sałatki - 54110 przepisów (strona:2954/3608)

Sałatka z rzodkiewki 345

Składniki: 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 7 pomidorków koktajlowych 3 łyżki majonezu sól pieprz ziołowy Wykonanie: Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki

O kuchni z uczuciem
Poniedziałkowy "fit" - Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi 199

Dziś nieco inny "fit" niż zwykle bo przygotowywany na warsztatach kulinarnych "Nowoczesne techniki gotowania potraw i aranżacji talerza" , w Centrum Kulinarnym w Chorzowie . Danie jest niezwykle

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka z młodej kapusty po koreańsku 259

Kapusta po koreańsku to bardzo popularna i lubiana w Rosji surówka obiadowa. Ma intensywny, ale jednocześnie łagodny, lekko słodki smak. Aromatu dodaje jej kurkuma i czosnek

Trzeci talerz
Chłodnik 285

Chłodnik jest dobrym dodatkiem do młodych ziemniaków, frytek,  placków ziemniaczanych i pyz.     Składniki: -maślanka, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny -rzodkiewka lub ogórek -szczypiorek

Maminek kulinarny
Śledź „pod szubą” 146

400 g śledzi z oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 ugotowane ziemniaki, 2 ugotowane al dente marchewki, 2 – 3 ugotowane al dente buraki

królestwo garów
Brukselka - surówka z brukselki 130

Brukselka – kapusta brukselska – wyhodowana w Brukseli w latach dwudziestych XIX wieku. 300 g brukselki, 2 mandarynki, sok z 1 limonki, 1 – 2 łyżki miodu płynnego, 4

królestwo garów
Kapusta czerwona z jabłkami i żurawiną 121

1 średnia kapusta czerwona, 4 twarde jabłka, 200 g żurawiny suszonej, 3- 4 łyżki oleju, sól, sok z cytryny, cukier Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko

królestwo garów
Sałata lodowa z koprem włoskim i gruszką 160

sałata lodowa, 2 gruszki, 1/2 kopru włoskiego, 2 łyżki cukru trzcinowego, sok z 1/2 cytryny, oliwa do smaku, Cukier włożyć do miski, wlać sok z cytryny

królestwo garów
Czerwona cebula z gruszkami 125

1 kg czerwonej cebuli, 2 łyżki oleju lub oliwy, kawałek kory cynamonu, 2 płatki gwiazdki anyżu, 2 duże twarde gruszki, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, sok

królestwo garów
Sałatka z wędzonego łososia ze szparagami 147

400 g łosia wędzonego w plasterkach, 2 pęczki białych szparagów, 6 kumkwatów, sok z 1/2 pomarańczy, bratki jadalne dla koloru, koperek dla koloru i smaku Szparagi

królestwo garów
Sałatka z pomidorów i ogórków 1179

Typowa surówka z wcale nie tak starych książek kucharskich:  20 dkg ogórków, 25 dkg pomidorów, 1 łyżka siekanego szczypiorku, cebula... W dzisiejszych książkach już taki

królestwo garów
Rabarbar – sałatka z rabarbaru 106

1 kg rabarbaru, 4 łyżki cukru, kawałek cynamonu, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 – 2 łyżki miodu Rabarbar umyć, obrać, osuszyć. Pokroić w kawałki długości około

królestwo garów
Groszek z jajkami przepiórczymi 115

450 g groszku, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 1 pepperoni, 15 jajek przepiórczych, ocet jabłkowy, sól, pieprz, masło lub oliwa Boczek podsmażyć na chrupko. Pokroić

królestwo garów
Dymka na ciepło 91

pęczek dymki, sól, cukier, masło Dymka – jednoroczna mała cebulka razem ze szczypiorem. Świeża dymka powinna być twarda i jędrna. Cebulka powinna być biała a szczypior soczyście

królestwo garów
Sałatka z grillowanych pomidorów. 160

Sałata rzymska, małe pomidory, sól, pieprz, oliwa, cytryna, cukier Sałatę rzymską oczyścić z brzydkich liści, przeciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Pomidory

królestwo garów