jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Wystarczy kilka liści sałaty, paluszki surimi, zielonym ogórek oraz biała rzodkiew i pyszną sałatkę mamy gotową. Składniki: 250 g paluszków krabowych 1 mniejszy zielony ogórek 4 garście sałaty rzymskiej 1/2 czerwonej papryki 1/2 białej rzodkwi sos 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny(...)Warzywa obrać, umyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku. Paluszki krabowe pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić w paseczki, a ogórka i rzodkiew w półplasterki. Na sałacie ułożyć paluszki krabowe na to ogórki, rzodkiew oraz paprykę. Czosnek posiekać wrzucić do miseczki dodać pozostałe składniki sosu, dokładnie wymieszać. Całość polać sosem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiKolorowa sałatka z papryką to moja dzisiejsza propozycja na pyszną, chrupiącą sałatkę. Taka sałatka z pewnością sprawdzi się na każdej imprezie. Składniki: paczka mix sałat 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 zielona papryka 1 zielony ogórek pęczek rzodkiewki 1 mała cebula 3 łodygi selera naciowego majonez/jogurt sól, pieprz Wykonane: Sałatę porwać na mniejsze kawałki, przełożyć
magiczna kuchnia Kasijuż gotowy do spożycia, wtedy nie trzeba go ponownie myć). Ogórka umyć, osuszyć, pokroić na półplasterki. Pomidorki koktajlowe również umyć i osuszyć, a kolejno pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie piórka. Z granatu wyskubać 2 łyżki ziarenek. Przeczytaj koniecznie nasz artykuł: jak szybko obrać granat? Do sałatki ze szpinakiem wedle uznania możecie użyć orzechów solonych lub niesolonych(...)sezam możecie przez chwilę podprażyć na suchej patelni. Na dużym półmisku lub w misce ułożyć na dnie szpinak, a na nim wymieszane ze sobą ogórki, pomidorki, orzechy, cebulę oraz ziarenka granatu. Wierzch sałatki ze szpinakiem oprószyć sezamem oraz skropić oliwą z oliwek (lub olejem rzepakowym; opcjonalnie możecie zamiast oliwy użyć swojego ulubionego sosu do sałatek). Podawać od razu
Kulinarne Przebojeprzygotuję i na każdej imprezie, na której ja przygotuję. Wszyscy wołają zarówno o dokładkę, jak i o przepis. A przepis jest mega prosty, bo sałatka ma tylko kilka składników. Połączenie paluszków krabowych ze świeżym ogórkiem, porem i majonezem wasabi jest fantastycznym pomysłem. Ja podałam ją na proziakach – podkarpackich, sodowych chlebkach, które zrobiły furorę na festiwalu, w którym brałam udział(...)płaska łyżeczka * cukier – 1 płaska łyżeczka * soda oczyszczona – 2 łyżeczki * mąka pszenna – tyle „ile zabierze”- ok. 0,5 kg SAŁATKA: * paluszki krabowe – 200 g * świeży ogórek – ( długi ) – 1 szt * por – 1 szt * mikstura olej HEPA Dr Gaja – ok. 100 ml * majonez – 2 łyżki * chrzan wasabi – do smaku * świeży koper – 1 pęczek
Ostra na SłodkoBardzo smaczna, odrobinę jesienna już, sałatka z dodatkiem kurek i grzanek z chleba żytniego. Świeżości sałatce nadają rzodkiewki, ogórek oraz lekki cytrynowy dressing. Składniki (na 1 porcję): 3-4 liście sałaty rzymskiej 1/2 ogórka 4-5 rzodkiewek 4-5 kurek 1 kromka chleba żytniego szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju(...)podpiekam na tej samej patelni, na której smażyłam kurki, na chrupko. Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroję na ćwiartki. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn w plastry. Wszystkie składniki umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajazrobiłam bardzo szybką sałatkę. Dorzuciłam jeszcze kiszonego ogórka i marynowane pieczareczki , które otrzymałam od Dagomy. Gotową sałatkę skropiłam tylko olejem ale równie dobrze można zrobić ją z dodatkiem majonezu. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Monia miesza i gotujeSałatka znakomita do dań z grilla, mięs czy wędlin. Użyłam tutaj pieczonych buraków które mają w sobie wiele słodyczy co równoważy kwaśność pozostałych składników. Zachęcam do
Moje Małe Czarowanietahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku. Ostatnio poleciłem go Wam jako dodatek do buddha bowl , jednak świetnie się on sprawdza do większości sałatek ze świeżych warzyw. Szczególnie polecam komponować go z awokado, ogórkiem, rzodkiewką, ciecierzycą, wszelkimi rodzajami sałat (młody szpinak też pasuje jak ulał), orzechami, czy granatem albo nawet truskawkami. Z taką sałatką to nawet dieta nam niestraszna(...)tahini: 3 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 6 łyżek zimnej wody szczypta soli * PRZYGOTOWANIE Sałatka Sałaty ułóż na talerzu. Awokado obierz i pokrój w pasy. Ogórka i rzodkiewki pokrój w plastry. Ułóż na sałacie wraz z kiełkami groszku, pestkami granatu i listkami mięty. Sos z tahini Do naczynia wlej tahini
Food Squarekształtu. No ale nie od razu Kraków zbudowano Wracając do tematu ogórków, to propozycja na nieco bardziej wyrazistą w smaku sałatkę. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy, który nieco ostatnio odświeżyłam:) Sałatka ogórkowa 4 kg ogórków ze skórką 4 ząbki czosnku 2 łyżki soli 1 szkl cukru 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 szkl octu garść natki(...)pietruszki garść koperku gorczyca Ogórki poszatkować na cieniutkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki oprócz gorczycy wymieszać ze sobą i odstawić na ok 4 godziny, żeby puściło sok. Do słoików wsypać odrobinkę gorczycy i powkładać sałatkę wraz z sokiem. Pasteryzować około 10-15 minut. Artykuł Sałatka ogórkowa II pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa KuchniaPORCJE: 1 Przystawka do alkoholu 2 pomidory 2 ogórki 1/2 opakowania sera feta półtłustego sałatka zielona Najpierw dokładnie czyścimy i pod kranem myjemy sałatkę. Wyciągamy z niej grube łodygi, a piękne zielone liście układamy na talerzu. Pomidory oraz ogórki myjemy obieramy ze skórki, kroimy na plastry średniej grubości i układamy na sałatce na przemian. Ser feta kroimy
Gotuję Testujęopakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą pod kranem. Dokładnie odcedzić. Pomidorki i ogórka umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, ogórka w kostkę. Ogórka zostawić ze skórką. Kukurydzę odcedzić, mozzarellę pokroić w dużą kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Sos czosnkowy – do garnuszka dodać jogurt, majonez, keczup, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz świeżo mielony. Ząbki czosnku obrać i wycisnąć
Kuchnia Pokoleńrazem, na prośbę Powtwora, nie dodałam do sałatki pora, zaś ogórki kiszone "zapomniały" się kupić, więc dla zaostrzenia smaku dodałam solidną porcję marynowanych pieczarek. Warto było dokonać tej modyfikacji, sałatka poszła "na pniu" i poproszona zostałam o powtórkę :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyrzodkiewek, szczypiorku i ogórków. Pycha ! Ten widok sałatki sprawia lepszy dzień. A całość polana jest pysznym sosem na bazie oliwy i octu jabłkowego. Sałatka może być samodzielnym daniem jak i dodatkiem do obiadu. PRZEPIS mix sałat 1 op. jaja ugotowane na twardo 2 szt. rzodkiewki 4-5 szt. ogórki korniszony małe 4 szt. brokuł kilka różyczek(...)połówki, ogórki w plastry, szczypior posiekać. Wszystkie składniki umieścić na sałacie. Sos oliwa z oliwek 2 łyżki woda 3 łyżki ocet jabłkowy 1 łyżka miód 1 łyżeczka musztarda 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka sól/ pieprz szczypta Oliwę, wodę, ocet, sok z cytryny, miód, musztardę razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem przed
Kuchnia Paulettessumie to trzech, ale pozostałe mają już mniejsze znaczenie ;) Żeby nie było tak całkiem fastfoodowo, nasze qurrito podamy z najprostszą z możliwych (i chyba przez to moją ulubioną) sałatką. Składniki:- pierś z kurczaka- tortilla (bądź kilka)- sos barbecue (w oryginalnym przepisie Piotrek użył gotowego)- kulka mozarelliMarynata do mięsa:- chilli- pasta z ostrej papryki (w oryginale tabasco) Panierka:- 100 g mąki(...)zacząć od zamarynowania mięsa. Pierś z kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli i łyżeczce ostrej pasty (albo tabasco). W czasie marynowania możemy zrobić sobie sałatkę. Sparzone pomidory kroimy w kostkę, obranego ogórka w półplasterki, wszystko to wrzucamy do mixu sałat, z oliwy i octu balsamicznego robimy sosik, przyprawiamy, mieszamy wszystko razem i sałatka gotowa. Zamiast normalnych pomidorów można
Kulinarne zapędy KokosaMężem zajadaliśmy się tego typu sałatkami w ramach drugiego śniadania w pracy. Sos pozostawał ten sam, podobnie jak mix sałat, zmieniały się jedynie dodatki. Jedną z tych sałatek była właśnie ta, z ogórkiem, awokado i fetą. Po kilku miesiącach jedzenia sałat na drugie śniadanie, serwuję ją już głównie jako dodatek do drugiego dania;) W tej roli również sprawdza się doskonale(...)duże dojrzałe awokado (lub 2 mniejsze) 1/4 szkl. oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu kilka-kilkanaście kropel maggi sól, pieprz Sałatę przekładamy do miski. Ogórka kroimy razem ze skórką na ćwiartki. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Następnie nacinamy nożem tworząc krateczkę i wywijamy awokado na drugą stronę lub wyjmujemy miąższ za pomocą łyżeczki. Fetę kroimy
Smaki Na Talerzu