sałatkę zrobiłam i zjadłam już przed miesiącem ;) ale cały czas czekała na swoją kolej, bo sałatki z quinoą ostatnio goszczą u mnie w menu bez przerwy, tak to już jest jak wiosna przyjdzie, nie wiadomo na co w pierwszej kolejności się rzucić ;) Tym razem połakomiłam się na liście mniszka, botwinki, zielone szparagi, a do tego czarna quinoa i wszystko(...)talerzu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, (odkrawamy zdrewniałe końcówki), zalewamy na 5 minut wrzątkiem, a następnie podsmażamy na maśle, aż zaczną się delikatnie rumienić. Dodajemy je do sałatki razem z plastrami pomidora, pora i czarną komosą ryżową, posypujemy wszystko solą i pieprzem, polewamy sokiem z cytryny wymieszanym z olejem konopnym. Na koniec przygotowujemy jajko w koszulce. Dla niewtajemniczonych - musi
Quinoa Raz!Sałatka którą szybko się przygotowuje, jest prosta i smaczna Sałatka z makaronem i kurczakiem SKŁADNIKI: makaron penne - 1 szkl pieczarki - 8 szt małych por- kawałek filet z kurczaaka - 1 pojedyńczy papryka kolorowa konserwowa- mały słoiczek przyprawa kebab gyros sól i pieprz majonez - 3 łyżki tłuszcz listki natki pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować w osolonej wodzie al-dente, odcedzić(...)Pieczarki umyć, ugotować, pokroić. Fileta pokroić w kostkę, obsypać przyprawą kebab-gyros, przesmażyć na tłuszczu. Paprykę odlać z zalewy, osączyć, pokroić w kostkę. Pora drobno pokroić. Połączyć wszystkie składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiBułka studencka wg Magdy Gessler Składniki: 4 bułki grahamki 4 duże plasterki szynki 2 łyżki chrzanu Proeco Polska sałatka jarzynowa: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 ogórek kiszony … Czytaj dalej Bułka z sałatką
czarrna od kuchnijajek 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 mała cebula Kawałek pora 1 puszka kukurydzy z chili 1 puszka groszku 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany kremówki 1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy Pęczek cienkiego szczypiorku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób wykonania sałatki: Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki(...)wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka. Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić. Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną. Sałatkę układać w szklanej salaterce warstwowo kolejność dowolna - ja dałam: ser żółty, posiekana cebula z porem, kukurydza, rozdrobniony tuńczyk, groszek, białka, doprawić solą i pieprzem
Wanilia i KardamonPor bardzo dobrze się komponuje w sałatce, a codziennie można zrobić inną! Zasugerowałam się przepisem z kuchnia-domowa.pl Liczba porcji: 5 1 por 3 jajka 100 gram groszku 100 gram kukurydzy 50 gram sera żółtego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać. Pora umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półksiężyce. Ogórki pokroić
Czerwony Gupikzupę. Zazwyczaj dodaję do sałaty, do tego pomidor, ogórek itp i sałatka sama się robi. Tym razem lekka zmiana. Ponieważ przed wyjazdem musieliśmy opróżnić lodówkę - por, który tam siedział sam się prosił ;) Za to sałatka wyszła rewelacyjnie i spokojnie wchodzi do naszego kanonu sałatek na imprezy. Tylko trzy składniki - to to co pewnie większość z nas lubi najbardziej. I robi
Gotowanie z pasjąwędliny 3 łyżki jogurto naturalnyego 2 łyżki majonezu Sól i pieprz do smaku 4 łyżki pestek dyni PRZYGOTOWANIE: Pestki dyni praże na suchej patelni. Międzyczasie przygotowuję sałatkę. Ser, ogórki, wędlinę oraz pora drobno kroję. Kalettes myję i drobno siekam. Wszystkie składniki łącze ze sobą. Na koniec dodaję przyprawy oraz jogurt, majonez. Mieszam. Na wierzch posypuję prażonymi pestkami z dyni
Gotowanie Patkidobrze możecie po prostu przepis zachować i na przyszłą Wigilię wykorzystać. U nas tytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo puszka fasoli czerwonej łyżka siekanego pora do smaku 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pieczarki gotujemy(...)prostu w grubą kostkę. Białka oddzielamy od żółtek (po ugotowaniu rzecz jasna). Białka kroimy także w grubą kostkę. Dodajemy przepłukaną i dobrze odsączoną fasolę. Wkrajamy odrobinę pora by złamać delikatny smak sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Żółtka rozcieramy w miseczce i rozrabiamy z majonezem. Dodajemy do sałatki. Gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia gdy smaki się przegryzą, ale również
Kuchnia po mojemuprzygotowania : Kaszę zalewamy bulionem i odstawiamy aby napęczniała. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie aż warzywa zmiękną. Paprykę, ogórki również kroimy w kostkę. Por drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem, ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Pobite gary Barbarydworze jest tak gorąco, zupełnie nie mam ochoty na jedzenie. Pilnuję jednak regularnych posiłków i staram się nie omijać pory jedzenia :) Nawet, jeśli ma być to jabłko, czy szklanka Arbuzady ;) Dziś zapraszam was na ultra lekką i bardzo szybką sałatkę z wędzonym łososiem. Proste składniki i pełnia smaku, to to, co cenię na swoim talerzu. Dlatego też wyeliminowałam ze swoich(...)sobie dowolną ilość na górę sałatki, jako akcent smakowy. Dodatkiem były dziś pełnoziarniste wafle żytnie, w związku z tym, że kolacja wypadła u mnie w porze obiadu ;) Jako świetne naczynia do podawania i przechowywania sałatek polecam Wam produkty polskiej firmy Glasmark - http://www.glasmark.pl. Osobiście bardzo podoba mi się kolekcja szkło-drewno, w mojej kuchni gości ta salaterka: http://www.kupszklo.pl/salaterka-warstwowa-drewno-szklo-fi-215.html
Spektrum SmakuSkładniki: 1 duży por (biała część); 3 średnie marchewki; 2 duże jabłka; 3 - 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pora, marchewki i jabłka umyć i
Gospodyni Miejskafarszem ziemniaczano-pieczarkowym 11. Ziemniaki faszerowane i z jajkiem 12. Sałatka jarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna 21. Ruskie naleśniki 22. Tymiankowe gnocchi z ricottą
Przepisy Aleksandrymoże zamiast tradycyjnych śledzi na naszym świątecznym stole zagości sałatka śledziowa z czerwoną fasolą? Może pora na odrobinę odmiany? Jak myślicie… W każdym bądź razie zachęcam Was do spróbowania przepisu na tą sałatkę bo jest bardzo oryginalny i wyjątkowy smak zawdzięcza odrobinie musztardy, którą dodajemy do sałatki. Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą – składniki 0,5 kg płatów śledziowych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ziemniaki, seler, kiszone ogórki i cebula – tyle składników wystarczy, by przygotować bardzo dobrą i pożywną sałatkę. Można ją przygotować o każdej porze roku, ponieważ jej składniki są łatwo dostępne, a przy tym niedrogie. Polecam w zastępstwie za klasyczną sałatkę warzywną. Co do dekoracji, to jest ona bardzo prosta i składa się zaledwie ze skórki z ogórka kiszonego i szczypiorku. Wygląda
Trzeci talerzdzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu. Najsłynniejsza włoska sałatka zamknięta w kanapce z aromatycznym pesto i podana na gorąco. Ja mogę ją jeść o każdej porze dnia i nocy :) M. za sałatką caprese nie przepada, ale taka wersja go przekonała. Dla wzmocnienia smaku pomidory można wcześniej podsmażyć na oliwie (co polecam), ale to ciut dłuższa wersja dla tych mniej
Pełny talerztradycyjna jarzynowa chowa się przy tej. Mało tego, jednogłośnie postanowił, że na święta zrobimy właśnie tę. Mój przepis różni się jednak od tradycyjnej sałatki po żydowsku, zamiast ostrej cebuli dodaję łagodniejszy, bardziej aromatyczny por, wzbogacam ją też o kukurydzę, która nadaje jej słodyczy, soczystości i chrupkości. Jest obłędna :-) Składniki na sałatkę po żydowsku 60 dag ziemniaków tej samej wielkości
Rozpustne gotowanie