głowę czy raczej podniebienie. Dostałam jednak pewnego dnia słoiczek ogórków w zalewie gyros wraz z przepisem, no i stwierdziłam, że warte są zrobienia. Polecam bo sałatce tej daje pięć gwiazdek. 2,5 kg ogórków 3-4 marchewki 3-4 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki soli 2,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Jadło i czytadłosól i pieprz do smaku 4 rzodkiewki 1 mały ogórek kiszony Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w drobną kostkę (lub przeciskamy przez sitko do sałatki). Dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki i małego ogórka kiszonego. Dodajemy 2 łyżki jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smacznego
Słodkie okruszkismażymy na patelni teflonowej z dwóch stron. Sałatę rwiemy, pomidorki kroimy na pół. Ogórek w pół talarki. Zgrilowane piersi kurczaka kroimy na małe kosteczki. Mieszamy wszystkie składniki.Kroimy w kostki chleb, który wcześniej stostowaliśmy. Ścieramy parmesan. Gotowe. Do miseczki dajemy sałatkę, polewamy dressingiem, dodajemy grzanki I starty parmesan. Smacznego
Smaki EdytySałatka idealna na wiosenna porę: lekka, ale jednocześnie sycąca. Składniki (dla 2 osób): 2 duże kawałki z piersi kurczaka pół pomidora pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli pół zielonego ogórka pół główki sałaty lodowej sos sałatkowy koperkowo-ziołowy 3 łyżki oleju 3 łyżki wody curry, pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania(...)Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę. 3. Sos mieszamy z olejem i wodą. 4. Na sałatce układamy plastry kurczaka i polewamy sosem
Pasja SmakukurczakaSposób przygotowania:1. Umyte i osuszone mięso posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju.2. Sałatę lodową drobniej pokroić, ogórka pokroić w półplasterki, a pomidora w kostkę.3. Warzywa wymieszać, dodać posiekaną zieleninę, olej i przyprawę do sałatek. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na talerze.4. Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i posypać kawałkami mięsa porcje sałatki.Smacznego
Kuchnia domowa Aniróżnorodne, słodkie, kwaśne, kolorowe, szkoda że dostępność tych warzyw i owoców nie może trwać cały rok :( Wracając do dzisiejszego przepisu - wczoraj była sałatka owocowa to dzisiaj będzie warzywna :) Mix różnych listków sałaty, pomidorki prosto z krzaczka, ogórek i papryka, słone kostki sera feta i cytrynowy dressing z olejem arganowym. PYCHA!! :) Lekka i orzeźwiająca sałatka, w sam raz na słoneczne
Zdrowie na języku :PChociaż mamy już jesień, sałatka którą zrobiłam jest raczej wiosenna… Lekka, świeża z sałatą lodową i koperkiem. Dressing przygotowałam z jogurtu koziego, który ma specyficzny zapach. Jeśli go nie lubicie, możecie użyć jogurtu naturalnego lub wymieszać ze sobą oba.Składniki:1/2 sałaty lodowej1 mały ogórek szklarniowy1/2 pęczka rzodkiewekDressing:125 g jogurtu koziego (lub naturalnego)1 ząbek czosnku1/2(...)pęczka koperkubiały pieprzsólszczypta cukruPrzygotowanie:Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Ogórka i rzodkiewki myjemy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do sałaty. Delikatnie mieszamy.Dressing:Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę.Smacznego
Oryginalny smakChyba jedna z najprostszych surówek.Wystarczy pokroić w plasterki kiszone ogórki, dodać pokrojoną w kosteczką cebulę,przyprawić odrobiną mielonego pieprzu i skropić oliwą.Wymieszać
Maminek kulinarnyChrupiące i aromatyczne, proste i szybkie w przygotowaniu ogórki małosolne, są smaczną przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek a także drugich dań. Można je zajadać już następnego dnia po przygotowaniu. składniki na 1 kg ogórków 1 kg małych ogórków gruntowych 1 litr wrzątku 2 łyżeczki soli 5-6 baldachimów suszonego kopru 6 ząbków czosnku przepis Do dużego słoja lub kamiennego garnka
Smakowite Daniaprzerabianiem na przetwory. Miałam też wówczas kilka odmian różnych papryczek chili, które wyjątkowo tamtego roku obrodziły. I powstał przepis na sałatkę, której przygotowuję ok. 100 słoików (to nie literówka) :))) Jest banalnie łatwa i naprawdę pyszna! Idealnie pasują do niej ogórki wyrośnięte lub powyginane, których nijak nie włożymy do słoików. Składniki (na 8 słoików 300 ml): 3,5 kg ogórków(...)palnik i od razu wykładać słoiki z wody. Sałatka przechowuje się bardzo dobrze nawet w szafce w ciepłym mieszkaniu. Sałatka może być dodatkiem do obiadu. Świetnie sprawdza się i do serów, i do mięs. Po odsączeniu nadmiaru sosu, plastry ogórków mogą być układane na kanapkach. Niektórzy zjadają pół słoika, zanim zdąży się im przygotować coś bardziej treściwego ;) Bywa, że część
Weekendy w domu i ogrodzieosób lubiących lekkość. Plusem jej jest fakt, że jest szybka i lekka, a co najważniejsze kryje w sobie moc witamin. Zielona sałatka z fetą i rzodkiewką SKŁADNIKI : 6 liści salaty masłowej 1/2 średniego ogórka zielonego 4 rzodkiewki 100 g sera feta szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sałatę masłowa płuczemy, osuszamy, szarpiemy w mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Ogórka(...)zielonego obieramy i kroimy w talarki, układamy między sałatą. Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i kroimy w plasterki, układamy między sałatą i ogórkiem. Ser feta kroimy w kosteczkę i układamy między warzywami. Sałatkę podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilodowa, którą postanowiłam wykorzystać. Dorzuciłam do tego resztki papryki konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie! Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 1/2 słoika papryki konserwowej mała główki sałaty lodowej 3-4 łyż keczupu 3-4 łyż majonezu 15 dag sera
1001 Sałatekgłodnego nic trudnego. Oto bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka, z produktów które miałam pod ręką. kilka liści sałaty lodowej 1 jajko na twardo 2 rzodkiewki kilka zielonych oliwek 1/3 czerwonej papryki 1 mały kiszony ogórek natka pietruszki kilka małych kaparów sól pieprz oliwa z oliwek
Jemy PijemyNajlepszy, najłatwiejszy w zrobieniu. Sos tatarski robi się na bazie majonezu z dodatkiem marynowanych warzyw w occie, najczęściej są to ogórki, wraz z porcją ziół. Pasuje do różnych mięs, sałatek, przekąsek mącznych typu grissini, czy krakersów. Smacznego!:) Składniki: 3 łyżki majonezu 2 średnie ogórki kiszone lub konserwowe - drobno pokrojone w kosteczkę 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę przyprawy
Zasmakuj Kuchnikostkę ogórki kiszone obrać ze skórki i drobno pokroić w kostkę groszek z puszki wylać na sito aby obciekł z zalewy i dodać do sałatki do smaku dodać soli, ile- to zależy czy ogórki kiszone były mocno słone doprawić pieprzem i majonezem, dobrze wymieszać........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię