sałatki - 53422 przepisów (strona:2051/3562)

Słodko-ostra kasza gryczana 170

pokarm biedoty, jest wspaniałym źródłem białka, błonnika, witamin, makro- i mikroelementów. Gdy zamierzam wykorzystać kaszę jako dodatek do obiadu, zawsze gotuję jej nieco więcej. Potem robię z nadwyżki sałatkę, albo inne szybkie danie. Dzisiaj właśnie jedno z nich. Ekspresowe w przygotowaniu i pyszne. Czytaj więcej

Pichceniomania
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 147

słoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego

ladykitchen
Brzoskwinie w syropie i "Światło, którego nie widać" 150

roku zimą zużywam kilka puszek brzoskwiń do mojej ulubionej sałatki z wędliną, mozzarellą i brzoskwiniami oraz sernika z brzoskwiniami . Są też doskonałe same w sobie jako deser. W tym roku postanowiłam zrobić domowe brzoskwinie w syropie, zwłaszcza że teraz można je kupić za 3 zł (za kilogram). Są więc tańsze od jabłek, na które zimą pewnie przyjdzie mi wydawać fortunę

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z mięsa gotowanego 189

środku i bardzo smaczne. Może i Wy skusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie. Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów. Prawda, że pyszny obiad? Składniki: 2 gotowane udka 1 pojedyńcza pierś z kurczaka 300 g gotowanej wołowiny 4-5 ogórków kiszonych 1 duża cebula 1 żabek czosnku 1 jajko

O kuchni z uczuciem
salatka z ogorkow 162

solą ,dodać pozostałe składniki .Dokładnie wymieszać ,dodać pokrojony koper, i pozostawić na 30 minut do przegryzienia smaków. Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5-6 minut od zagotowania wody. Sałatka przywieziona z tegorocznych wyjazdów i nam bardzo smakuje .   moja córka bierze bułkę z masłem i słoiczek ogórków jako drugie śniadanie   ..Polecam

w mojej kuchni
ŻURAWINOWO-PIERNIKOWY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 152

kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło lub zimno, np. pokrojona w plastry. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw. Do wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny   ( http://konkurs.kopernik.com.pl/ )  #przepisnakopernika 😊  Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 pojedyncze filety z kurczaka garść żurawiny

Kuchnia MagdaLeny
PIKANTNA PASTA Z MAKRELI NA KRAKERSACH 206

serii Jedyna Taka  SEKO cebulka dymka ze szczypiorkiem 2 jajka Wykonanie: *Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i drobno siekamy.  * Cebule i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do sałatki z makreli Seko. Dodajemy też posiekane jajko. Dokładnie mieszamy. * Na krakersy wykładamy przygotowana pastę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. * Najlepiej smakuje po ok godzinie od przygotowania

Z Majeczką w kuchni
Parpadelle, fusilli, rigatoni, fiocchi... Poznaj rodzaje włoskich makaronów 191

serwować z gęstymi sosami typu alfredo czy arrabiata. Fusilli Fusilli to makaron znany w Polsce jako świderki. Świetnie sprawdza się w przypadku przyrządzania zapiekanek makaronowych oraz jako dodatek do sałatek spożywanych na zimno. Gemelli Gemelli to makaron, który kształtem przypomina dwie złączone ze sobą grube wstążki. Kuchnia włoska wykorzystuje ten makaron do przygotowywania zapiekanek i dań z gęstymi sosami typu

Tradycyjna Kuchnia
Kumkwat, czyli złota pomarańcza. Jak jeść? 208

jeść kumkwat? Skórka tych owoców jest jadalna, można je więc spożywać w całości. Pamiętajcie jednak aby wcześniej je dokładnie umyć. Kumkwat można z powodzeniem używać jako dodatku do deserów, sałatek czy koktajli. Nadają się również na dżem, bądź marmoladę. Jeżeli uda nam się kiedyś kupić je w większej ilości, to na pewno to sprawdzimy:) Kupując kumkwat zwróćcie uwagę

Jakugotujesz.pl
Wieprzowina na ostro – pulled pork 235

widelcem czy mięso się rozpada. Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę z octem, solą i czarnuszką, wymieszaj. Odstaw na 10 minut aby sałatka się przegryzła. Wyjmij mięso na półmisek i rozerwij je na kawałki. Sos zlej do naczynia i zmiksuj. Polej mięso sosem i wymieszaj. Przekrój ciabattę wzdłuż na pół ułóż warstwę mięsa

codojedzenia
Oleje smakowe. 152

Witajcie :) Chciałam Wam dzisiaj polecić fajne oleje smakowe.Super sprawdzają się jako dodatki do sałatek jak i do smażenia.Tak naprawdę smak oleju zależy od Waszego pomysłu. Ja ostatnio zrobiłam sobie olej w pięciu smakach, z czosnkiem i koprem, z prawdziwkami, z suszonymi pomidorami,z gałązką maggi. Do takiej buteleczki z olejem możecie dodać: rozmaryn,tymianek,oregano, miętę a nawet lawendę

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka ze smażoną fetą i pleśniowym serem 158

pewnej książce kulinarnej natknęłam się na pomysł ze smażoną fetą i od razu urodził się w mojej słowie pomysł na wykorzystanie tego patentu w sałatce. Smażona feta jest zarazem delikatna i chrupiąca, jet bardzo smaczna aczkolwiek aby smażenie jej zakończyło się sukcesem a nie przypaloną patelnią należy plaster sera feta smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dużej ilości tłuszczu rzecz jasna

Mango Papaja
Sałata z warzywami II 219

wersja sałaty, którą od czasu do czasu robię na kolację lub do drugiego dania. Składniki: 1 główka sałaty 2-3 ogórki gruntowe 1 duży pomidor kilka rzodkiewek przyprawa do sałatek + odrobina oleju siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki. Ogórki obrać pokroić w plasterki. 2. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, a pomidora w kostkę. 3. Wszystko

Kuchnia domowa Ani
Pieczone warzywa z Fetą 188

stopniach C 4. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszoną Fetą i piórkami czerwonej cebuli. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i octem balsamicznym. 6. Całość polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - β-karoten (pochodzący z cukinii), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczone pomidory w zalewie. 164

miąższu. Warto wtedy sięgnąć po ten przepis. Zamarynowanie ich w oliwie z dodatkiem aromatycznych przypraw dodatkowo uatrakcyjnia efekt końcowy i zwiększa wachlarz zastosowań. Dobrze sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek, mięs. Szczerze polecam. PS. Z podanych proporcji wyszedł mi jeden słoik, widoczny na zdjęciu. Składniki: 1 i 1/2 kg pomidorów 2 ząbki czsonku 1/2 szkl. oliwy z oliwek

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania