tanie) -200g szynki konserwowej -pomidor -ogórek -odrobina cebuli (najlepiej czerwonej) -pół papryki -trzy łyżki majonezu -dwie łyżki jogurtu naturalnego -sól, pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy majonez, jogurt i dorzucamy ostudzone tortellini. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mamy gotową bardzo łatwą i szybką sałatkę.W przeliczeniu na porcję jest
Tanie przepisy studenckieSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli
Bulliopomidory, 4 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 4 jajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione
kgwjanczewowystarczy, kasza będzie twarda. Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Składniki na 3 porcje Czas przygotowania wraz ze studzeniem: 60 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego drobnego bulguru ok. 1 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 opakowanie mozzarelli kilka żółtych pomidorów koktajlowych 1 dojrzały czerwony
Kulinarne przygody Gatityobsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchniWspaniale było zjeść taki omlet na skąpanym w słońcu tarasie u moich Teściów, którzy mają cudowny ogród, w cudownym miejscu :) Składniki: pęczek zielonych szparagów kilka suszonych
Cytryna&Co.WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: pęczek bazylii, duży pomidor, opakowanie mini mozzarelli (150 g
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 20 0 g kolorowego makaronu, 2 ząbki czosnku, duża
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2-3 większe garści świeżego szpinaku, 2 średnie cukinie
JejKuchniaWiosenna surówka z mieszanki sałat śródziemnomorskich, wśród których znalazły się sałaty frisee, escarola, radicchio, rukola i rzymska oraz sera sałatkowo-kanapkowego feta. SKŁADNIKI dwie garści sałat
Przepisy Kulinarnepomiędzy burakami liściowymi. Rośnie sobie tam po cichu i produkuje fantastycznie ostre listki. Czasem przechodząc obok podżeram jeden albo dwa. A czasem biorę pęczek i przynoszę do domu. Do sałatki z truskawkami albo do piadiny, którą poznałam niedawno i od razu pokochałam. Kogoś namówię na kąsnięcie rukolowego listka? Pewne rzeczy nie smakują mi do momentu, kiedy nie zjem(...)idealnie. Tak było z kolendrą, bez której nie wyobrażam sobie tikka masali. I tak jest z rukolą, pokochaną po spotkaniu z pizzą z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza niż np. sałata lodowa. Jedząc
les mirabellesSurówka z roszponki Roszponka to coraz popularniejsza drobnolistna sałata. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się zarówno do sałatek i surówek jak i na kanapki. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów: witaminę A i C, witaminy z grupy B a także żelazo, wapń i potas, przez(...)doskonale wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę serca oraz wzmacnia naszą odporność. Dziś zapraszam na surówkę z roszponki, pomidorów, szczypiorku i prażonych płatków migdałowych. Składniki potrzebne do przygotowania surówki z roszponki: 125g roszponki, 3 niewielki pomidory, pęczek szczypiorku, garść płatków migdałowych, pół łyżeczki bazylii, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy extra virgin, Sposób przygotowania: Roszponkę
Gotuj Się Kto MożeDziś przepis na pyszną sałatkę! :) Składniki: I. Krewetki: 250 g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku 2 małe, suszone papryczki chili sól pieprz oliwa II. Kalmary: 250 g mrożonych krążków kalmarów sól 1/2 szklanki mąki suszona bazylia 1 jajko 1/4 szklanki wody gazowanej olej rzepakowy III. Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka kremu balsamicznego
DominikaDolciporwałem na kawałki. Umyte pomidory pokroiłem na cząstki, obraną cebulę w cienkie talarki. Kozi ser podzieliłem na małe kawałki. Tak przygotowane składniki włożyłem do miski z sosem, posypałem natką i delikatnie wymieszałem. Czerstwe kromki bułki natarłem z obydwu stron czosnkiem, pokroiłem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałem oliwę. Wrzuciłem pieczywo, usmażyłem na rumiano. Przygotowaną sałatkę posypałem ciepłymi grzankami. Podałem
R'n'G Kitchenmożna łączyć ogórka z pomidorem, aby nie stracić wówczas podaży witaminy C, lecz czasami nie ukrywajmy lubię to połączenie i sobie na nie pozwalam. :) Gdy marchewka zmięknie wycedzam ją i łącze z zeszkloną cebulką (zazwyczaj gotuję marchewki większą ilość, gdyż taka marchewka jest dobra na zimno jako przekąska np. na kolację.) Następnie do ukończenia sałatki przygotowuję sos czosnkowy, mianowicie: jogurt
MintTaste