patrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania dla innych, zdarza(...)około godzinę, żeby puściła wodę. Po tym czasie cukinię przełożyłam na czystą, bawełnianą ściereczkę i porządnie wycisnęłam z resztek wody. W dużej misce zgniotłam za pomocą tłuczka do ziemniaków, biały ser. Zależało mi, żeby to nie była gładka masa, tylko fajne kawałki sera. Do sera dałam cukinię, posiekane zioła, rozgnieciony czosnek, przyprawy i jajka. Wymieszałam. Do tak powstałego ciasta dodałam
ladykitchentych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie ze wszystkiego robić kremy i pianki. Doceńmy chrupkość i fakturę warzyw. Prorokowana jest wielka kariera ramenu i bibimbap. O ramenie to chyba(...)blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Tak robiła moja babcia, mama i wszystkie znane mi ciotki. Żadnych jajek, mąk ziemniaczanych i innych sztuczek ze smażeniem na oleju włącznie. Dowolną ilość ugotowanych
ladykitchenPo raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic ciekawego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDo przygotowania tej potrawy zainspirowały mnie dwie rzeczy - pierwszą był z gruntu nijaki przepis diety paleo podrzucony mi przez koleżankę, który znajdował się na jednej z
Kulinarne zapędy Kokosaktórego będzie pasował sos czosnkowy. Dzięki dodaniu kilku składników jest przepyszny, uwielbiany przez rodzinę i znajomych. Mój mąż dodaje sos czosnkowy nawet do gotowanych ziemniaków do obiadu, ja wolę jednak jako dodatek do pieczonych ziemniaków Przepis na sos czosnkowy jest banalnie prosty, wykonuje się go w parę minut i właściwie od razu jest gotowy do spożycia, można również odczekać godzinkę(...)wykorzystać przygotowany sos na bazie czosnku? Koniecznie sprawdź najlepsze przekąski na imprezę! https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/przekaski-na-impreze/ Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Domowy sos czosnkowy Klasyczna sałatka warzywna – kaszubska bulwówka Ciasto bez pieczenia Filadelfia Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! Tortilla z łososiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowy sos czosnkowy pochodzi z serwisu To musisz
To Musisz Wiedziećroślinnego. Może być spożywana na słodko i słona. Ja bardziej preferuje tę drugą opcję i często quinoa znajduje się w moich posiłkach obiadowych. Z powodzeniem zastępuje kasze, makarony czy ziemniaki. AGAR AGAR Agar jest substancją żelującą na wzór żelatyny wieprzowej. Z tą różnią, swoją drogą bardzo znaczącą, że jest on pochodzenia roślinnego . Ja najczęściej używam go w okresie(...)dostarczyć minimalną ilość kalorii w środku znajdziesz tylko oliwę BIO, bez żadnych dodatków, gazów wypychających i konserwantów jednak porcja aplikacji to tylko 15 kcal wzbogaci smak potraw, kanapek, sałatek, makaronów, warzyw idealna do krótkiej obróbki cieplnej mięs, warzyw doskonała alterntywa dla tłuszczów zwierzących bogata w minerały i witaminy zmniejsza poziom złego cholesterolu i zwiększa ilość dobrego wspomaga prawidłowe działanie
Zdrowie na języku :PKotlety schabowe inaczej niż zwykle Prosty przepis na kruche i soczyste kotlety, w nieco innej wersji niż zazwyczaj. Dzięki majonezowo-jogurtowej marynacie mięso jest bardzo delikatne
Blog z ApetytemDzień dobry,Dziś chciałam Was zaprosić na kolejną recenzję książki kulinarnej z mojej biblioteczki. Myślę, że zainteresuje ona wszystkich miłośników kuchni włoskiej, szczególnie, że wyszła spod
Chilli Czosnek i OliwaMłoda polska kapusta to istna bomba witaminowa. Zawiera dużo witamin A, witaminy z grupy B, C i E. Ma dużo biotyny - ułatwia trawienie tłuszczów, pomaga zwalczać
Posadzone i zjedzonePierś z kurczaka jest jedną z najpopularniejszych części drobiu. Można z niej przygotować cały wachlarz różnorodnych potraw. Faszerowana pierś kurczaka Sprawdzi się w sałatce, panierowana, nadziewana, grilowana, pieczona, z makaronem, w zupie…i tak dalej i tak dalej. Ja najczęściej przygotowuję pierś kurczaka panierowaną. Nacieram ją ziołami, panieruję w jajku i bułce tartej. Zajmuje mi to dosłownie kilka minut(...)prostu zamrozić. Piekę dynię w piekarniku, całą albo czasami kroję w większe kawałki. Kiedy upieczona, studzę a następnie miksuję na jednolitą masę. Tak przygotowanego kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą. Polecam też podać go z moim kalafiorem w stylu biriani, na który przepis znajdziecie tutaj: https://www.mecooks.com/pl/bez-laktozy/kalafior-w-stylu-biriani/ The post Pierś faszerowana wątróbką appeared first on MeCooks
mecooksrzesze wielbicieli Nie znam nikogo, kto twierdzi, że por to jego ulubione warzywo. Por posiada jednak wiele wartości oraz smaku, który można wyeksponować, łącząc go z innymi warzywami w sałatkach czy zupach. Mam dzisiaj dla Was właśnie taką propozycję na zupę krem z porem w roli głównej. Polecam ją zrobić zwłaszcza wtedy, kiedy brakuje energii i sił do działania. Takie(...)freshmail_popup .freshMailPopUp__body{ position: relative; } #freshMailPopUp__close { cursor: pointer; position: absolute; right: 10px; top: 10px; width: 32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } Zupa krem z porów, ziemniaków i jabłek Tak jak wspomniałam wyżej, warto zestawić pora z innymi warzywami i w ten sposób stworzyć “kociołek smaków”, który potrafi zachwycić nasze kubki smakowe. Przygotowałam
WiszniówkaWitajcie, Dziś będzie o łączeniu smaków dzięki którym nasze zmysły krzyczą PYCHA! Foodpairing - bo taka jest międzynarodowa nazwa tego zagadnienia to zbiór wiedzy o produktach spożywczych
Kuchnia PROzdrowotnaFormułą, z okazji GP Włoch. Uwielbiana przez wszystkich kuchnia włoska doczekała się wreszcie swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto… Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc(...)jeden bok ciasta smarujemy ubitym białkiem, owijamy je wokół rurek, sklejając zachodzące na siebie brzegi ciasta. W garnku rozgrzewamy olej do temp. ok. 180ºC (ja sprawdziłam wrzucając kawałek surowego ziemniaka, jeśli zaczął się smażyć temperatura jest ok.) i wkładamy foremki z ciastem, miejscem sklejonym do dołu, na gorący olej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Wyjmujemy, osuszamy z nadmiaru tłuszczu
mojewypiekiinietylko