kostkę, wymieszać z solą i pieprzem, usmażyć na oleju. ? Ryż ugotować w osolonej wodzie. ? Ogórki obrać, zetrzeć na tarce, posolić, po chwili wycisnąć z nich wodę. ? Wymieszać wszystkie składniki sałatki. ? Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić, dodać pokrojony koperek i czosnek starty na drobnej tarce. ? Sałatkę polać sosem, delikatnie wymieszać i schłodzić. My zjedliśmy bez schładzania, bo byliśmy zbyt głodni
To co kochamobrać, pociąć na skośne plastry. ? Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. ? Ułożyć na półmisku po obwodzie – ogórki, mandarynki, pomidorki i melon. ? Z szynki zwinąć wachlarzyki i położyć na wierzchu sałatki. ? Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę. ? Posypać świeżo zmielonym pieprzem
To co kochampieprz Wykonanie: ? Śledzia pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić. ? Ogórki, pieczarki, paprykę i oliwki pokroić w drobną kostkę. ? Składniki sałatki połączyć z cebulą i posiekaną natką pietruszki. ? Doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę. ? Sałatkę wyłożyć do metalowej obręczy i delikatnie ucisnąć. ? Na wierzchu położyć pokrojonego śledzia w kostkę. ? Można również
To co kochamBłyskawiczna sałatka! Słodka gruszka i słony ser feta doskonale współgrają ze sobą. Ziarenka maku nadają jej atrakcyjności. Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: ? 2 garści roszponki ? 4 gruszki ? 200 g sera Feta ? sok z 1/2 cytryny Sos: ? 3 łyżki oliwy ? 1 łyżka soku z cytryny ? 1 łyżeczka miodu ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka(...)nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. ? Fetę pokroić w kostkę. ? Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. ? Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać sałatkę. ? Posypać po wierzchu odrobiną maku
To co kochamWczoraj rosół, dzisiaj sałatka z kurczaka. Gotowane mięso kurczaka jest dość suche i mdłe. Dodatki takie jak ananas, seler konserwowy i kukurydza nadają sałatce charakteru. Składniki: ? gotowany kurczak z rosołu ? 1 puszka kukurydzy ? 1 puszka ananasa ? 1 słoiczek selera w zalewie ? 1 mały jogurt ? 4 łyżki majonezu ? sól, pieprz Wykonanie: ? Kurczak obrać z kości, odrzucić skórę, mięso pokroić w kawałki
To co kochamSałatka, która smakuje zarówno na zimno do wędlin, jajek, pieczeni, jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 2 szklanki ryżu ? pęczek zielonej pietruszki ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 3 łyżki oliwy Wykonanie: ? Ryż ugotować al dente w dużej ilości posolonej wody, jak makaron, odcedzić
To co kochamSłodki, zimnny i chrupiący arbuz w połączniu ze słoną i miękką fetą daje zaskakującą mieszankę smaków. Zamiast efektownych ale pracochłonnych szaszłyczków można zrobić sałatkę krojąc arbuza i fetę w kostkę. Sałatka taka nie wymaga przypraw! Składniki: ? kilka plastrów arbuza ? kilka plastrów sera feta lub typu feta Wykonanie: ? Pomiędzy plastry schłodzonego arbuza włożyć plaster sera i spiąć wykałaczkami. ? Pokroić ostrym nożem
To co kochamsałatka jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Jako dziecko nie lubiłam jej, a będąc nastolatką jadłam ją na pajdzie pieczonego w domu chleba ze smalcem. Teraz sama ją robię i wykorzystuję do dań obiadowych, ale zdarza się też chleb ze smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie(...)octowe, zagościły w mojej rodzinie na stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: ? 2 kg ogórków ? 1 kg kapusty białej ? 1 kg cebuli ? kilka marchewek ? sól Zalewa: ? 1 szklanka octu ? 1 szklanka cukru ? 2 szklanki wody ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: ? Ogórki ze skórką
To co kochamtaka pomarańczowa z babim latem i słońcem, czego wszystkim życzę. Ale jak jesień to jabłka, gruszki, śliwki, winogrona i orzechy. Czyli wszystko to, co znajduje się w mojej jesiennej sałatce, która jeszcze pachnie latem. Polecam taką mega dawkę witamin każdemu i na każdy dzień. Składniki: ? 1 gruszka ? 1 jabłko ? 1 brzoskwinia ? 10 śliwek ? garść zielonych winogron, najlepiej bezpestkowych ? garść ciemnych(...)gniazd nasiennych (ale ze skórką) pokroić w kostkę lub plastry. Skropić sokiem z cytryny. ? Śliwki pokroić w ćwiartki, a winogrona na połówki. ? Połączyć wszystkie owoce i wymieszać z miodem. ? Sałatkę posypać orzechami włoskimi
To co kochamJest to bardzo prosta rybna przekąska karnawałowa ze śledzi i marynowanych śliwek z odrobiną majonezu w postaci sałatki. Do tej sałatki można również dodać cebulkę, która doskonale zaostrzy danie. Mnie jednak bardzo smakowała taka prosta dwuskładnikowa czyli śledź i śliwki. Najlepsza następnego dnia. Składniki: ? 4 filety śledziowych a’la matjas w oleju ? 1 słoiczek śliwek marynaowanych ? 1 łyżka majonezu
To co kochamMłody dostał od swojej dziewczyny Karoliny mandarynki prosto z Hiszpanii, takie świeżo zerwane, jeszcze z gałązkami i listkami. Cudne, pachnące słoneczną Hiszpanią. Aż się prosiły, aby zrobić sałatkę, oczywiście zdrową. Sałatka praktycznie czteroskładnikowa, błyskawiczna. Połowę takiej porcji zabieram ze sobą do pracy na podwieczorek. Celowo przygotowałam słodką wersję, ale dodanie 1 łyżki majonezu zamiast miodu zupełnie zmienia jej charakter. Składniki
To co kochamrobi różnicę, bo z makaronu ryżowego i bez pomidorów, a na bazie sosu balsamicznego, który nadaje potrawie charakterystyczny słodko-kwaśny smaczek. Kurczak pozostał mi z rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: ? 150 g makaronu ryżowego paski ? 1 pęczek szparagów ? 1 pierś kurczaka(...)rosole ? sos balsamiczny do smaku Wykonanie: ? Makaron ryżowy ugotować wg przepisu w osolonej wodzie. ? Szparagi gotować przez 7 minut również w posolonej wodzie. ? Kurczaka pokroić w kostkę. ? Wymieszać składniki sałatki i polać gotowym sosem balsamicznym.{jcomments
To co kochamSałatka obiadowa na początek wakacji zawiera wszystko co powinna, a więc białko i warzywa. Jest więc dość sycąca i doskanale zastępuje obiad w gorące dni lata, a słodko-kwaśny sos dodaje jej konkretnego smaku. Doskonała na kolację z chrupiącą bagietką z masłem. Składniki: ? 2 małe główki sałaty rzymskiej ? 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole ? 1 ogórek zielony średni ? 1 duży(...)mnie Tao Wykonanie: ? Sałatę umyć i pokroić w paski, ogórek ze skóką pokroić w półplasterki, a pomidora w cząstki. ? Kurczaka pokroić w kostkę, ugotowane jajka w cząstki. ? Wymieszać składniki sałatki i polać sosem słodko-kwaśnym
To co kochamprawdziwego śledzia” – grubego, mięsistego i delikatnie zamarynowanego. Mój sąsiad robił najlepsze i zawsze gościły na każdej imprezie sąsiedzkiej. Takie namarynowane śledzie były bazą do przygotowania każdej sałatki czy śledzi z cebulką i jabłkiem. Dawno ich nie przygotowywałam, aż nadeszły tegoroczne święta. Przygotuję je w śmietanie z jabłkiem i cebulką, oraz będą składnikiem znanej sałatki – śledzie pod pierzynką
To co kocham