Bardzo popularna i smakowita sałatka caprese w nieco zmienionej formie… podania :) Pomidorki koktajlowe, listki świeżej bazylii oraz mozarellę nabiłam na wykałaczki i skropiłam delikatnie octem balsamicznym. Tak oryginalnie zaserwowana sałatka świetnie sprawdzi się na wszelkiego typu imprezach, jako przekąska, a także podczas niespodziewanej wizyty gości :) Ilość podanych składników jest orientacyjna bowiem od Was zależy ile porcji chcecie przygotować. Składniki: kilkanaście
MyCookBook.plPyszna, zdrowa, kolorowa – tak można w 3 słowach określić tę sałatkę, której autorem jest mój M. :) Słodko-kwaśno-ostry dressing doskonale komponuje się ze świeżymi listami szpinaku oraz truskawkami (dodatkowo podkreślając ich słodycz). Sałatka może stanowić samodzielne, lekkie dane lub też można ją wykorzystać jako dodatek do obiadu (świetnie pasuje do dań z kurczaka). Polecam! Składniki: 1 opakowanie
MyCookBook.plCałą rodziną uwielbiamy tą sałatkę! Robi się ją błyskawicznie. Jest smaczna i zdrowa, bardzo czosnkowa :) Można ją jeść zaraz po przyrządzeniu, choć najlepsza jest jeśli damy jej chwilę na przegryzienie i „nabranie mocy” :D Doskonała na śniadanie, kolację oraz przekąskę. Jeśli nie dysponujecie ogórkami małosolnymi wówczas użyjcie kiszonych, choć przyznam, że to już nie to samo ;) Składniki: 500 g serka(...)kostkę. Czosnek drobniutko siekamy lub przeciskamy przez praskę/wyciskarkę do czosnku. Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do serka wraz z ogórkami, czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy. Sałatkę doprawiamy majonezem oraz solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy przynajmniej na pół godziny do przegryzienia. Smacznego
MyCookBook.plDzisiaj prezentuje prostą jak drut, szybką w przygotowaniu sałatkę, która ponadto przy odpowiedniej ekspozycji potrafi także być całkiem efektowna. Polecam przygotowywanie jej dopóki warzywa są jeszcze względnie tanie. Składniki: - 450g brokułów mrożonych lub jeden świeży - 500g pomidorów (4 średniej wielkości) - puszka kukurydzy - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy przez 10 minut a następnie po odcedzeniu zostawiamy przynajmniej(...)pół a potem w plastry bo tak się najwygodniej je. Układamy w naczyniu najpierw pomidory które dodatkowo możemy przyprawić, posypujemy odsączoną kukurydzą z puszki a na wierzchu układamy brokuły. Sałatka ta najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych jajek na twardo umieszczonych pod warstwą brokułów, obficie polana sosem czosnkowym na który przepis ukaże się w następnym poście. Można ją także używać jako
Tanie przepisy studenckieHej! dziś przenosimy trochę egzotyki na polskie realia. Idealne na śniadanie czy kolacje, mocno sycące i bogate w białko czy witaminę E. Polskie guacamole dzięki połączeniu
Kuchnia PROzdrowotnaMoja propozycja na sałatkę z makaronu. Składniki • opakowanie makaronu Lubella małe muszelki lub kokardki • ćwiartkowy słoiczek cebulki marynowanej • ćwiartkowy słoiczek pieczarek konserwowych • ćwiartkowy słoiczek kiełków fasoli • 2 małe świeże papryki czerwone lub jedna duża • 30-40 dag chudej wędliny • 3 ząbki czosnku (polskiego ) • majonez • sól • pieprz Sposób przygotowania Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu Cebulkę marynowaną odcedzamy(...)Dodajemy odcedzone kiełki fasoli Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Wędlinę kroimy w kostkę Wszystko razem mieszamy . Doprawiamy solą , pieprzem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i majonezem. Sałatka musi postać 2 godz., żeby się przegryzła
Darcia w kuchniJEDNA Z MOICH ULUBIONYCH SAŁATEK SZYBKA SMACZNA I NIEZIEMSKO APETYCZNA Składniki: MIX SAŁAT 150 G ( Z BIEDRONKI ) DZIŚ UŻYŁAM MIX SAŁATEK Z ROSZPONKĄ MAŁA CZERWONA CEBULA OGÓREK WĘŻOWY ŚREDNI DUŻY POMIDOR SOS KNORR KOPERKOWO - ZIOŁOWY PIERŚ Z KURCZAKA POŁÓWKA MAŁA PRZYPRAWA DO KURCZAKA PIKANTNA CEBULKA PRAŻONA - NIE KONIECZNIE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1.DO MISECZKI WYŁOŻYĆ MIX SAŁAT 2.CEBUL
Darcia w kuchniogórkach - na kethup położyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę - wyłożyć majonez, równomiernie rozprowadzić po cebuli - wyłożyć następną torebkę ryżu - posypać jajkami potarkowanymi na drobnych oczkach - schłodzić w lodówce Sałatka super. W oryginale wierzch sałatki powinien być posypany natką pietruszki lub szczypiorkiem
Darcia w kuchniWygładzić wierzch polenty, dociskając kaszę do dna. Odstawić do zastygnięcia. Po kilku godzinach pokroić polentę na paluszki. Obsmażać z obu stron na rozgrzanym oleju. Paluszki podawać z surówkami lub sałatkami, np. z sałatką z makreli i warzywami . Można też podgrzać w sosie pomidorowym. Dopiero co ugotowana polenta może być podana jak puree z ziemniaków. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli zostanie Wam trochę ryżu z obiadu to nie wyrzucajcie go. Dodajcie kilka składników i zróbcie taką na szybko sałatkę. Możecie podać ją na kolację lub po prostu zjedzcie na przekąskę. Sałatka ekspresowa i smaczna. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKochani taka u mnie dziś na kolację sałatka była, a że na kolację i to pózno...to widać gołym okiem, z oświetlenia sztucznego na zdjęciach, którego...nie mogę strawić. Sałatka jest szybka, dla głodomorów to zaręczam...można ją zjeść bez chleba! Ale ja bez chleba jakoś nie mogę! Składniki -mieszanka sałat, przynajmniej 5 rodzajów -zielone oliwki lub każde inne -puszka
Z Kuchni Do KuchniSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)blasze lub w woku – bez dodatku tłuszczu – przez około 5-7 minut. Gotowe bulgogi mieszamy z zielonym szczypiorem, rozkładamy porcje na makaron, posypujemy jasnym prażonym sezamem. Podajemy ze schłodzoną sałatką z pikli. Ten przepis to porcja dla dwóch osób. SKŁADNIKI BULGOGI 1 stek wołowy z antrykotu, łaty, o wadze 350-400g ¼ szklanki sosu sojowego+ łyżka wody 2 płaskie łyżeczki
Karo in the Kitchenwymyślić? w sobotnie popołudnie znowu zajrzałam do książki "Dwóch łakomych Włochów". Jak zawsze znalazłam coś prostego do przygotowania ze składników obecnych w domu a była to sałatka na ciepło. Rewelacyjnie wykorzystująca warzywne resztki i starsze pieczywo. Słodko -kwaśna sałatka z chlebem, na ciepło i po włosku 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w cienkie słupki 100 ml oliwy
Dzieje kuchennej WiewiórySałatka jest szybka, tania, idealna na kolację a do tego smakuje znakomicie. Dla wszystkich miłośników lekko ostrzejszych smaków. Składniki: - 1 słoik marynowanych pieczarek - 5 jajek - 1 pomidor - 1/2 puszki groszku - 1/2 puszki fasolki czerwonej - sól i pieprz - 2 łyżeczki musztardy - 4 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy(...)kostkę. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy również w kostkę. Pokrojone składniki przekładamy do miski, dodajemy groszek i fasolę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem oraz musztardą. A na sam koniec dodajemy majonez
Zainspirowana w kuchniczosnku można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnym smakiem. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Warstwę startego żółtego sera można dodatkowo posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę można urozmaicić o pokrojone w ćwiartki jaja ugotowane na twardo. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska