kurczakiem i postanowiłam trochę zmodyfikować tą wersję na sałatkę z tuńczykiem. Zarówno nam jak i gościom bardzo smakowała :) Składniki: * 1 saszetka kaszy jaglanej prażonej (użyłam Cenos ) * 4 jajka * pół puszki kukurydzy konserwowej * 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej * 7 krążków ananasa z puszki * 7-8 gałązek świeżego szczypiorku * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ugotowane
Zrób to smacznieProsta, smaczna i orzeźwiająca sałatka na dobrą przekąskę. Składniki: Ananas w syropie 1 puszka Jajka ugotowane 6 szt. Jabłko 3 szt. Seler słupki w zalewie 1 słoiczek Kukurydza konserwowa 1 puszka Sól i pieprz do smaku Ser żółty salami 20 dag Ogórek kiszony 1-2 szt. Majonez Ogórek szklarniowy do dekoracji Natka pietruszki do dekoracji Pomidor koktajlowy
Tradycyjna KuchniaProsta sałatka idealna na Wielkanoc i nie tylko. Dosłownie 10-15 min przygotowania - najdłużej schodzi ugotowanie ryżu. Lekka, smaczna i bardzo pożywna. Idealne źródło węglowodanów oraz białka. Świetne dla tych którzy chcą aby ich święta były lżejsze. Radzę nie pomijać tej jednej łyżki majonezu, jednak proponuję wybrać ten light lub najlepiej domowy. Składniki: 1 puszka fasoli 1 puszka
CzarnawisienkaJest to właściwie połączenie dwóch sałatek. Danie smaczne, pożywne, a jak wiosennie wyglądające! Świetnie nada się również na wielkanocny stół. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: I. Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka curry oliwa z oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu
DominikaDolciSzybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem, wyrazistą konserwową papryką, szynką, kukurydzą i świeżym szczypiorkiem doskonale sprawdzi się na imprezowym stole oraz w postaci drugiego śniadania w pracy. Składniki: 300g makaronu kolanka 300g papryki konserwowej 450g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 2 pęczki szczypiorku 4 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
Szalona Kuchnia EwelinySzybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z makaronem, wyrazistą konserwową papryką, szynką, kukurydzą i świeżym szczypiorkiem doskonale sprawdzi się na imprezowym stole oraz w postaci drugiego śniadania w pracy. Składniki: 300g makaronu kolanka 300g papryki konserwowej 450g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 2 pęczki szczypiorku 4 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie
Szalona Kuchnia Ewelinypracy coś innego niż kanapki... stąd pomysł na sałatkę w środku tygodnia. W ramach wspólnego pichcenia swoją selerową propozycję przedstawiła dziś również Ania . Składniki: po 3 plastry szynki konserwowej i sera żółtego 1 słoik selera konserwowego 3-4 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy 1 łyżka czerwonej fasoli 2 łyżki majonezu mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego
Czerwień i błękitbardziej, jak większość rodziny zjeżdża się na święta. Sałatki zawsze sprawdzają się na wyjazdach. „Posłuchajcie” naszej ;) Składniki 200 g kaszy bulgur 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała puszka soczewicy 4 łodygi selera naciowego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 szt cukinii marynowanej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 600 g filetów
R'n'G KitchenSałatka z konserwowym selerem to szybki i smaczny pomysł na imprezę. Składniki: słoik selera w zalewie 5 plastrów ananasa, może być świeży, może być w puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 jaja ugotowane na twardo pół szklanki soku z ananasa 3 łyżki majonezu sól, pieprz 150 g żółtego sera pokrojonego w kostkę 150 g wędliny pokrojonej w kostkę Przygotowanie: selera
Oka w rosole czyli KaFka gotujeroślinnego. Czasami jednak przychodzi ochota na typową "majonezową sałatkę". Ta jest jedną z moich ulubionych. Smaczna i bardzo sycąca jest fajną opcją na zimowe dni. Składniki -2 torebki ryżu -puszka rozdrobionego tuńczyka w oleju roślinnym -puszka kukurydzy -puszka groszku -3/4 szklanki drobno pokrojonych ogórków konserwowych -2 łyżki musztardy -łyżka majonezu -sól i pieprz Przygotowanie Ryż ugotować według przepisu
Zielona KuchniaSałatka gyros jest chyba najpopularniejszą sałatką warstwową. Do tej pory spotkałam się z kilkoma wersjami jej wykonania. W moim domu od zawsze króluje ta klasyczna. Składniki -2 duże filety z kurczaka -puszka kukurydzy -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -6-7 ogórków konserwowych -kapusta pekińska -przyprawa gyros -majonez, keczup -olej do smażenia Przygotowanie Pierś z kurczaka umyć i osuszyć
Zielona KuchniaBardzo wyrazista i ostra w smaku. Dla tych którzy na prawdę lubią czosnek. Składniki: 400 g sera gouda, 2-3 duże ząbki czosnku, 2 łyżki majonezu
Lena GotujeSałatka bardzo ładnie prezentuje się w małych słoiczkach. Mnóstwo smaków, które uzupełniają się idealnie. Składniki: ok 300 g filetów sledziowych 2 ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 1 duży burak 3 jajka 1 ogórek kiszony kawałek czerwonej cebuli szczypiorek około 6 dużych łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy 1/4 łyżeczki kurkumy 2 łyżki śmietany 18% sól i pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy
Lena Gotujechodził tuńczyk. Ale właśnie w jakiejś paście lub sałatce. Wczoraj tato zaproponował mi swoją propozycję na kolację i od razu skradła mogę serce (i podniebienie). A do szczęścia niewiele potrzeba. Składniki: 2 puszki tuńczyka najlepiej w oleju 1 puszka groszku 2-3 jaja na twardo 1 niewielki por (biała część) Majonez wg uznania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Gotowanie z pasjąrybą wsypac pieprz, cebulę pokrojoną w kostkę, dodac majonez i widelcem pognieść i połączyć składniki jajka ugotowane na twardo i wystudzone obrać i przez kratkę do jajek przecisnąć do makreli, dodać posiekany koperek i łyżką wszystko wymieszać odstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły taka pasta czy sałatka najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię