przeciąć wzdłuż dłuższego boku. Lekko posolić i obsypać pieprzem i suszoną bazylią. Jajko rozmieszać widelcem. Do jednej miseczki wlać jajko a drugiej bułkę tartą. Kawałki mozzarelli zamoczyć najpierw w jajku potem w bułce tartej. I jeszcze raz tak samo. Na patelnię wlać olej, tak żeby dno było pokryte 5 mm warstwą. Mocno rozgrzać olej i do gorącego włożyć mozzarellę. Smażyć(...)momentu aż ser się zarumieni. Przewrócić na drugą stronę i smażyć ponownie do zarumienienia. Wyjąć ser z oleju i rozłożyć na papierowym ręczniczku, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Wykonanie sałatki – sałatkę wrzucić do miski, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ogórek pokrojony w kostkę, pokrojoną rzodkiewkę . Doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Podawać ser ciepły w towarzystwie sałatki i bułeczki
Kuchnia Pokoleńczarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami. Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo(...)łyżki wody oraz jajka i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ugotowany ryż, podsmażonego kurczaka z cebulą oraz mąkę. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem oraz solą i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną masę, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron przez około 2-3 min. Podajemy z sałatką lub surówką
Kuchnia MagdaLenyDziś zapraszam na przepis z mojego dzieciństwa czyli z PRL 'u, gdy z niczego gospodynie domowe potrafiły wyczarować coś pysznego. takie ciasteczka kryzysowe, które bardzo lubię
Kawa z mlekiemZapraszam na naleśniki w wersji na słodko, z serem, oczywiście bezglutenowe. Mieszanka mąk zawiera mąkę jaglaną dającą niewielkie wrażenie goryczki, jest to o tyle potrzebne w
Kawa z mlekiemPrzedstawiam przepis na przepyszne babeczki cytrynowe, oczywiście bezglutenowe. Dodatek mąki z ziaren amarantusa sprawia, że babeczki są lekko chrupiące, jakby piaskowe i smakują fantastycznie. Jest to
Kawa z mlekiemUwielbiamy zapiekanki , a tym bardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl
Kawa z mlekiempieprz, ulubioną przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszamy widelcem. Dodajemy dwie pełne łyżki mąki pszennej i bułki tartej, całość ponownie dokładnie mieszamy. Dodajemy przestudzoną cebulkę z czosnkiem i całe jajko. Całość doprawiamy i mieszamy widelcem, do połączenia składników. Na dużej patelni grzejemy pozostały olej roślinny. Bułkę tartą wsypujemy do głębokiego talerza i posypujemy nią deskę. Masę rybno-ziemniaczano-bułkową(...)bułek np. z surówką z kiszonej kapusty, sałatką coleslaw , sosem cytrynowym czy majonezowo-kaparowym i frytkami bądź ziemniakami z wody. Z tej porcji wychodzi 6 solidnych kotletów wielkości przekroju standardowej bułki hamburgerowej. SKŁADNIKI 400-450g filetu z dorsza 250g mącznych ziemniaków (po obraniu, nie młodych) mały pęczek koperku 1 jajko M 2 łyżki mąki pszennej 2/3szklanki + 2 łyżki stołowe
Karo in the Kitchenśledziem pod pierzynką, to pyszna sałatka warstwowa, którą niedawno robiliśmy po raz pierwszy, wiemy już jednak, że na pewno pojawi się ona na naszym stole podczas świąt. Jest przepyszna. Przepis na szubę – śledzia pod pierzynką Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 1 cebula, 4 średnie buraki, 3 średnie marchewki, 5 średnich ziemniaków, 6 jajek ugotowanych na twardo, majonez, sól, pieprz(...)pokrojone w kostkę śledzie, na nich drugą połowę posiekanej cebuli, posmaruj majonezem, rozłóż starte buraki, oprósz solą i pierzem, posmaruj majonezem, wyłóż startą marchewkę, ponownie dopraw i posmaruj majonezem. Jajka obierz, przekrój na połówki i oddziel białko od żółtek. Białka zetrzyj na tarce. Wyłóż na marchewce, po raz ostatni dopraw i posmaruj majonezem, na koniec wyłóż pokruszone żółtko i posyp
Kulinarna Polskacukinii (na planowane leczo i sałatki ), świeżego pora, kawałek żółtego sera... Pomysł nasunął się sam :) A że już dawno nie jadłam frittaty szybko zabrałam się za jej przygotowanie. Była pyszna, zapraszam. ... frittata, to sycące i szybkie danie, doskonałe na śniadanie lub kolację Składniki: 1/2 średniej wielkości cukinii przyprawy - mieszanka ziół włoskich 4 całe jajka około 60 g żółtego sera(...)ziół włoskich (w młynku). Podsmażam na patelni z oliwą z oliwek, lekko mieszając co jakiś czas. W czasie, gdy cukinia się smaży przygotowują pozostałe składniki dania. W misce roztrzepuję jajka, przyprawiam je solą i pieprzem. Dodaję do nich posiekaną porę oraz starty na grubych oczkach ser, mieszam. Na koniec dodaję obsmażoną cukinię. Lekko mieszam składniki. Wylewam masę na rozgrzaną, natłuszczoną
Słodkie okruszkiziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo(...)szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy
Kulinarne przygody Gatityrównież mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką. Warzywa najczęściej wykorzystuję do sałatki warzywnej. Można również, a nawet trzeba!, przygotować galaretę drobiową - przystawkę w czasach PRL-u serwowaną na imieninach u cioci, weselach, czy też będącą zakąską do wódeczki. Czasy się zmieniły(...)galarety pozostał przez lata ten sam ;) SKŁADNIKI: Około 6 porcji. 700 - 800 ml rosołu 2 ćwiartki z kurczaka z rosołu 2 marchewki z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek ugotowanych na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 15 g żelatyny sól, pieprz do smaku sok z cytryny, ocet winny do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso oddzielamy od skóry
W kuchni KatieDzisiaj mam dla Was przepis na pożywną, smaczną sałatkę. Jest w niej tyle witamin co kolorów. Cieszy oko i smakuje wybornie... Składniki: k ilka szparagów białych i zielonych 250 g truskawek k il k a pomidorków koktajlowych 2 średnie świeże ogórki 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 jajko ugotowane na twardo d owolna sałata podzielona(...)dokładnie, ale krótko obsmażyłam wszystkie kawałki z każdej strony. Wystudziłam. Na dużym półmisku rozłożyłam cząstki sałaty i układałam kolejno pozostałe składniki. Na koniec oprószyłam delikatnie pieprzem Wspaniała sałatka, która doskonale sprawdzi się jako przystawka. Dla dbających o linię z powodzeniem zastąpi obiad. Jest smaczna i pożywna. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysiboczkiem, który tworzy chrupiącą skorupkę. Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki. Składniki na 2 porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka musztardy łyżka startego sera - puree ziemniaczane: 4 ziemniaki
Alutka-GotujePRZYGOTOWANIE : Mięso mielimy, dodajemy przyprawy, jajko i dokładnie wyrabiamy mięso. Formujemy kotlety. Smażymy z jednej i drugiej strony, odkładamy na talerz aby odpoczęły. Składniki sosu mieszamy. Bułki przecinamy wzdłuż, podpiekamy w opiekaczy, kotlety podgrzewamy, pieczywo smarujemy sosem, układamy sałatki, kotlet, polewamy sosem, ketchupem i składamy. Hamburgery podajemy ciepłe. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPołączenie makaronu w sałatkach sprawdza się idealnie. Tym razem proponujemy w bezmięsnej, pożywnej i aromatycznej wersji. Składniki 250 g drobnego makaronu 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo 1 por 3 łodygi selera naciowego koperek 3 pełne łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy
R'n'G Kitchen