łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią 3 czubate łyżki miodu 3 łyżki advokatu 50 g suszonej żurawiny – zostawić trochę do dekoracji 50 g orzechów nerkowca szczypta szafranu do dekoracji pijane misie do dekoracji – tutaj przepis gaza opatrunkowa z apteki (co najmniej półmetrowa) lub muślin
Ugotowane pozamiataneTo danie można podawać w wersji wegetariańskiej, trzeba ominąć tylko mięso. Danie jest pyszne. Można je jeść z ryżem, makaronem lub bułeczką. W garnku rozgrzać olej
Kuchnia PokoleńOstatnio ciągle mam ochotę na smaki kuchni orientalnej. Zaczęło się od szparagówki po chińsku, później schab po indyjsku (na blogu wkrótce) a teraz shoarma. Pomysł na tego rodzaju kurczaka zaczerpnęłam z bloga Filozofia smaku. Szczególnie zaintrygowała mnie samodzielnie zrobiona mieszanka przypraw - musiałam zrobić taką samą!!! To było silniejsze ode mnie. Część przypraw przywiozłam z mojej podróży na Ukrainę - powszechnie dostępny(...)czosnku sproszkowanego - nie miałam później do mięsa dodałam ząbek czosnku i efekt był super. * 1 łyżeczka kuminu * 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej * 1 łyżeczka ziela angielskiego * 1 łyżeczka selera suszonego w płatkach - nie miałam więc pominęłam Przyprawy utrzeć w moździerzu lub (tak jak ja) zmielić w młynku do kawy - efekt genialny. Do dzieła!!! Cyca kurczakowego oczyszczamy z błonek
sierotka maRysia w kuchniletnie sałatki. 50 przepisów na letnie sałatki, kliknij w link, który przeniesie Cię do wybranego przepisu! 1. Sałatka z kuskusem i warzywami 2. Sałatka makaronowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami 3. Sałatka Waldorf z krewetkami. Shrimp Waldorf Salad. 4.Sałatka z panierowanym kurczakiem 5.Sałatka z jajkiem i burakiem 6.Błyskawiczna sałatka owocowa 7.Sałatka Kaki i mozzarella(...)30.Sałatka z ogórka kiszonego i jabłka 31.Najlepsza sałatka z ogórka kiszonego i cebuli 32.Letnia sałatka makaronowa 33.Sałatka ziemniaczana z bobem 34.sałatka z panierowanym schabem 35.Sałatka słoikowa 36. Sałatka z kurczakiem i kalafiorem 37.Sałatka z grillowanym kurczakiem i gruszką 38.Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 39.Letnia sałatka z pomidorów 40.Kolorowa sałatka ze schabem i jajkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony(...)pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Sernikowe
Kulinarne przygody GatitySezon grillowy w sumie już niedługo...ale mi zachciało się już mięska takiego z grilla..tak więc przyszykowałam mięsko [ mięso wedle własnego gustu]..tzn,namacerowałam przy
Moje domowe kucharzenieprzepisie podane z pysznym sosem pieczarkowo – śmietanowym. Eskalopki drobiowe przepis: Składniki (na 4 porcje): 1 podwójna pierś z kurczaka (około 800g) Sól Pieprz Słodka papryka w proszku Rozmaryn suszony 1 cebula 200ml słodkiej śmietanki 30% 200ml bulionu drobiowego Oliwa z oliwek 300g Pieczarek 1 łyżka mąki pszennej Eskalopki drobiowe Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki kroimy(...)przypalił. Tak przygotowane eskalopki doskonale smakują podane z ryżem lub ziemniakami. Smacznego eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Karczek pieczony w rękawie foliowym Schab duszony w kapuście kiszonej Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku