Pysznych surówek i sałatek o tej porze roku nigdy dość, bo i witamin nam brakuje i makro i mikroelementów. Porcja warzyw codziennie wzmocni nasz układ immunologiczny i będziemy zdrowsi, dużo zdrowsi. Polecam taką prostą sałatkę którą można zajadać cały dzień a nie tylko do obiadu. Surówka z białej kapusty, selera i marchewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesałatka to jedna z moich ulubionych. Bardzo często ją przygotowuję. Przywołuje wiosnę do mojego talerza. Kojarzy mi się typowo z Wielkanocą na którą czekam. Gdy się "przeżre" smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po jej zrobieniu. Posypanie pora solą i odsączenie z soku pozbywa go ostrości, dzięki czemu jest łagodniejszy dla żołądka. Ja używam do tego soli himalajskiej, gdyż jest(...)pokroić, posypać solą i odstawić na 15 minut. Następnie przecisnąć przez ręce by odsączyć wodę. Jajko i ogórka pokroić w drobną kostkę. Połączyć z porem, jogurtem i kukurydzą. Doprawić pieprzem i solą. Na drugi dzień sałatka smakuje dużo lepiej niż zaraz po jej przygotowaniu
CzarnawisienkaPyszna, zdrowa i bardzo sycąca sałatka z selera naciowego, ciecierzycy i pora, wzbogacona suszonymi pomidorami i jabłkiem. Podana z ugotowanym jajkiem przybiera postać kompletnego posiłku, idealna do zabrania na lunch do pracy. Bardzo polubiłam połączenie selera naciowego z porem i chcąc otrzymać bardziej sycące danie, do sałatki dodałam, ugotowaną ciecierzycę i suszone pomidory. Sałatka podana z gotowanymi jajkami nasyciła(...)drobne paseczki. Selera naciowego umyć i pokroić na cienkie paseczki, delikatnie oprószyć solą. Pora umyć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na cienkie półplasterki i delikatnie oprószyć solą. Jabłko obrać, pokroić na kawałeczki wielkością zbliżone do selera i skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połączyć z wymieszanym jogurtem z oliwą po moczeniu pomidorów. Doprawić do smaku kolendrą, pieprzem
Kuchcik gotujeniej dania wytrawne i słodkie. Dodajemy do zup i drugich dań. Własnie sobie uświadomiłam, że w moim domu prawie całkowicie wyparła ryż. Do tej pory sięgałam po nią przygotowując sałatki i obiady. Tym razem przyszła pora na deser. Jest bardzo sycący, więc można go podać na kolację lub niedzielne śniadanie. Składniki na 4 duże porcje: 1 szklanka kaszy
Codzienna kuchnia niecodziennaChoć do wiosny pozostało jeszcze trochę czasu, to u mnie na stole królują sałatki o wiosennym wyglądzie. O tej porze smakują wyśmienicie :) Składniki tej sałatki nie są wyszukane. Za to wszyscy wiemy, jak ważną rolę gra sposób podania potrawy. Przyznam, ze nie posiadam drogiej porcelanowej zastawy czy sztuców gerlach flames , ale jestem w stanie stworzyć kolorową aranżację stołu. Odświętny
Proste PotrawyProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z kiełkami fasoli Mung, kukurydzą, ogórkiem i porem. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Do sałatki nie dodałam dużej ilości majonezu, aby nie zdominował pozostałych składników. Składniki: 1 słoik kiełków fasoli Mung 1 puszka kukurydzy 1 długi ogórek 2 ugotowane na twardo jajka kawałek pora (biała część) sól, pieprz 2 łyżki(...)odsączyć z zalewy. Ogórka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Jajka pokroić. Por umyć, przekroić na pół, pokroić i sparzyć wrzątkiem. Do miski wsypać wszystkie składniki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Za pomocą majonezu, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest podana schłodzona
Ugotowaćurlopie bardzo brakowało mi gotowania ;) Teraz po powrocie do domu spędzam w kuchni tyle czasu, że brakuje mi go na dodawanie wpisów ;) Na weekend przygotowałam sałatkę z selerem konserwowym, ananasem, porem, kukurydzą i szynką. Jadłam ją już nie raz. Bardzo łatwa, smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka. Idealna na różnego rodzaju imprezy. Lekko słodka, dzięki dodanemu do niej ananasowi(...)płaska łyżka majonezu * sól do smaku Wykonanie: Seler i kukurydzę odsączyć na sitku z zalewy. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Pora drobno pokroić. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez i sól do smaku, ponownie wymieszać. Sałatkę odstawić na około godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły
Zrób to smaczniepostanowiłam zrobić w domu. Zrobiłam, ale czegoś jej brakowało, to zdecydowanie nie było TO. Poprosiłam Mamę, by wyciągnęła od koleżanki (bo to ona sałatkę robiła) przepis i co się okazało? Że owym brakującym składnikiem nie był por(...)kilogram cebuli gotowany w zalewie octowej:P Kiedy zrobiłam wg przepisu, moja sałatka smakowała, jak ta od Pani Bogusi i to już było To. Do tej pory jest to jedna z moich ulubionych sałatek jesienno-zimowych. 1 kg cebuli (im mniejsze, tym lepiej) puszka groszku puszka kukurydzy 5 jajek kilka ogórków kiszonych średni słoiczek majonezu kieleckiego Zalewa: 2 szkl. wody
Smaki Na Talerzugrzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław . Zaczynamy: Składniki: 1-1,5 kg łopatki 2 Cebule suszone grzyby 200 ml bulionu wołowego 200 ml bulionu
Smaki Edytysałatka jest jedną z najstarszych sałatek zaraz po zwykłej jarzynowej jakie jada się w naszym domu. Uwielbiana przez domowników,dlatego robię ją dość często. 2 szt. pora (biała część) 1 duże jabłko 5 jajek 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić i obrać ze skorupek(...)drobno pokroić,włożyć na sito i przelać wrzątkiem i odstawić do odsączenia. Jajka i obrane jabłka pokroić w kostkę. W misce połączyć jajka,por,jabłko i majonez,doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę
Kolorowa kuchnia Elkizimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:) Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach i zielonych i suszonych, przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich rozpoczęłam zimowe propozycje
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaniebanalnie i smacznie. W ten sposób powstało kilka ciekawych potraw, a i stare przepisy doczekały się przypomnienia. Dzisiejsza sałatka została przygotowana dla moich ostatnich wakacyjnych gości. Chyba smakowało, bo zniknęła dość szybko :) Składniki: opakowanie pierożków tortellini (250g), biała część pora - około 15 cm, grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka, pół puszki kukurydzy , majonez , jogurt(...)składnikami sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać. Proporcje jakie podałam są dość umowne. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, wtedy niech doda więcej grzybków i pora. Ja do części sałatki dodałam drobno posiekaną marynowaną papryczkę chili. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaLato w pełni i stragany uginają się od kolorowych warzyw, więc z minimalnym nakładem pracy można wyczarować w kuchni coś pysznego. O tej porze roku królują sałatki. Jako danie główne lub dodatek do grillowanych mięs, ryb itd. I choć pogoda nie zawsze sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, grillowaniu i piknikowaniu, pyszna, kolorowa sałatka powinna poprawić nam humor
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam sałatki, szczególnie w porze letniej kiedy lokalne warzywa są pachnące i łatwo dostępne a my nie musimy faszerować się chemią zapakowaną w coś co wygląda jak warzywo, z tym, że nie pachnie i nie smakuje. Mam dla Was super propozycję na przepyszną sałatkę z moim ulubionym serem halloumi, plastrami ogórka, oliwkami, kukurydzą, serem feta i sezonowym, dostępnym teraz
Mango PapajaPrzepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście
Smakowy Raj