umyć, dokładnie osuszyć. Pomidorki przepołowić i położyć w miseczce na sałacie razem z makrelą (wyciągnąć ości). Jogurt wymieszać z majonezem, chrzanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać nim sałatkę, na końcu posypać szczypiorkiem............... Smacznego Jak zobaczyłam taką sałatkę dziś na blogu Nakryty Stoliczek to tak zgłodniałam, że zaraz po przyjściu do domu z pracy sobie ją na kolację zrobiłam
Gaździnka warzykukurydzę, na wierzch wykładamy resztę majonezu, posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy pokrojoną w kostkę paprykę.Gotujemy na twardo jajka, ścieramy je na tarce o dużych oczkach na wierzch sałatki, dekorujemy majonezem i kilkoma gałązkami szczypiorku Do przygotowania sałatki użyłam Kuskusu ze sklepu PIĄTNICA
Z Majeczką w kuchniSałatka z cyklu czyszczenie szafek. W szafce od dawna stał słoik marynowanych pieczarek, znalazłam też czerwoną fasolę oraz woreczek ryżu. Dodałam fasolkę z własnych zapasów oraz trochę żółtego sera i tak powstała ta pyszna sałatka. składniki: 1 średni słoik marynowanych pieczarek (700ml) 1 słoiczek zielonej fasolki szparagowej (500 ml) 1 puszka czerwonej fasoli 1 woreczek brązowego ryżu
Monia miesza i gotujepewno wszyscy czytelnicy mojego bloga sałatki i surówki uwielbiam,stąd też często o nich wpisy. Dal mnie taka porcja zastępuje np kolację a czasem nawet i obiad, samo zdrowie . Ta powstała z wykorzystaniem sera korycińskiego swojskiego pani Czesławy Zarzeckiej. Składniki: miks sałat z roszponką 10 pomidorków koktajlowych 1 duży plaster sera korycińskiego dresing polski: 3 łyżki oleju 3 łyżki(...)wykładamy na sałatę. Ser kroimy w małe kostki, wykładamy na sałatę. Olej mieszamy z wodą, dodajemy posiekany drobno koperek i pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę. Podajemy po ok 10 minutach jak smaki się przegryzą Zapraszam na stronę SER KORYCIŃSKI SWOJSKI . Dowiecie się tam wszystkiego na temat tego sera, a takze znajdziecie inspiracje
Z Majeczką w kuchniwrzątkiem cebulę,por pokrojony w kosteczke drobniutką, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączoną kukurydzę z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły
w mojej kuchnikostkę szynkę i ser, odcedzić pędy bambusa oraz kukurydzę i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać ugotowany (zimny) makaron, pieprz i sól do smaku oraz majonez. Wymieszać. Sałatkę przygotować najlepiej kilka godzin przez jedzeniem. Z podanych składników wychodzi bardzo duża miska sałatki dla około 8 osób. Smacznego
Humanistka w kuchniKolejny przepis na sałatkę, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. :-) Majonez został zastąpiony pysznym sosem. Gwarantuję - jeśli nie zdradzicie, że to sos z dodatkiem serka homogenizowanego i jogurtu, nikt się nie zorientuje. Poza tym nic więcej nie dodaję, bo sałatkę gyros zna każdy. Taki imprezowy niezbędnik. ;-) 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 sporych korniszonów 1 czerwona papryka
Szefowa kuchniSałatka nicejska pochodzi z kuchni francuskiej. To dość prosty pomysł na kolację lub przekąskę. Wykonanie jest naprawdę banalne i chociaż każdy robi ją trochę inaczej, to ja przygotowałam ją właśnie tak. Tuńczyka z puszki możecie zastąpić świeżym. Składniki /dla 2 osób/: 2 garście mieszanki sałat z rukolą kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 4 łyżki tuńczyka (w kawałkach(...)rozłożyć na dwóch talerzach, na niej układać ćwiartki pomidorków, połówki oliwek, cebulę pokrojoną w talarki, ćwiartki jajek i po dwie łyżki tuńczyka. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę
Pasja SmakuSałatka z łososiem wędzonym na zimno i makaronem jest lekka i bardzo sycąca, a zarazem nie wymaga dużo czasu by ją przygotować. 30 dag łososia wędzonego na zimno 20 dag makaronu 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 ząbek czosnku 1 lub 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu(...)praskę, kukurydzę i groszek odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ze względu na różne konsystencje majonezów proponuję dodawać go po 1 łyżce, aby ocenić jak łączy się z sałatką
Kuchcik gotujeSezon na bób w pełni. Jemy często, póki jest, zazwyczaj taki zwyczajnie ugotowany na kolację albo jako część obiadu. Ale! ostatnio miałam myśl na SAŁATKĘ Z BOBEM :)) No i jest: zielono-czerwona, bardzo sycąca, wyraźna w smaku i dość szybka do zrobienia. Potrzebujemy: - bób - jakiś sałatowy podkład - rukola - coś czerwonego - pomidorki koktajlowe - coś idealnie pasującego do bobu i pomidorów - czosnek(...)bób przepłukać, zalać zimną wodą i od momentu zagotowania wody wyłączyć po ok. 10 minutach. Przelać zimną wodą, wyłuskać ze skórek, może być prosto do miski, w której podamy sałatkę. Dołożyć umytą rukolę, przemieszać. Pomidorki przekroić na połówki, dołożyć do zielonego. Ząbek czosnku pokroić na cienkie plasterki, posypać pomidory. Oblać to wszystko łyżką oleju, na górę poroztrząsać kiełki brokuła
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPyszna i pożywna sałatka makaronowa z moimi ulubionymi paluszkami krabowymi. Sałatka zaspokoi duży głód jak również idealnie sprawdzi się na stole podczas domowej imprezy. składniki: 250 g makaronu, użyłam muszelek Czaniecki 250 g paluszków krabowych 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duży długi ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku majonez pieprz Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć
Monia miesza i gotujeSałatka znana i lubiana, pod wpływem zmiany sera i dressingu zmieniła smak...na wielki plus. Zapraszam Was na Podlaski Kaprys, ot co! Z Serem Korycińskim ,,Swojskim" Czesławy Zarzeckiej. Składniki: 2 duże pomidory 2 plastry sera korycińskiego naturalnego dressing: 2 łyżki wody 2 łyżki oleju łyżeczka suszonej natki pietruszki natka pietruszki świeża sól,pieprz Wykonanie: Pomidory kroimy w plastry(...)kroimy w mniejsze kawałki wielkości pomidorów, układamy na talerzu naprzemian pomidory i ser. Wodę łaczymy z olejem, dodajemy posiekaną suszoną natkę pietruszki. Dodajemy sól i pieprz, polewamy sałatkę, obkładamy dodatkowo świeża natką
Z Majeczką w kuchnizrównoważonej diecie. Jest na tyle uniwersalna, że znajdzie zastosowanie podczas śniadania, obiadu i kolacji, w przystawkach, daniach głównych i deserach. ;-) Dziś przedstawiam ją w wersji sałatkowej. Bardzo lubię sałatki i chciałabym obalić mit, że to z majonezem smakują najlepiej. Ja majonez zastępuję serkiem homogenizowanym (z dodatkiem jogurtu lub bez) i nie ma żadnej różnicy. Niedowiarkom polecam spróbować. :-) Inspiracja pochodzi stąd(...)KLIK . 100g kaszy jaglanej wędzony kurczak (mięso, bez skóry obrane z dwóch wędzonych ćwiartek lub 300g wędzonego fileta) - można zastąpić ugotowanym filetem/ćwiartkami, obranymi ze skóry i pokrojonymi, sałatka jest wtedy delikatniejsza w smaku 1/2 białej części pora 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 jajka 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1. Kaszę jaglaną gotujemy
Szefowa kuchniPrzepis na tę sałatkę moja mama przyniosła od koleżanki. Oryginalnie były w niej również orzechy włoskie, ja je pominęłam. Sekret tej sałatki tkwi w konsystencji warzyw... powinny być chrupiące i półtwarde. SKŁADNIKI: ½ dużego kalafiora ½ brokuła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (ewentualnie kwaśnej śmietany) 3 łyżki pestek dyni płatki papryki sól czarny pieprz WYKONANIE: Kalafior i brokuły gotujemy w osolonej wodzie
Pyry na GazBardzo lubię kalafior, szczególnie półtwardy i chrupiący podany w sałatkach. Świetnie komponuje się słodkimi, soczystymi pomidorkami i kwaśnym kremem balsamicznym. Dodatek oliwy z oliwek zapewnia dobre wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Pyszna propozycja na zdrowy, wartościowy posiłek. Sałatka z kalafiorem, cukinią i pomidorami SKŁADNIKI: (na 2 duże porcje) ½ kalafiora około 20-30 pomidorów koktajlowych średnia cukinia
Pyry na Gaz