czarnuszką, która świetnie współgra i uzupełnia całość. Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach Składniki: 16 dużych muszli makaronowych 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarnuszka natka pietruszki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 3 jajka 3 płaty marynowanej papryki 1 garść drobno(...)przygotowany sos doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Paprykę kroimy na małe kawałeczki. Kapustę mieszamy z kukurydzą, fasolką, papryką i jajkami. Do warzyw i jajek dodajemy sos i pół łyżeczki czarnuszki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wystudzonych muszli makaronowych. Posypujemy z wierzchu posiekaną drobno natką pietruszki i czarnuszką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię również podczas innych uroczystości. Dwie takie szklanki to porcja dla 4 osób. Inne przepisy na sałatki znajdziecie TUTAJ . Składniki /2-3 szklanki lub niewielka miseczka/: 1 puszka tuńczyka 2 łyżki soku z cytryny 1/2 puszki zielonego groszku 1 mała puszka kukurydzy 3 jajka ugotowane na twardo 50 g żółtego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurty(...)ręcznikiem papierowym, ale odkładać do oddzielnych naczynek. Tuńczyka wymieszać z sokiem z cytryny. W szklankach lub miseczce układać warstwami: białko jajka – zielony groszek – tuńczyk – kukurydza – sos – żółty ser – żółtko i szczypiorek. Artykuł Warstwowa sałatka z tuńczykiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukilka składników a w smaku rewelacyjna. Wystarczy, aby poleżała około godzinki w lodówce, tak by smaki się przegryzły i można zajadać. U mnie sałatka się sprawdziła i na pewno przygotuję ją jeszcze nie raz :) Składniki: * 4 jajka * 5-6 plastrów ananasa z puszki * pół szklanki rodzynek * 1 puszka kukurydzy konserwowej (użyłam kukurydzy Rolnik ) * 200 g żółtego sera * 3 łyżki(...)majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Ananasa i ser również pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać, wstawić sałatkę na około 1 godzinę do lodówki
Zrób to smaczniesałatkę warstwową, dietetyczną. SKŁADNIKI : 1/2 szklanki makaronu pszenno-kukurydzianego Pesso Wodzisław kilka rzodkiewek 2 ogórki małosolne 3 łyżki czerwonej fasolki z puszki pomidorki koktajlowe 2 jajka(...)Ogórki, rzodkiewkę kroimy w talarki a jajko w kostkę. Do słoiczka lub pojemnika nakładamy warstwowo porcję makaronu, na to ogórki, fasolka, pomidorki, jajko, porcja makaronu, groszek i rzodkiewka. Dekorujemy dowolnymi listkami. Przed podaniem polewamy sosem. Sałatkę przechowujemy w pojemniku w lodówce. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolirównież sama, oczywiście co nieco zmodyfikowaną przeze mnie, wzbogaconą również o kiełki brokuła i koperek w sosie:) Sałatka prosta i łatwa do zrobienia, składa się z sałaty lodowej, kiełków brokuła, świeżego ogórka, rzodkiewki i groszku, do tego jajka ugotowane na twardo, szczypiorek oraz kosteczki żółtego sera dla zaostrzenia smaku. Polana jest jogurtowym sosem koperkowym. Idealna na kolację, śniadanie, jako(...)skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, odcedzony z zalewy groszek, posiekane w plasterki rzodkiewki, jajka i ser pokrojone w większą kosteczkę oraz posiekany szczypiorek i kiełki w całości. Jogurt wymieszaj z majonezem, koperkiem, solą i pieprzem (do smaku). Gotowym sosem polej sałatkę. Dokładnie wymieszaj całość. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonylekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą, osączamy i przekładamy do miski(...)godziny. Co jakiś czas warto ją zamieszać – fasolka wchłonie prawie cały sos. Można ją podać jako sałatkę, przystawkę, albo samodzielne danie na lunch, obiad czy kolację. W tym wydaniu świetnie sprawdzi się na tostach z chleba na zakwasie posmarowanego olejem lnianym, podana z jajkiem w koszulce* posypanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem. *Idealny i idiotoodporny przepis Yotama Otolenghi
Karo in the Kitchenostatnio popularną w moim domu rodzinnym sałatkę. Mama zakochała się w selerze konserwowym jako alternatywie od zwykłej sałatki warzywnej. Składniki na sałatkę z selerem konserwowym (8 - 10 porcji): słoiczek selera konserwowego (tudzież sałatkowego) puszka kukurydzy 4 jajka 2/3 puszki ananasa szynka konserwowa 30 dag ser żółty 20 dag kilka łyżek majonezu Odcedzić seler, kukurydzę i ananasa. Jajka, ananasa, szynkę
Karola gotujetrzeba jej obierać ze skóry, a smażona lub pieczona nabiera lekko dymnego aromatu :); rewelacyjny topinambur i migaine z garścią zielonej pietruszki. Znakomita przystawka do podania na ciepło z sałatką śródziemnomorską oraz z schłodzonym do 7 ° C weissbierem. Placek można odgrzewać przed podaniem lub schłodzić przez noc w lodówce, pokroić w małe porcje i podać do piwa w formie wytrawnych ciasteczek(...)biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, 1 żółtko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Do podania: piwo pszeniczne w stylu weissbier, sałatka śródziemnomorska (sałaty, pomidory, oliwki, oliwa). Przygotowanie: Ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło starte na tarce i rozetrzeć palcami. Jajko
SzczyptaSmaQbiały pieprz Utarty na tarce z małymi otworami chrzan natychmiast zalewamy sokiem z cytryny. Jeżeli używamy chrzanu ze słoiczka, pomijamy sok z cytryny. Jajka, ziemniaki bez łupinek oraz jabłka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Składniki sałatki łączymy z utartym chrzanem, zalewamy śmietaną przyprawioną solą, cukrem i pieprzem. Pod przykryciem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem przybieramy gałązkami
Kulinarne przemysleniaDzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę warzywną z majonezem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Podaję ją z pieczywem i wędliną. SKŁADNIKI: 6 rzodkiewek, 1 por, 15 sztuk patisonów konserwowych ORZECH , 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut(...)przykryciem. Pora odcedzam na sitku i chwilę studzę. Rzodkiewkę oczyszczam i kroję w plasterki. Patisony odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie przygotowanie składniki sałatki przekładam do miseczki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję z pieczywem i wędliną. Do przygotowania sałatki wykorzystałam patisony
Tradycyjna kuchnia Kasimakrela to ryba tłusta, a więc i kaloryczna. Jest jednak smaczna i idealna na wszelkiego rodzaju pasty czy sałatki. Na jedną z takich sałatek zapraszam Was dzisiaj.Potrzebujemy:średnią wędzoną makrelę,średnią cebulę,pół papryki,2 jajka,sól, pieprz, majonez.Rybę obrać ze skóry, usunąć ości i lekko przesiekać nożem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę
Codzienna kuchnia niecodziennasałatkę filet z kurczaka, 4 pojedyncze szt makaron muszelki, 200g brokuł, 1/2 szt fasolka czerwona, 1 puszka kukurydza, 1/2 puszki jajka, 4 szt przyprawa gyros, 1/2 opak sól olej Składniki na sos jogurt naturalny, 400g majonez, 200g sos do sałatek Knorr paprykowo-ziołowy, 1 opak sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy na cienkie paseczki lub w 1cm kosteczkę, dodajemy przyprawę gyros(...)Brokuła gotujemy do miękkości, studzimy, dzielimy na różyczki. Mieszamy razem z makaronem. Fasolkę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Fasolkę dodatkowo płuczemy dokładnie na sitku. Mieszamy razem. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w drobną kostkę. Składniki na sos mieszamy razem, jeśli jest potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt do sosu powinien być płynny, nie używamy jogurtu
Gotowanie moimi oczamiśrednia czerwona papryka 3 jajka - ugotowane pół puszki kukurydzy Przygotowanie: Kukurydzę osącz, umytą paprykę pokrój w kostkę Jajka pokrój w grubą kostkę, składniki połącz i wymieszaj Można dodać łyżkę majonezu połączonego z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym Sałatka super szybka do zrobienia, a co ważne smaczna.Można przygotować na świąteczny stół, bo wygląda atrakcyjnie, można wzbogacić jeszcze
Proste PotrawyBardzo wiosenne jajka faszerowane rzodkiewką i szczypiorkiem. Znakomita przekąska, przystawka, dodatek do obiadu czy sałatka. Ja najbardziej preferuję wersję śniadaniową. Rzodkiewka wymieszana ze świeżym szczypiorkiem, majonezem (lub jogurtem greckim) smakuje mi najbardziej podczas weekendowych śniadań, kiedy mamy więcej czasu na ich przygotowanie. A na wielkanocnym stole te jajka wniosą odrobinę świeżości, lekkości i na pewno oczarują gości. 5 jajek kilka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieobiad. Poza tym idealnie nadaje się do grilla :) Dla osób dbających o linię (i nie tylko dla tych ;) ) zamieściłam poniżej wartości odżywcze tej sałatki. Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (420g po odsączeniu z zalewy) 5 jajek (ok. 300g po ugotowaniu na twardo) 1 puszka kukurydzy (285g po odsączeniu) 1 duży por (ok. 120g) 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g(...)pokroić w plasterki. Przelać wrzątkiem, a następnie osuszyć. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać musztardę i majonez. Wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Waga B T W Bł. Kcal Sałatka z pieczarkami i porem
Kulinarne Przeboje