znane tysiące lat temu. Polecane są szczególnie w okresie przesilenia wiosennego, gdyż dodają energii i sił witalnych. Natomiast jesienią oraz zimną mogą zastąpić świeże warzywa, których brak o tej porze roku. Warto włączyć je do codziennej diety, gdyż regulują pracę całego organizmu, regenerując go i odmładzając. Kiełki to doskonałe źródło zdrowia! Kiełki to źródło: białka witaminy C witamin z grupy(...)Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenyznane tysiące lat temu. Polecane są szczególnie w okresie przesilenia wiosennego, gdyż dodają energii i sił witalnych. Natomiast jesienią oraz zimną mogą zastąpić świeże warzywa, których brak o tej porze roku. Warto włączyć je do codziennej diety, gdyż regulują pracę całego organizmu, regenerując go i odmładzając. Kiełki to doskonałe źródło zdrowia! Kiełki to źródło: białka witaminy C witamin z grupy(...)Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenytego roku Ryaniar uruchomił również połączenie do Brindisi (oddalonego o ok 100 km od Bari) i to właśnie tam wybrałyśmy się z koleżankami w listopadzie na cudowny przedłużony weekend. Pora była idealna-poza sezonem, więc nie było tłumu turystów, pogoda nadal dopisywała, w ciągu dnia było ok 18 stopni. Ceny noclegów również nie były wygórowane. Jeśli dodamy do tego przepiękne(...)sobie popijając kawkę i czekając aż słońce odrobinę się przesunie ukazując najpiękniejszy lazur wody. Robimy milion fotek i ruszamy dalej, na klify. Po drodze kupujemy na wynos kanapki i sałatki w La Pescaria oraz Aperol Spritz w Ristorante Meraviglioso i robimy sobie piknik...na klifie, nad tą piękną lazurową wodą. Ten dzień jest magiczny, wydaje się wręcz nierealny
Zawsze głodna!Sezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zjeść, ani nerwowo szukać obiadu, gdy w pracy dopadał nas głód. Odpadły też codzienne zakupy i gotowanie wieczorem. To poczucie komfortu związanego z pełnym brzuszkiem w porze lunchu i wolne wieczory tak bardzo nam się spodobały, że postanowiliśmy to powtórzyć. W kolejną niedzielę znowu gotowaliśmy na kilka dni. Gdy zaczęliśmy szukać informacji o planowaniu posiłków (nie chcieliśmy powtarzać ciągle jednego(...)występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo jakieś fajne produkty, które akurat były w dobrej cenie w dyskoncie. 2. Kiedy wymyślimy temat
Niedzielny kucharzzjeść, ani nerwowo szukać obiadu, gdy w pracy dopadał nas głód. Odpadły też codzienne zakupy i gotowanie wieczorem. To poczucie komfortu związanego z pełnym brzuszkiem w porze lunchu i wolne wieczory tak bardzo nam się spodobały, że postanowiliśmy to powtórzyć. W kolejną niedzielę znowu gotowaliśmy na kilka dni. Gdy zaczęliśmy szukać informacji o planowaniu posiłków (nie chcieliśmy powtarzać ciągle jednego(...)występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo jakieś fajne produkty, które akurat były w dobrej cenie w dyskoncie. 2. Kiedy wymyślimy temat
Niedzielny kucharzdobrej jakości? POCHODZENIE PSZENICY Od 17 lutego br. każda firma produkująca makaron musi jednoznacznie napisać, skąd pochodzi zboże wykorzystywane do produkcji makaronu i gdzie następuje jego mielenie. Do tej pory wielu producentów na opakowaniach pisało "makaron w 100% włoski" a po jego przebadaniu okazało się, że zboże pochodziło z Maroka, Cypru, Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych lub Kanady a mielone było(...)odrobin ą oliwy. Tylko w ten sposób makaron nie sklei si ę i nie straci swoich walorów smakowych. Ten patent jest wykorzystywany przez kucharzy zwłaszcza przy przygotowaniu sałatek makaronowych. Jeżeli dotrwaliście do końca, to wspomnę jeszcze, że makaron pomaga w produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika związanego z dobrym humorem. Innymi słowy, makaron sprawia, że jesteśmy szczęśliwi :) Może macie swoje sposoby
La grande e la piccola cuocaróżnie, pomimo że cała rodzina je uwielbia. To chyba przyzwyczajenie: obiad = mięso... Jednakże staram się, aby ryby były przygotowywane na rozmaite sposoby i gościły w wielu potrawach, np. w omletach, sałatkach, czy chociażby jako przekąska z domowym chlebem. Wiem, że nie wszyscy zdają sobie sprawę - z obecności ryb w swojej diecie, dlatego przeczytajcie poniższy tekst. Jestem pewna, że jeśli za rzadko(...)świeże ryby w dniu, w którym zamierzamy je zjeść. Statystyki: Wiecie, że statystyczny Japończyk zjada rocznie około 65 kg ryb, Norweg - 46 kg, a Polak tylko 13 kg? Może pora to zmienić? Dobre Ryby: Żeby mieć pewność, że ryby na pewno są zdrowe i "dobre" - nie należy ich kupować byle gdzie. Oczywiście, że najlepsze są samodzielnie złowione, ale nie zawsze
Di gotujeJeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony sposób gotowania i obchodzenia się z tym mięsem jest najlepszym kluczem do sukcesu – ośmiornica jest delikatna i aromatyczna, w niczym nie przypomina gumy do żucia. Dzisiejsze danie jest połączeniem ciepłego i zimnego, marynowanego(...)Ośmiornice i bakłażany grillujemy z każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam to na patelni), bez dodatkowego tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu na obiad dla dwóch osób lub podajcie jako przystawkę dla czterech. OŚMIORNICA
Karo in the Kitchenzdrowia. Do pracy warto zakupić lunch boksy, przynajmniej jeden do ciepłych posiłków i jeden do zimnych dań. Ułatwi nam to życie. Fajnym rozwiązaniem jest też zakup prostych słoików na sałatki. Jednocześnie warto wyszukiwać produkty już gotowe, bardzo dobrej jakości, które nie wymagają przygotowania, by nie zniechęcić się zbyt szybko. Bo prawda jest taka, że najbardziej zniechęcają nas zbyt długie przygotowania(...)plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone
Poezja Smaków - blog kulinarnyJeśli tak jak ja uwielbiacie ogórki małosolne, z pewnością nie raz zastanawialiście się czy można w jakiś sposób przyspieszyć proces ich przygotowywania. W końcu nie zawsze
okolicepalnika.plmagicznym miejscu. Jaskinia Vjetrenica to siedlisko proteus anguinus , czyli odmieńca jaskiniowego . Bardzo słodkie stworki, ale my niestety nie mieliśmy okazji ujrzeć ich na żywo, bo o tej porze roku (wiosna) niestety się nie pokazują. Gdyby ktokolwiek gdziekolwiek na Bałkanach je kiedyś spotkał, niech pamięta, że nie można im robić zdjęć! To, co jednak zrobiło na nas zdecydowanie większe wrażenie(...)szczerej hercegowińskiej konobie Etno Kuca . Jedzenie domowe i z głębi serca. W sezonie szparagowym wegetarianie i miłośnicy szparagów na pewno z głodu tu nie umrą. Jest między innymi sałatka z dzikich szparagów z gotowanymi jajkami, makaron ze szparagami i omlet ze szparagami. Jestem w stanie zjeść duzo szparagów, bo je kocham całym sercem, ale po tej szparagowej uczcie poczułem
Roślinożerni urlopowiczewydarzenie. Otrzymałam dwa zaproszenia. Jedno przyszło na e-maila i zginęło gdzieś nie wzbudzając mojego zainteresowania. Drugie otrzymałam drogą facebookową. I uznałam to za znak. Do tej pory nie uczestniczyłam w podobnych akcjach. Stresowała mnie sama myśl, że wypadnę blado na tle innych blogerów; a nawet, że ktoś powie, że to nie zajęcia dla takiego amatora, jak ja. Mamy jednak(...)kilka zdjęć! :) Wspomniany chłodnik. Mniam! Marynowane śledzie. Obłędny sposób podania. Marzę o takich talerzach. Moje danie - makrela, napoleonka z cukinii z chrzanowym twarożkiem i kawiorem z alg oraz sałatka z jabłka i marchewki z sojonezem. Całość wykończona dodatkowo marynowaną gorczycą. Czarniak na kaszy owsianej :) Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zainteresowania się akcją WWF. Dajcie znać, co tym myślicie
Życie zamknięte w smakuMiody Wileńskich . Zacznę od oleju roztoczańskiego – tłoczony na zimno z nieoczyszczonych ziaren rzepaku, pachnie tak pięknie (zapach ten przypomina mi prażone orzechy ziemne), że od razu podlałam nim sałatkę :). Ma piękny, bursztynowy kolor i niezwykle przyjemny smak. W paczce znajdziecie też jeden produkt niejadalny, ale za to jak bardzo praktyczny – naturalne mydło od Herbs and Hydro . Ja dostałam wersję(...)99zł + przesyłka 9. Jamie Magazine Polska (wydanie listopadowe lub świąteczne) Dla: Umiarkowanego, kulinarnego świra; Magazyn Jamiego od niedawna dostępny jest w Polsce. Cieszy mnie to niesamowicie, bo do tej pory musiałam go ściągać aż z Wielkiej Brytanii! Polecam nie tylko dlatego, że to Jamie, od którego moja przygoda z gotowaniem się zaczęła, ale polskie wydanie tego magazynu jest naprawdę warte
Fill The Bowl