chciałam Was dziś zachęcić do zakiszenia kalafiora z odrobiną papryczki chili. Kiszony kalafior jest jędrny i chrupiący i odrobinę pikantny. Idealny do jedzenia solo lub jako składnik sałatki. Doskonały w trakcie diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Na blogu znajdziecie przepisy na: kiszone rzodkiewki kiszoną kapustę kiszone pomidory Kiszony kalafior Czas przygotowania: 15 minut + czas kiszenia Składniki: 1 spory
Kulinarne przygody GatityZielona surówka do obiadu. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszną surówkę z sałaty i ogórka z miodową nutą. Uwielbiam takie zielone dodatki do obiadu
Słodkie okruszkiZainspirowana ulubioną sałatką hawajską, wpadłam na pomysł zrobienia pasty , którą w końcowym efekcie nadziałam bagietkę, pokroiłam w kromki i ozdobiłam kawałkami ananasa i listkami oregano 🌿 Taka bagietka, na pewno przypadnie do gustu dorosłam jak i dzieciakom 😄 Dodatkowo pięknie się prezentuje i co najważniejsze pysznie smakuje ! Zapraszam Was do wspólnego gotowania ! SKŁADNIKI : Mięso z kurczaka Ananas z puszki Jogurt naturalny Gęsty
Marcepanowa kuchniaZdrowa, pyszna sałatka z mnóstwem witamin i minerałów świetnie sprawdzi się w roli apetycznego śniadania dającego siłę do działania. Kaszę w połączeniu z burakiem i ciecierzycą wykorzystacie również jako kolorowy dodatek do obiadu - w połączeniu z pieczenią smakuje wyśmienicie. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaczosnkiem i bazylią. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie sałatka z tego co było pod ręką czyli sałata lodowa, pomidorki i ser sałatkowy
Monia miesza i gotujerzepakowym do ok 70 st i zalewamy paprykę, zakręcamy słoiczki i odwracamy do góry dnem. Tak zamarynowaną paprykę przechowujemy w lodówce. Jest pyszna na przystawkę lub do sałatek
Gotowanie jest łatwenich są też obierki z niepryskanych i niemytych jabłek. Ocet ma piękny kolor i cudowny aromat. Nadaje się do zakwaszania różnych potraw. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek. Składniki : obierki z niepryskanych i niemytych jabłek + pigwowce bez nasion w stosunku 1:1 woda zagotowana z cukrem (na 1 litr wody 4 łyżki cukru) Do dużego słoika (u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieroślinne to najskuteczniejsza profilaktyka chorób serca, nowotworów, nadwagi, otyłości,cukrzycy i nadciśnienia. Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Przepisy podstawowe Dodatki i przekąski Śniadania Do chleba. Zupy Dania główne Sałatki i surówki Na słodko Czego tu nie ma: zdrowy ketchup,pizza z cukinią, twarożek z migdałów, pasta czekoladowa z batatów i daktyli,barszcz z soczewicą i pieczarkami. Pyszne desery takie
Sama słodycz i szczypta chiliBrak pomysłu na obiad? A co powiecie na proste do przygotowania pieczone sznycle z indyka, podane z mozzarellą i sałatka? To świetny i pyszny pomysł na obiad. Wypróbujcie sami. Składniki: 5 plastrów sznycla indyczego sól, pieprz szklanka startej mozzarelli 2 pomidory 1 czerwona cebula posiekana natka pietruszki 3 plastry sera feta Wyk onanie: *Sznycle delikatnie rozbijamy
Z Majeczką w kuchniszedł w świat ze swoją miską, do której dobrzy ludzie wrzucali to co mieli do zaoferowania. Oczywiście wyłącznie produkty wegetariańskie. Polecamy Wam ten pomysł na prostą i niebywale zdrową sałatkę. I przy tym bardzo kolorową. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań : dla 2 osób Składniki: Opakowanie sera tofu Puszka cieciorki Średniej wielkości słodki ziemniak Mała czerwona papryka Mała
Niedzielny kucharzJesienna pekinka Surówka z kapusty pekińskiej często wita na naszym stole . Jest pyszna w każdej kombinacji a do tego błyskawiczna w wykonaniu . Kiedy nie bardzo wiadomo
Ogrodnik w podróżyjestem specjalnie wielbicielką burgerów, a jeśli już, to tylko drobiowych lub wegetariańskich. Te, które Wam dzisiaj proponuję są naprawdę pyszne i lekkie. Burgery drobiowe z bazyliowym pesto i sałatką warzywną na pewno zasmakują każdemu z Was. Serdecznie zapraszam do spróbowania! Przygotowanie : 30 min. Porcja dla 4 osób : Składniki na burgery: ● 8 bułek do burgerów ● 500 g filetu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaOrzeźwiająca sałatka z zielonym ogórkiem, kaszą i fetą to coś na co bym sama nie wpadła. Kasza to produkt, który dopiero odkrywam na nowo - w dzieciństwie unikałam jak ognia, teraz odnajduje coraz więcej pomysłów na jej wykorzystanie. Dlaczego ? Bo jest źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, witaminy E oraz minerałów takich jak magnez, fosfor, cynk, selen. Składniki: 2 woreczki
dlaSmaQZostało mi jeszcze sporo sałaty w warzywniku, ale jesienna aura sprawia, że jakoś nie mam ochoty na sałatki. Za to z przyjemnością sięgam po gorące i rozgrzewające dania. Co niedziela równolegle z chlebem piekę buraki. Tym razem wrzuciłam odmianę białą z czerwonymi pręgami. Piekę je w plastrach, więc po wyjęciu z piekarnika wyglądają jak szynka przerośnięta tłuszczem 😉 Początkowo myślałam
Weekendy w domu i ogrodzie