sałatka - 51095 przepisów (strona:2521/3407)

Pałki z kurczaka w miodowo-cynamonowej marynacie 173

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia woreczek rozrywamy, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.   Ja podałam kurczaka z sałatką z marynowanych ogórków i niemieckimi knedlikami ziemniaczanymi, ale równie dobrze możecie podać mięso z ryżem czy tłuczonymi ziemniakami

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka śledziowa w jabłku 136

Filety śledzia pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wymieszać śledzia z ziemniakiem i cebulą. Doprawić do smaku musztardą i ogórkiem curry pokrojonym w kostkę. Dodać oliwę i wymieszać. Jabłka wypełnić sałatką. zastawa

królestwo garów
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 172

blenderze, łączymy z rozdrobnioną solą. Suszenie mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady

Karo in the Kitchen
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z SZUSZONYMI POMIDORAMI 140

Kapustę płuczemy, osuszamy i siekamy.Marchewkę obieramy, płuczemy i scieramy na tarce o dużych oczkach.Cebulę obieramy ,płuczemy i drobno siekamy.Pomidory suszone odcedzamy z oliwy ,zachowując olej do sałatki ,kroimy drobno.Polewamy kapustę wymieszana z marchewką ,oliwą ,solimy ,pieprzymy ,dodajemy miód i natkę ,dokładnie mieszamy.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Przepisy na Boże Narodzenie 2725

potrawy raczej na pierwszy lub drugi dzień świąt, na uroczystą kolację lub obiad. Znajdziecie też trochę słodkości. Każde zdjęcie to link przekierowujący Was do przepisu. Zapraszam! ;) Obiad   Sałatki           Słodkości

Czerwona Porzeczka
Mizeria ze szczypiorkiem 145

Prosta i bardzo smaczna sałatka do obiadu z ogórków z dodatkiem szczypiorku i cebulki z sosem śmietanowym . Składniki: 0,5 kilograma ogórków zielonych pęczek szczypiorku 1 cebulka 0,5 szklanki śmietany 18% sól,pieprz cukier sok z cytryny Sposób przygotowania: Ogórki obieramy , kroimy nożem w cienkie pasterki. Delikatnie solimy i pozostawiamy na kilka minut aby ogórki zmiękły, delikatnie odciskamy

Bajeczna Kuchnia
Papryka marynowana w kostkę 145

Paprykę pokrojoną w kostkę zamarynowałam pierwszy raz w zeszłym roku. Wyszła bardzo smaczna, doskonały dodatek sałatek i nie tylko. Składniki: Kolorowa papryka Zalewa: 4 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka listków laurowych 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Paprykę przekładamy do umytych

Bajeczna Kuchnia
Buraczki konserwowe 153

Bardzo lubię malutkie marynowane buraczki, robię je co roku, później wykorzystuję do obiadu lub do sałatek. Składniki: 2,5-3 kilogramy małych buraczków Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu  3 łyżki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Buraczki myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości

Bajeczna Kuchnia
Cebulki marynowane 131

Takie małe cebulki marynowane są doskonałym dodatkiem do różnych sałatek, śledzi i wielu innych dań. Do marynowania wykorzystuję cebulki ze swojej działki, mam ich duża ilość. Składniki: 1,5-2 kilogramy małej cebulki Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 0,5 szklanki cukru 3 łyżki soli 1 łyżka gorczycy Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy, myjemy. Składniki zalewy umieszczamy większym garnku

Bajeczna Kuchnia
Papryka marynowana 116

Każdego roku marynuję paprykę, zawsze staram się żeby była w różnych kolorach. Zimą wykorzystuję do różnych sałatek.  Składniki: 2 kilogramy papryki Zalewa: 4 szklanki wody 0,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: gorczyca ziele angielskie listek laurowy Sposób przygotowania: Z papryki usuwamy gniazda nasienne, dokładnie myjemy. Kroimy w paski lub na mniejsze kawałki. Do umytych

Bajeczna Kuchnia
Maślaki marynowane 165

Maślaki marynowane są bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę. Składniki: 2 kilogramy maślaków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy  Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z pomidorem, kukurydzą, serem feta i oliwkami 189

POST !!! Bardzo prosta sałatka z łatwo dostępnych składników :) Możecie wykorzystać ulubioną sałatę, u mnie jest to roszponka, ale sprawdzi się też lodowa lub pekińska. Polecam wybrać ser, który nie będzie bardzo słony, aby nie zdominował innych składników :) Składników: garść sałaty roszponki 1/4 cebuli bazylia do posypania pieprz kilka zielonych oliwek 3 łyżki kukurydzy z puszki 2 łyżeczki oliwy kawałek sera

Chocolate Muffin Blog
Pieczone ćwiartki z kurczaka w rozmarynie 177

niej podzielone ćwiartki i zostawiłam w spokoju na całą noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć kurczaka do piekarnika i obiad gotowy. Aromatyczne, miękkie mięso, z nutką rozmarynu, wystarczy zrobić sałatkę i obiad gotowy. Sprawnie, szybko i co najważniejsze smacznie. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka sok z małej cytryny 50 ml oleju 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku łyżeczka słodkiej papryki większa

na moim stole...
Surówka z kiszonej kapusty i warzyw 211

czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką  1/3 pora 3-4 łyżki soku jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju lub oliwy posiekana natka pietruszki kminek, łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe

Czerwień i błękit
Roladki z udek kurczaka kukurydzianego z peczotto 125

niebanalny odświętny obiad, a może całkiem zwykły. Nie wymaga zachodu, jedynie umiejętności wytrybowania kości z udka. Ale jeśli ktoś tego nie potrafi może użyć piersi. Do tego nadzienie z sałatki z kapusty i pęczotto z grzybami. Wszystko razem palce lizać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik