nigdy nie wiadomo kiedy znika z sitka np. odciekając na nim aby dodać ją do sałatki ;) Zapraszam was na to pyszne danie, zerknijcie też na dół przepisu aby dowiedzieć się czegoś o tych pysznych i zdrowych warzywach :) Składniki na 2 osoby: 1/2 dużej marchewki 1/2 korzenia pietruszki 1/2 niewielkiej główki cebuli 1 nie duża cukinia 5-6 pieczarek kilka różyczek
Gotowanie...to proste !macie pomysłu na szybką sałatkę, to właśnie ta sałatka spełni wasze oczekiwania. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka gotowych produktów i wyczarujecie smaczne danie. Ja swoją tak właśnie wyczarowałam a teraz kolej na Was. Składniki: Mieszanka warzywna : marchewka, groszek, kukurydza 2 słoiki Tuńczyk w oleju rozdrobniony 2 puszki 4 jajka Pieczarki marynowane – mały słoik Pęczek cienkiego szczypiorku 1 mała cebula Majonez
Smaki Ewyjemy ją naprawdę tylko dwa razy w roku, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z tą sałatka jest tak jak z rosołem, niby we wszystkich domach taka sama a jednak każdy robi ją troszkę inaczej. Zapraszam zatem na moja wersję klasyku :) Składniki - 5 średnich marchewek - 1 pietruszka korzeń - mały seler ( lub pół średniego ) - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 4 większe ogórki
Kuchnia z widokiem na ogródcurry Lunch : Sałatka z tortellini - taka sałatka jest idealna na tzw. wyczyszczenie lodówki ;) W mojej sałatce, poza tortellini znalazła się czerwona cebula, żółtą papryka i pomidorki koktajlowe, wszystko połączyłam winegretem z oliwy, cytryny i czosnku doprawionego bazylia i oregano, sola oraz pieprzem. Przekąska : Marchewka z tuńczykiem i jajkiem - przepis na to danie zaczerpnęłam od Malwiny z bloga Filozofia Smaku , danie
Codzienne Gotowaniewyślijcie go na drzewo i życzcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej 400 ml kwaśnej śmietany
ladykitchenZapraszam na pyszną i prostą sałatkę z kapusty pekińskiej. Idealne pasuje do drugiego dania. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 pomidor 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2-3 ogórki konserwowe 1 średnia marchewka sos sałatkowy koperkowo- ziołowy 2 łyżki majonezu Kapustę pekińską pokroić. Pomidor, cebulę, paprykę czerwoną i ogórki pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce
Ewusiowe SmakiSałatka z kiszonej kapusty jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych i ryby. Zdrowa, dobra i prosta do zrobienia :) Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej 1 czerwona cebula 1 marchewka 1 czubata łyżeczka natki pietruszki świeżej lub siekanej 4 łyżki oliwy pieprz ziołowy sól Wykonanie: Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę
Smak mojego domumarynowanych pieczarek, lecz mogą to być dowolne grzybki z octu, jakie tylko macie w domu. Sałatka jest dość ostra i specyficzna w smaku właśnie za sprawą grzybków i zdaję sobie sprawę, że nie podpasuje każdemu. 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach
Szefowa kuchnikompletujemy. A gdy tylko skończymy, zaprosimy Was na mutabal, czyli pastę z bakłażanów, tabbouleh, czyli sałatkę z natki pietruszki i świeżej mięty, foul, czyli past z bobu, zupę krem z czonsku, migdałów i granatów, tuńczyka w sumaku z arbuzem, liście winorośli z mięsem, marchewki pieczone w kuminie i muhallabeieh, czyli mleczny pudding z kwiatami pomarańczy i różą. Będziecie jeść
GRUBY WAŁEKpieprz Przygotowałam warzywa. Kolejno szatkowałam białą i czerwoną kapustę. Marchewkę. Kalarepkę. Czerwoną paprykę. Rzodkiewki. Fenkuł. Dymkę i papryczkę chili. Wszystko wymieszałam. Skropiłam sokiem z cytryny. Do miseczki przełożyłam jogurt, majonez,musztardę i przyprawy. Wymieszałam i polałam sosem sałatkę. Na wierzch starłam sporo parmezanu. Smacznego
potrawyregionalnerazem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty. Oliwę i sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać. Źródło: zpierwszegotloczenia.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnipamiętacie sałatkę jarzynową z wkładką mięsną ? Dzisiaj trochę inna wersja, bardziej wzbogacona. Składniki: kawałki pieczonego kurczaka (Leniuszki mogą użyć tzw. "kupnego") opcjonalnie - kawałeczki wędzonego podsmażonego boczku 6 ziemniaków 6 marchewek 5 buraków mała puszka kukurydzy mała puszka ananasów pokrojonych w kostkę 4 łyżki majonezu łyżka oliwy i łyżka octu winnego Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i buraki pokroić
Smaki Brazyliigodziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały. Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek. Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę
Przepisy i porady kulinarnezgodzić pod warunkiem, że nie dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :)Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty.Składniki:1 kubek kaszy kuskus2 szklanki gorącego bulionu1 mała cebula1 duża marchewka1/2 cukini1 sparzony, duży pomidor(...)skórka odeszła.Gotujemy bulion. Zalewamy nim kaszę (zostawiamy 1/2 szklanki), aż do jej przykrycia. Pamiętajcie, że kasza napęcznieje, więc użyjcie większego naczynia.Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, marchewkę i cukinię. Po 5 minutach zalewamy je resztką bulionu. Gotujemy na małym ogniu.Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy środek, kroimy w kostkę i dodajemy. Gdy warzywa będą al dente, dodajemy kaszę.Mieszamy
Kitchens Alphabetjeden z moich ulubionych typów sałatek. Skądinąd najbardziej fotogeniczny. Prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. A przy okazji taka miła dla oka i … dla podniebienia. Potrzebne nam będą: 150 g komosy ryżowej quinoa (co daje 400 g ugotowanej komosy), 3 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła, 1 marchewka, 1 awokado, pół ogórka(...)sól, pieprz i przyprawy. Przygotowanie: Gotujemy ziarna komosy w podwójnej ilości wody. Przez 15 minut. Po ugotowaniu odstawiamy komosę aż ostygnie. W międzyczasie przygotowujemy resztę warzyw. Na tarce ścieramy marchewkę. Kroimy w kosteczkę awokado i ogórka. Obieramy czosnek i drobniutko go szatkujemy. Kroimy liście sałaty i zioła. Wypestkowujemy i przepoławiamy oliwki. Do miski wkładamy komosę, warzywa, ziarna słonecznika. Dodajemy ocet
MODA NA BIOkrok. Jeśli podajesz sałatkę w dużej misce dla wszystkich to śledzia dodaj do środka i obok podaj miseczkę z sosem, a jeśli robisz indywidualne porcje to każdą porcję udekoruj sosem i śledziem. Składniki: mały słoik tartych buraków (odsączonych, ale zostawiamy trochę soku do sosu) po 2 ugotowane i obrane ziemniaki, jajka i marchewki, pokrojone w kostkę 3 kiszone ogórki(...)dekoracji Sos: 100 ml śmietanki 2 łyżki soku z buraków łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny pieprz, cukier i sól (po szczypcie do smaku) Jak przygotować sałatkę z buraków? Wszystkie składniki sałatki mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu. Każdą porcję sałatki dekorujemy łyżką sosu, odrobiną natki i kawałkiem śledzia. Artykuł Fińska sałatka z buraków pochodzi
Ugotowane pozamiatanełyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka (400 g) pomidorów, 1/2 szklanki ajwaru/ajvaru (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cukru, kilka gałązek natki pietruszki, świeża kolendra (opcjonalnie). Ostatnio z przygotowywania sałatki zostało mi sporo soczewicy w puszce. Szkoda mi było, żeby się zmarnowała(...)koper włoski. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso również przełożyć do rondla. Piekarnik nagrzać do 180°C. Składniki wymieszać w rondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 2-3 szklanki wrzącej wody (ja dałam tylko 2 szklanki, żeby danie nie było zbyt rzadkie) i gotować
Świat Domowej KuchniSylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki
Kulinarne PrzebojePrzedstawiam przepis na warzywka do obiadu w nieco innej formie:). Kluczowe są tu małe, słodkie marchewki. Są łatwo dostępne, możemy kupić mrożone lub nie. 500g mini
Szefowa kuchniPrzepis autorski (mój). Tak przyrządzona marchewka może być idealnym dodatkiem do mięsa, ryby lub lekkim posiłkiem w wersji solo. Dodatkowo wzbogaciłam ją płatkami lnianymi, które
Di gotujeTa zaskakująca surówka to duża niespodzianka kulinarna – niespotykany kolor i wyjątkowy smak. Udane połączenie marchewki, buraka i orzechów włoskich to pomysł
To co kochamSurówka Chińczyka... Tak ją nazywam. Trochę słodka, trochę kwaśna. Potrzebne będą: pół główki małej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu
Pelusiowa Kuchniaskładniki: 100 g zielonej soczewicy 3 jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g
Domowy Smak JedzeniaOczywiście wyłącznie produkty wegetariańskie. Polecamy Wam ten pomysł na prostą i niebywale zdrową sałatkę. I przy tym bardzo kolorową. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań : dla 2 osób Składniki: Opakowanie sera tofu Puszka cieciorki Średniej wielkości słodki ziemniak Mała czerwona papryka Mała żółta papryka Marchewka Dwie garści sałaty (może być mieszanka sałat) Łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzy(...)kostkę, marchew w cienkie paski. Wymieszaj składniki sosu. Ułóż warzywa i ser w głębokiej misie, polej sosem. Twoja Buddha bowl gotowa! Smacznego! Sprawdź nasze przepisy na : 5 idealnych sałatek na lunch do pracy Misa mocy, czyli bezgrzeszne śniadanie Artykuł Piątek: Buddha bowl. Miska boskich smaków i zdrowia pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzszybką sałatkę z brokułem, kalafiorem i ogórkami. Uwielbiam takie połączenia smaków. Pyszne warzywa, jajka, majonez… Do tego ogórki kwaszone, które doskonale uzupełniają i przełamują smak całej sałatki. Takie sałatki są idealne zarówno na co dzień, jak i na przyjęcia oraz najróżniejsze spotkania rodzinne. Sycą, smakują i są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Spróbujcie, polecam. Składniki: 3 jajka M 2 mniejsze(...)kawałki (wystarczy każdy kawałek przekroić na pół), plastry marchewki zostawiamy w całości. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę (używam sitka do warzyw). Dodajemy naszą mieszankę warzyw i pokrojone w grubszą kostkę ogórki kwaszone. Dodajemy majonez, doprawiamy całość solą i pieprzem i delikatnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając lub dodając majonezu. Sałatkę po wierzchu można posypać zieloną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkipochodzi z mojego warzywnika warto przygotować taką sałatkę. P otem jesienią czy zimą , gdy nie ma m zbyt wiele czasu by zrobić surówkę sięgn ę po słoik ,otworz ę i dodatek do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi stąd: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam ilość warzyw pod swoje potrzeby a marchewkę zamiast na wiórki pocięłam na plasterki(...)cebuli 1 kg marchewki 2 duże ząbki czosnku 4 łyżki soli kamiennej Ogórki porządnie umyć i wraz ze skórką poszatkować w plastry. Marchewki obrać ,poszatkować w cienkie plasterki.Kapustę poszatkować, a cebulę pokroić w piórka, paprykę również poszatkować w cienkie paski. Wszystkie warzywa wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 2 godziny . zalewa
Kolorowa kuchnia Elki