Składniki makaron ryżowy, 1/2 opakowania jajka, 3-4 sztuki kukurydza konserwowa, 1/2 puszki majonez, 100g jogurt naturalny, 100g sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej
Gotowanie moimi oczamiKolejny pomysł na... sałatkę każdego dnia ;) Składniki (dla 4 osób): - 1kg oskrobanych/obranych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 2 ogórki kiszone - kilkanaście czarnych oliwek - 2 średnie cebule - czubata łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku - łyżka bazylii, sól, pieprz do smaku, kilka szczypt chili cayenne, szczypta curry Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kilkoma ząbkami czosnku. Ugotowane, ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę. Pomidory
Corner With RecipesSkładniki: 1 średni kalafior 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Kalafior dokładnie myjemy, dzielimy na małe
magiczna kuchnia Kasiminut. Zawiera co prawda paluszki krabowe, które obok krabów nawet nie leżały :) ale polecam, paluszki w tej sałatce świetnie się komponują. Składniki: opakowanie paluszków krabowych surimi czerwona cebula puszka kukurydzy 8-10 pędów selera naciowego sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu sól biały pieprz Sposób przygotowania: Seler naciowy umyć, pokroić na 0,5 cm pół krążki. Przełożyć
na moim stole...wzbogacam ją też o kukurydzę, która nadaje jej słodyczy, soczystości i chrupkości. Jest obłędna :-) Składniki na sałatkę po żydowsku 60 dag ziemniaków tej samej wielkości 8 jajek ugotowanych na twardo 1 por (białą część) 1 puszka kukurydzy 4-5 łyżek majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka
Rozpustne gotowanieŚwieża i chrupiąca kombinacja warzyw i owoców świetnie sprawdzi się na każdą okazję! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – ok 300 g świeżego selera – 2 zielone jabłka (granny smith albo podobne) – garść natki pietruszki (posiekanej) – sok z 1/2 limonki – 2 łyżki majonezu (można zastąpić gęstym jogurtem) – 10 orzechów włoskich Selera obieramy, jabłka oczyszczamy z gniazd nasiennych
Szybko Tanio SmacznieSałatka śledziowa w towarzystwie warzyw sezonowych: kalafiora i fasolki szparagowej. Składniki: 1 kalafior, 50 dag fasolki szparagowej 5 płatów śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Tak samo ugotować fasolkę prawie do miękkości. Kalafior , pokrojoną fasolkę i pokrojonego
Tradycyjna Kuchniakonfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki Amandine b) francuskie truflowe ziemniaki c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki d) majonez e) musztarda f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy g) czerwona cebula, cebulę obieramy
upichconajuż zdążyliście zauważyć nie używam majonezu. Nie używam, bo nie lubię. Nie oznacza to, że nie robię mojego ukochanego sosu czosnkowego, który podawany może być do przekąsem, chipsów czy sałatek. Składniki: 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Śmietanę przelewamy do miseczki (czasem mieszam śmietanę z jogurtem naturalnym w stosunku 2:1). Czosnek
ChilliJemykawałki i ułożyć na talerzu. Ogórka pokroić w kostkę , cebulę pokroić w piórka i ułożyć na sałacie. Majonez ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Polać sałatę, a na wierzch zetrzeć na tarce jajka. Smacznego sałatka z sałaty rzymskiej
O kuchni z uczuciemjeden z wolnych dni chciałabym przygotować grillową ucztę w ogródku babci. A do grillowanych mięs proponuję prostą sałatkę warzywną z dodatkiem pierożków tortellini. Składniki: 1 opakowanie tortellini (dowolnego) 2 pomidory 1 długi ogórek 1 puszka kukurydzy pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku mały kubek jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego lubczyku Tortellini ugotować
Czerwień i błękitcukru Przygotowanie: Wszystkie składniki stałe bardzo drobno siekamy - chociaż i w wersji grubo krojonej sos smakuje przepysznie. Majonez mieszamy z musztardą i wszystkimi przyprawami. Sosik gotowy. Warto podwoić tudzież potroić proporcje sosu, gdyż smakuje dosłownie do wszystkiego: zapiekanek, hot - dogów , kotletów , sałatek , a nawet do samej zrumienionej na grillu bułeczki. Głównym jego zastosowaniem jest jednak wydobycie z każdego hamburgera smaku
Kuchnia po mojemuUwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól Pieprz Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa
VioletoweKucharzenieprostą i pyszną sałatkę, na którą to przepis znalazłam w książce Siostry Anastazji, pt: 123 sałatki i surówki. Składniki: 1 nieduży brokuł lub opakowanie mrożonych 3 pomidory 4 jajka 3-4 ogórki kiszone 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 jogurt naturalny lub 1/2 pojemnika śmietany sól pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuły
Bea(u)ty kitchenskładniki: 5 jaj 1 puszka ananasa 2 słoiczki selera konserwowego 1 por 1 słoiczek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jaja gotujemy na twardo studzimy obieramy i kroimy
Domowy Smak Jedzenia