sałatki - 54110 przepisów (strona:2210/3608)

#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 364

kilkoma przyprawami świetnie nadadzą się na bazę niemal każdej zupy oliwa z oliwek/olej kokosowy/olej rzepakowy/masło Te tłuszcze powinny być w każdym domu, oliwa z oliwek to baza do sałatek i tłuszcz krótkotrwałego smażenia, olej kokosowy to zdrowy tłuszcz niezmieniający smaku potraw, olej rzepakowy - używany do smażenia w wysokich temperaturach oraz masło, które nadaje niesamowity smak wielu daniom, nie wyobrażam

Cooking Monster
Sałatka meksykańska z kabanosem 259

Lekko pikantna sałatka z kabanosami, mini kolbami kukurydzy i marynowaną cebulką. Jest prosta do przyrządzenia, przygotowanie jej zajęło mi zaledwie kilka minut. Składniki: 1 opakowanie kabanosów drobiowych 250 gram sera żółtego 1 słoik mini kukurydzy w zalewie Ole! 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! Puszka czerwonej fasoli 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa Pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 1 łyżka

Bajeczna Kuchnia
Placki z kabaczka i Ziaren Inków (ryż, quinoa, amarantus, bulgur) 278

już sam zapach sprawia, że nie sposób im się oprzeć. "Ziarna Inków" są rewelacyjną oraz zdrową mieszanką, która wzbogaci smak niejednego dania. Uwielbiam ją na zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz

Di gotuje
Owocowe zawijaski imprezowe 152

żar, ciężkie torty i ciasta nie cieszą się dużą popularnością. Coś o tym wiem, bo jestem z czerwca a moja córka z sierpnia. Na jej urodzinach najszybciej znika orzeźwiająca sałatka owocowa. Dlatego gdy zastanawiałam się co przygotować na trzecie urodziny Akademi Kulinarnej Whirlpool, szybko to głowy wpadł mi pomysł na owocowe zawijaski. Pełne owoców, których w letnim sezonie nie brakuje

Mienta blog
Ekologiczne produkty żywnościowe - współpraca z Victualia :) 188

ogromną ilością tych warzyw, a raczej przetworów z nich wykonanych bardzo mnie ucieszyła :) Sosy użyje jako ... sosy do makaronów, ale także do wymieszania z różnymi warzywami. Planuje także jakąś sałatkę oraz coś na słodko. Pewnie wymyślę coś jeszcze, bo pomysł na konkretne danie często przychodzi mi w trakcie jego przygotowywania :D Także zapraszam do systematycznego śledzenia wpisów, a zainteresowanych produktami

Zdrowie na języku :P
KOTLECIKI BAŁKAŃSKIE 149

temperatura na patelni nie zmniejszyła się i kotlety nie wypuściły soków. Tak samo postępujemy z pozostałymi szaszłykami. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz ulubioną dodatkami np.  sałatką coleslaw   , jogurtem greckim, sosem tatarskim lub nietypowo - ze słodkim sosem chili

cool and minty
ŁOSOŚ Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 181

pomarańczy. Na patelnię wrzucamy śliwki i smażymy przez 1-2 minuty. Mieszamy, polewamy miodem wymieszanym z octem balsamicznym i chwilę podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje. Podajemy z łososiem i sałatką z kaszy jaglanej

cool and minty
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 199

Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym sałatę z winegretem. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g polędwiczki wieprzowej ( 1 polędwiczka) w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki młotkowanego czarnego pieprzu (grubo zmielonego ) 1 łyżeczka różowego pieprzu sól SOS PIECZARKOWO

cool and minty
PERFEKCYJNIE UPIECZONA PIERŚ KACZKI 184

cytrynowo-czosnkowym dressingiem. W takiej wersji można je przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez około 4 dni i sukcesywnie wykorzystywać jako przełożenie kanapek lub dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 pojedyncze piersi kaczki (ok 250 g każda) w temp. pokojowej sól morska, pieprz DRESSING CYTRYNOWO-MIODOWY 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny

cool and minty
CHACZAPURI 212

kawałki.  Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru  1 torebka suchych drożdży

cool and minty
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ, SZCZYPIORKIEM I KMINKIEM 168

zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion kminku WYKONANIE Kapustę mieszamy z marchewką, papryką i posiekaną cebulą. Doprawiamy pieprzem i kminkiem.  W małej miseczce rozcieramy miód z oliwą. Dodajemy do sałatki. Posypujemy szczypiorkiem. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut do lodówki

cool and minty
PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA 193

lekko nagrzanego piekarnika.Taki sposób gotowania powoduje, że kasza  zawsze wychodzi aromatyczna, pełna witamin i cennych minerałów.  Jeśli planujecie serwować kaszę na zimno, np. jako podstawę pysznej sałatki, bezpośrednio po ugotowaniu, rozsypcie ją na dużym półmisku, spulchniając równocześnie widelcem i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. W taki sposób możecie przygotować większą ilość kaszy i po ostudzeniu przełożyć do zamykanego pojemnika

cool and minty
DOMOWY MAJONEZ 218

odpowiednią gęstość masy. Smak majonezu możecie wzbogacić dodając do niego zioła (natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, rzeżuchę), tarty czosnek, chrzan lub kapary. Możecie nim posmarować wielkanocne jajko lub dodać do sałatek. SKŁADNIKI 1 jajko w temp. pokojowej  1 łyżeczka musztardy 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 1-2 łyżeczki cukru pudru 250-300 ml delikatnego w smaku

cool and minty
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 279

szpinaku i pokruszoną fetą.  Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad.  Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4

cool and minty
NALEŚNIKI Z SEREM 209

malakserze). Zimne naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulony. Podgrzewamy z obu stron na suchej patelni lub na maśle (najlepiej klarowanym). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z sałatką owocową

cool and minty