Ostatnio ciecierzyca stała się moim ulubionym strączkiem i zaczęłam ją używać dosłownie do wszystkiego. Robię z niej burgery, sałatki, curry czy potrawki. Najczęściej jednak przygotowuje z niej pasty na kanapki. Tym razem z ciecierzycy przygotowałam pastę a'la tuńczykową. Próbowałam odtworzyć pastę, którą robiłam przed przejściem na weganizm i myślę, że mi się udało :) W tradycyjnej paście zawsze dodawałam kukurydze(...)ogórki i cebule, dlatego w tej wegańskiej wersji też nie mogło zabraknąć tych składników. Po dłuższym zastanowieniu może to jednak sałatka a'la tuńczykowa, a nie pasta? Sama nie wiem, ale smakuje świetnie zarówno na pieczywie jak i bez :) Wegańska pasta "tuńczykowa" z ciecierzycy Składniki: 240 g ugotowanej ciecierzycy (ok. 120 g suchych ziaren) 1/2 średniej cebuli
wegujemyNajczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo
Zakątek rozkoszy kulinarnychSzybka sałata z rzodkiewką to pomysł na błyskawiczną sałatkę do obiadu. Najlepsza jest w okresie wiosenno- jesiennym kiedy mamy świeżą polską sałatę i świeże rzodkiewki. Sałata z rzodkiewką będzie świetnie pasowała do każdego rodzaju obiadu. Jeśli aktualnie dbacie o dietę to zamiast śmietany możecie wykorzystać do jej przygotowania jogurt naturalny. Sałata z rzodkiewką - przepis: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon grillowy w pełni. Choć u nas do grilla najchętniej zjadamy po prostu pokrojone w grube plastry pomidory i ogórki w słupkach, to sałatka jest miłą odmianą i bardzo przyjemnie przekąsić ją do pieczonego mięsiwa. Tą sałatkę jadłam pierwszy raz u mojej przyjaciółki Natalii, bardzo mi posmakowała, a moją sympatię wzmógł fakt, że zawiera moją ukochaną kaszę jaglaną. Składniki: 100g
Cakes By Kejtgłowie, ale od kiedy spróbowałam, w tej wersji też je jadam :) Składniki : 3 grube łodygi selera naciowego kulka mozzarelli kilkanaście truskawek kilkanaście liści rukoli kilkanaście liści bazylii (w tej sałatce polecam szczególnie odmianę fioletową) chlust balsamico lub łyżka octu balsamicznego pieprz świeżo mielony oliwa (ilość według uznania) Łodygi selera obrać obieraczką do warzyw z włókien. Pokroić na talarki. Mozzarellę pokroić(...)Truskawki przekroić na połówki. Do salaterki wrzucić seler, rukolę, mozzarellę i truskawki. Całość skropić balsamico i oliwą oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem. ----- Podobne: Truskawki z miętą, czekoladą i kuskusem Sałatka z mozzarellą i truskawkami Sałata z brzoskwinią i serem Dziś moje wrażenia z lektury ostatniego tomu "Szukaj mnie wśród lawendy" Agnieszki Lingas - Łoniewskiej . Tym razem poznajemy pogmatwaną historię najmłodszej
Weekendy w domu i ogrodzieswój dach. Poczęstunek? Oczywiście watro zaproponować coś pysznego, co nie sprawi Wam wiele kłopotu. Na naszej ostatniej karnawałowej zabawie hitem okazały się nasze proste trójkąciki tortilli oraz cudowna sałatka z rukoli autorstwa mojej siostry. Dzisiaj podzielę się z Wami recepturą na tortillę, ale nie ukrywam, że i sałatką warto się podzielić ze światem. To wkrótce, a teraz
I tu będę miała takie teDzisiaj przedstawiam Wam przepis na szybką i prostą w wykonaniu, bardzo smaczną sałatkę z tuńczyka, ryżu i groszku. Idealna na śniadanie, kolację, imprezę lub do pracy. Jeśli macie ochotę, zapraszam! Składniki na sałatkę z tuńczyka z groszkiem: 1 woreczek ugotowanego, zimnego ryżu (100 g przed gotowaniem) 1 puszkę tuńczyka w kawałkach (odsączonego z zalewy) 1 małą puszka groszku lub pół
Rozpustne gotowanieogórek zielony - 1 szt jabłka -2 szt cebula czerwona -1/2 szt marchewka -2 szt jogurt naturalny - 100 ml cukier -2 łyżeczki sól - szczypta pieprz kolorowy zioła do sałatek oliwa - 2 łyżki Seler opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Jabłka i ogórki umyć, obrać(...)zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi otworami. Cebule obrać i pokroić drobniutko. Wszystko wsypać do miski, dodać oliwę, cukier, sól, pieprz i zioła do sałatek oraz jogurt i dobrze razem wymieszać, odstawić na pół godziny
Camilla w kuchnidokładnie po 26 latach się to zmieniło. Ciekawa była też rolka z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałatką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się(...)kapusta czerwona. Perfekcyjne danie! Reszta dań była również dobra, chociaż osobiście nie wróciłabym na Fokim Seafood – porcja ogromna, jednak 42zł to dla mnie stanowczo za wysoka cena jak na sałatkę. W porównaniu do reszty dań głównych wypadła raczej słabo, jak dla mnie była za sucha, brakowało ciekawego elementu, który połączyłby wszystkie smaki. Z dań mięsnych znakomite były żeberka wołowe
Fill The BowlCiąg dalszy ziemniaczanej fascynacji :) Póki są młode i malutkie korzystam, a przy okazji cały czas pożeram szparagi :) Sałatka jest pyszna sama w sobie ale również jako dodatek np. do grilla. Weganom proponuję wersję bez jaja :) Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem 12 zielonych szparagów 15 małych, młodych ziemniaczków 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 jajka
Dzieje kuchennej Wiewióryczasie na kiełbasę ułożyć plasterki sera i piec do momentu rozpuszczenia sera. Podawać na ciepło z ketchupem, można podać również z ulubiona sałatką (propozycja na sałatkę do kiełbasy tutaj
Zrób to smacznieMalwinę z bloga Filozofia Smaku . Jak już wielokrotnie wspominałam, bardzo lubię kuchnię z tej części świata i na blogu możecie znaleźć wiele przepisów kuchni arabskiej . Dziś przygotowałam rewelacyjną syryjską sałatkę ziemniaczaną z miętą i czosnkiem, która idealnie nadaje się do jedzenia solo, ale także fantastycznie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, dzięki czemu możecie serwować ją do dań z grilla(...)Zaserwowałam ostatnio tę sałatkę moim znajomym i byli nią zachwyceni, dlatego mam nadzieję, że zasmakuje i Wam! :) Składniki : 600-700g małych ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 2,6 łyżki soku z cytryny 2,5 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 0,25 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu szczypta pieprzu kajeńskiego garść świeżej mięty Przygotowanie
Codzienne GotowanieSmaczna i kolorowa sałatka z marynowaną cebulką, pomidorami i papryką. Letnią porą idealnie pasuje do mięsa grillowanego. Składniki: 1 opakowanie mix sałat 1 słoik złotej cebulki marynowanej Ole! 250 gram pomidorów koktajlowych Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Pęczek szczypiorku 1 opakowanie sosu sałatkowego paprykowego Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i osuszamy, cebulkę marynowaną odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe kroimy(...)pół. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, sos przygotowujmy według przepisu na opakowaniu, dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki
Bajeczna Kuchniadrodzy Państwo fan brazylijskiej piłki nie ogranicza się do słonych paluszków czy chipsów o smaku zielonej cebulki. On ma coś lepszego. Carne do sol które zagryzać będzie z sałatką (trochę zdrowia) i popijać przepysznym lekkim i schłodzonym piwem z kolegami w barze. Jak przygotować? Po pierwsze musimy mieć trochę cierpliwości... (parę dni ale popłaca) Po drugie wygospodarować trochę miejsca(...)smak) oraz pokrojoną cebulę. Smażymy jeszcze chwilę. Carne do sol to jedzenie bardzo popularne na północy Brazylii. Chętnie je się jak już wspominaliśmy powyżej jako przekąskę na ciepło z sałatką i piwem. Doskonałe jest również z ziemniaczanym purre lub tez z ryżem, farofą i lekką sałątką. Świetne również z białym winem. Ostrzeżenie! Wskutek natarcia go solą jest słone w samo
Smaki Brazylii