sałatka - 51777 przepisów (strona:2979/3452)

"Zupki instatnt też się nadadzą!" i śnieżne uwięzienie. 305

spożycia. W odmętach i czeluściach tychże szafek znalazłam mnóstwo zupek instant, które wypadałoby już zjeść. Albo w jakiś sposób przetworzyć, by do spożycia się nadały. Na pierwszy ogień poszła sałatka z zupek chińskich, którą w kolejnych postach gdzieś umieszczę. No tak, ale co w takim razi z pozostałymi paczkami? - Zjadłbym jakiś makaron, taki wiesz, smażony, jak czasem robisz. - Dajże spokój

W kuchni Karmel-itki
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 406

Nóż do masła,  18. Widelczyk do owoców,  19. Nóż do owoców,  20. Łyżka do sałaty,  21. Widelec do sałaty, 22. Łyżka do ziemniaków i sałatek,  23. Szczypce do cukru, 24. Łyżeczka do cukru, 25. Łyżka do śmietany, 26. Łyżka do koktajli, 27. Łyżka kucharska,  28. Łyżka do sałaty duża, 29. Widelec do sałaty duży

W kuchni Karmel-itki
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 260

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj,  szynka w galarecie, sałatka jarzynowa...  A mazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie? Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc! Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. 181

nawet.. lato! W związku z tak drastyczną i szybką , po półrocznej zimie, zmianą pogody, przychodzi czas na zmianę menu. Na stołach zagoszczą upragnione przez całą zimę, świeże sałatki, surówki, niedługo zresztą i świeże owoce, pochodzące z naszych ogrodów czy sadów. jest to tym samym mój ulubiony okres, jeśli chodzi o kulinaria. Ach, tyle możliwości! Wprost nie mogę się doczekać

W kuchni Karmel-itki
PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. 247

znoszę marnować jedzenia, a kiedy zdarzy się, że coś ulegnie zepsuciu, wyrzucam samej sobie, że w żaden sposób nie spożytkowałam wyrzucanego właśnie jedzenia. Wtedy, na drodze kombinacji, powstają różnorakie sałatki, potrawki, czy pasty do chleba. I dziś jedną z nich Wam przedstawiam. Domowe pasty smakują zdecydowanie lepiej niż kupne, wiemy, co w nich się znajduje, a przede wszyskim, dostosowujemy

W kuchni Karmel-itki
Śniadanie u Sąsiadek. 207

miałam okazję gościć u nich na pysznym śniadaniu. Spotkało się to kilka osób ze sobą, zasiadło wspólnie do stołu, przyniosło co nieco i poznało się ze sobą. Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło. Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie

W kuchni Karmel-itki
SURÓWKA: MARCHEWKA I ANANAS. 243

gorąco. Czasem przychodzi łakomstwo na coś zdrowego. A czasem - po prostu nie ma pomysłu na nic innego. Wtedy sięgam po marchewkę, kupuję świeżego ananasa i robię ulubioną sałatkę. Dwa składniki, przyprawy, a efekt powalający. SURÓWKA: MARCHEWKA I ANANAS. /autorski;/ 6 - 8 porcji 1 mały ananas 5 marchewek sól świeżo mielony pieprz sok z 1 cytryny Ananasa obieram, kroję na mniejsze

W kuchni Karmel-itki
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 228

dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki )   Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania. Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej 38 cm długości, czyli te większe. Mniejsze dorsze są pod ochroną. Ale spokojnie

W kuchni Karmel-itki
SAŁATA Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I DRESSINGIEM. 211

Kiedy nie ma czasu, czy też ochoty na gotowanie, za obiad posłużyć może jakaś nieskomplikowana, aczkolwiek smaczna sałatka. Tak jest w tym przypadku. Wystarczy sałata, pomidor, kurczak pieczony i trochę sera, do tego szybki dressing jogurtowy i tyle. Bez filozofii, cudacznych składników, długich godzin przy garach. Nie zaprzeczę, lubię sterczeć w kuchni, zdarzają się jednak takie okoliczności, gdzie

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 202

dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie  duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty.  Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna  warzywna sałatka / surówka.  SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SAŁAKA Z KASZĄ GRYCZANĄ. 250

Weekendowy przegląd lodówki. Nic dodać, nic ująć, a zawsze wyjdzie coś smacznego. SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ . /przepis własny;/ woreczek ugotowanej kaszy gryczanej prażonej 5 jajek 300g wędliny puszka kukurydzy  posiekany pęczek pietruszki puszka czerwonej fasoli 2/3 zielonego ogórka 2 łyżki musztardy Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i kroję następnie w kostkę. Ogórka kroję w małe kawałki, kukurydzę

W kuchni Karmel-itki
JAGLANKA WEGAŃSKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 174

posiłek w ciągu całego dnia. Od niego zależy to, jak będziemy funkcjonować i cię czuć. Niestety najczęściej kończy się to samą kawą, kawą i nudną kanapką lub jakąś szybką sałatką. Dziś zaburzę tę zharmonizowaną monotonię. Zapraszam na wegańską wersję jaglanki, która również świetnie się sprawdzi w roli deseru. Do jej przygotowania wykorzystałam przygotowane przeze mnie mleko z orzechów włoskich . JAGLANKA

W kuchni Karmel-itki
Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym 183

Lubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo delikatne i kremowe – idealne do kanapek. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko chroni nas przed chorobami serca, ale także pozwala zachować młodość. Dodatkowo wspaniale chłonie smak przypraw

Poezja smaku
USA part II 230

lepsza niż niektóre włoskie. 2 dni temu jadłam owoce morza i sushi, pycha! A niżej moja kolacja (serek wiejski z warzywami), śniadanko (jogurt naturalny, płatki, borówki i truskawki) i sałatka którą sobie skomponowałam w pracy.   Na koniec kilka zdjęć ze sklepowych półek

Zgrabne Gotowanie
Shots from USA: Virginia 189

filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają na talerz razem z obiadem. Na deser dostaliśmy tutejszy przysmak - root beer, czyli napój

Zgrabne Gotowanie