sałatka z porem - 2550 przepisów (strona:135/170)

Sekrety kuchni perskiej i francuskiej. Podróże kulinarne. 122

zjedzenia.  Dla przyjemności. Kuchnia francuska. Jeżeli Francuski słyną ze zgrabnej sylwetki, to w dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą(...)się (mnie to na początku zaskoczyło): Francuzi do obiadu jedzą nie ser pokrojony w plasterki (grzecznie nałożony na kanapki), ale … Kawałek sera, przegryzając go kawałkiem bagietki. Stąd w porze obiadowej czy kolacyjnej zawsze macie kolejki w piekarniach. Ale trochę o zdrowiu. Bo ser serowi nie równy. Po pierwsze należy rozróżnić sery z mleka krowiego i sery kozie, czy owcze

MODA NA BIO
Roladki z udek kurczaka 234

Czas na ucztę. Wreszcie upragniony urlop, trochę więcej czasu, więc pora przyrządzić coś specjalnego o wyjątkowym smaku.    Na nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) - -ok 12 sztuk.. My swoje wyfiletujemy sami. Musimy też przygotować: -0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego -4 marchewki -2 jajka -2 suche bułki -cebulę -przyprawy -olej(...)Smakują rewelacyjnie i nie przypominają w smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka. Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych. Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówka z białej kapusty, z kiszonego ogórka i wielowarzywna. Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka z szynką i żółtym serem 381

Sałatka z szynką i żółtym serem to bardzo prosta, składająca się dosłownie z kilku składników sałatka. Idealnie się sprawdzi na każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi czy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka porowo – jabłkowa 103

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Camilla w kuchni
Zupa z kapusty z pomidorami i kaszą jaglaną 97

już ją lubię. Madzia czasami robi mi takie drobne przyjemności (właściwie to nawet nie drobne wcale) i przygotowuje zupy. Tak było i teraz. Zostało nam trochę kapusty po jakiejś sałatce i Madzia chciała ją jakoś spożytkować. I powstała ta właśnie zupa. Delikatna w smaku, ale wyrazista. Idealna na obiad. Taka uniwersalna, powinna smakować każdemu. Baza: 0,5 kg udek(...)lubi. Ja lubię dużo. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 148

pięknej książce i opatrzonych bardzo apetycznymi zdjęciami, które zresztą zrobiła autorka książki! Świetna robota! Nie myślcie, że w książce znajdziecie tylko propozycje warzyw jako dodatki do obiadu czy na sałatki/ surówki! W tej książce znajdziecie wiele ciekawych, świeżych i nowych przepisów na śniadania, obiady, przekąski czy nawet słodkości! Znajdziecie przepisy na croissanty z kremem migdałowym i rabarbarem, na kokosową owsiankę(...)chociażby bardzo czekoladowy tort z cukinią! Co możemy Wam powiedzieć w podsumowaniu? Z pewnością będzie to książka, po którą będziemy bardzo często sięgać! I bez różnicy jaka to pora roku zawsze znajdziemy w niej coś dla siebie - na małą przekąskę, lunch, obiad czy coś słodkiego na ząb! My książkę bardzo polecamy! ________________________________________________________________ KONKURS!!! Mamy dla Was jeden egzemplarz książki Dominiki - podarujemy

Plate of Joy
Bosacka po polsku – spotkanie promocyjne 159

zapewne większość z was wie Kasia jest już autorką oraz współautorką kilku różnych książek poczynając od poradników na książce z przepisami z programu telewizyjnego kończąc. Tym razem przyszła pora na bardziej osobiste inspiracje i efektem tego jest książka „Bosacka po polsku. Nowoczesne przepisy kuchni polskiej” w której to autorka rzuca całkiem nowe światło na znane i lubiane potrawy(...)zapraszać do siebie znajomych, bo często imprezki w warszaffce nie wyglądają już jak dawniej i w niczym nie przypominają imienin u cioci znanych z lat naszej młodości. Nie wystarczy sałatka warzywna na stole, aby każdy był zadowolony. Teraz modne i wskazane jest mieć nietolerancje, uczulenia, specjalne diety (i to każdy inną), unikać różnych produktów i wszystko to powoduje, że między

Mr. Taste
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 176

jednak główna istota smaku, świeżości potrawy i swej struktury zawsze była zachowana, a co za tym idzie zadowalająca. Menu jest szerokie. Pizzeria Viva oferuje szeroki wybór pizz , włoskich dań , sałatek i własnych, ciekawie skomponowanych  i przemyślanych propozycji . Jestem serowym ludkiem, a nader wszystko uwielbiam gorgonzole, dlatego mam dwa ulubione dania proponowane przez ten lokal. Są to Penne con Gorgonzola(...)niwelowany, przez tego, kto przyrządza to wyśmienite danie. Mięso jest zawsze kruche i w połączeniu z idealnym sosem, eksploduje w ustach. Próba odtworzenia przeze mnie w domu surówki z porem, którą do tego podają jest niemożliwa. Zawsze mi czegoś brakuje, a mało asertywna przy kucharzu i bardzo asertywna względem klienta kelnerka nie chce mi pomóc w uzyskaniu przepisu. Zamówcie koniecznie

BaRepas
Kalendarz przetworów 260

pasem maj, a więc pora rozpocząć sezon słoiczkowy ;) Z poniższego kalendarza można dowiedzieć się, co i kiedy zbieramy i co można z tych rzeczy przyrządzić. Życzę owocnych zbiorów ;) Przetwory w maju  W maju rozpoczyna się sezon robienia przetworów. Jest to najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze.  Maj to doskonały czas(...)mirabelki;  wiśnie;  brzoskwinie;  pomidory;  cukinia,  patison,  kabaczek;  kurki.  Przetwory we wrześniu  Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików.  Warto zrobić przetwory z:  cukinii,  kabaczków,  pomidorów,  papryki,  kalafiora,  marchwi,  buraków,  a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki

Ukojenie Podniebienia
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 200

ustanowił międzynarodowe świeto musztardy. Jest obchodzone zawsze w pierwszą niedzielę sierpnia, ale dopiero od 13 lat w Polsce. Jeśli Twoja znajomość musztardy kończy się na sarepskiej i stołowej, pora to zmienić! Zbliżający się 7 sierpnia to doskonała okazja, żeby poznać nie tylko ciekawostki o popularnej i powszechnej musztardzie, ale też poeksperymentować kulinarnie. Od starożytnych Rzymian do współczesnego muzeum, czyli(...)sarepska (tworzona z gorczycy sarepskiej uprawianej w Rosji), w których główną rolę pełnią ziarenka zarówno gorczycy białej, jak i czarnej. Dla miłośników delikatnych smaków i kremowych dodatków do mięs, sałatek czy kanapek produkowane są takie musztardy, jak delikatesowa, stołowa czy francuska (z wyraźnymi, kolorowymi ziarenkami gorczycy). Delikatna, a także odrobinę słodka w smaku jest musztarda kremska i smakowa – miodowa . Musztarda

Codogara
Testowanie - Olej z awokado :) 112

Jakiś czas temu BadaPak ogłosiło na swoim profilu na facebooku możliwość przetestowania olejów z awokado. Od razu się zgłosiłam. Do tej pory udało mi się spróbować na prawdę wiele olejów np. sezamowego, z pestek dyni, lnianego, arganowego i teraz do mojej "kolekcji" mogę dołożyć olej z awokado. Byłyśmy z Mamą ciekawe jego smaku, zapachu, wyglądu i to do czego może(...)jego zielono- żółta barwa, mocno rozświetlająca i błyszcząca. Olej sprawdza się idealnie (o czym będziecie mogli dowiedzieć się już wkrótce, kiedy umieszczę kilka przepisów z jego wykorzystaniem :D) do sałatek, dipów, smażenia, grillowania czy pieczenia. Osobiście jesteśmy nim zachwycone. Wykorzystałyśmy go do kilku potraw i zawsze byłyśmy zadowolone z efektu końcowego. Użyłyśmy go na surowo, do sałatek jak i pieczenia

Zdrowie na języku :P
Falafele z kaszy jaglanej 96

danie to będzie hit, jestem o tym przekonana. Do tej pory najbardziej znane falafele to te z ciecierzycy oraz z bobu. Na festiwalu smaków w Łodzi jadłam również zrobione z grochu, każdego koloru soczewicy i przeróżnych strączków. Aromatyczne, chrupiące a w środku mięciutkie i bardzo smaczne. Polubiłam je od razu. Robiłam już falafele z ciecierzycy, które były bardzo udane(...)minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu lub po przestudzeniu. Można je podać z pitą i warzywami, w formie sałatki jak tutaj lub z ulubionymi sosami np. czosnkowym, pomidorowym lub maczając falafele w hummusie. Smacznego, Klaudia. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym http://sklepagnex.pl/ Serdecznie zapraszam

Mango Papaja
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 179

śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll .  Z patelnią grillową zapoznawałam Was już przy okazji  przepisu na pstrąga , teraz pora na garnek :) Na początek odrobina informacji na temat marki. WOLL Cookware - Niemiecka firma założona przez Norberta Woll'a w 1974 roku w Niemczech. Jako pierwsza na świecie w 1981 roku(...)Durszlak wykorzystać można jako: klasyczny durszlak ,  wkład do gotowania na parze , koszyk do gotowania   w wodzie  warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 129

jedząc byle jakie jedzenie nie będziemy zbyt długo pełni zdrowia i energii. Dostarczając odpowiednie składniki w odpowiednich ilościach i o odpowiednich porach, dajemy naszym organizmom siłę i zdrowie. Łączenie, pora dnia i właściwe proporcje mają wielkie znaczenie. Zaczynamy dzień Dzień powinniśmy rozpocząć szklanką mocno ciepłej wody z cytryną, która obudzi nas i przygotuje nasz organizm do działania. Śniadanie powinniśmy zjeść(...)waga szybuje w górę. Jedzmy co 3-4 godziny, ale rozsądnie, bez przesadzania w żadną ze stron. Dzień zaczynajmy od węglowodanów w postaci produktów zbożowych, na drugie śniadanie przygotujmy sałatkę owocową lub warzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto 213

przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić(...)czasie była idealna do konsumpcji! Wędlinę podajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki np. z różnymi gatunkami serów i czerwonym winem. Taka kacza szyneczka może też być pysznym dodatkiem do sałatki. Smacznego! The post Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię