Okres przedświąteczny zazwyczaj kojarzymy z pierniczkami, choinką, świątecznymi dekoracjami, a także przeróżnymi wypiekami. Nastał czas na takie wypieki, a mianowicie na makowce! U nas w domu
Kuchnia ŁukaszaCiasto ,,Makowa Panienka", to właśnie te które zagości w tym roku na moim stole świątecznym. Miękkie, wilgotne blaty ciasto biszkoptowego z makiem, kokosem i mączką migdałową
Kuchnia ŁukaszaPrzepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie
Cztery Fajerykolejna pozycja, którą chciałam Wam serdecznie polecić autorstwa Jammiego Olivera. Tym razem to zbiór przepisów, które autor poleca na Święta Bożego Narodzenia. Zajrzyjmy zatem do środka:) Książka podzielona jest na rozdziały: Wstęp Pyszne przystawki Gwoźdź programu – pod tą enigmatyczną nazwą kryją się przepisy na mięsa, które Anglicy podają na Świąteczny obiad Dania wegetariańskie i wegańskie – super pozycja! cieszę(...)autora, to ilość zdjęć z rodziną, przyjaciółmi, którzy cieszą się z bycia razem i oczywiście jedzenia! Jamie podkreśla, że to pierwsza i ostatnia taka książka, poświęcona potrawą na Boże Narodzenie. Tym bardziej odczuwa się w jej zawartości staranność i pomyślunek w jaki została ona skomponowana i przedstawiona. W książce zadbano aby magia Świąt była wręcz namacalna. Serdecznie polecam
Ania i Marcin gotująCześć Dzisiaj 27 dzień Adwentu, a już jutro Wigilia. Ja już zaczęłam przygotowanie świątecznych potraw. Ryba w sosie pomidorowym jest już gotowa, a sałatka jarzynowa jest
blog.moje-pasje.infoDużo bakalii, kruche, wysokie, piękne ciasto i niesamowity smak, tak, to jest Christmas cake , czyli Angielskie ciasto świąteczne. W tym roku to ciasto napewno zagości na
Kuchnia Łukaszakrajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa
Karo in the KitchenW niedzielę robiłam rosół. Mniej więcej taki jak na kostki rosołowe . Po ugotowaniu część marchewki podałam na talerze, a to, co zostało zużyłam na sałatkę jarzynową
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSoczysta ryba w mięciutkim cieście naleśnikowym, to naprawdę idealne połączenie! Już jakiś czas temu pokazywałem Wam przepis na moje ulubione naleśniki (przepis TU ), dziś zaś
Kuchnia ŁukaszaCiasto korzenne Ciasto korzenne, to jest jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ uwielbiam wszystko co w sobie ma przyprawę korzenną (naprawdę wszystko!). Jest to bardzo
Kuchnia ŁukaszaDomowa przyprawa do piernika Domowa przyprawa korzenna, to przyprawa, która panuje zimą wszędzie! Używamy ją do piernika, pierniczków, ciast, herbaty, kawy itd. Używamy ją po
Kuchnia ŁukaszaCzas w końcu dokończyć wrzucać na bloga Świąteczne pzepisy, a jest tego jeszcze trochę. Zdecydowanie gotowanie i zdjęcia idą mi szybciej. Dzisiaj na tapetę
Gosia gotujePiekąc pierniczki tygodniami przed świętami trzeba uważać, aby nie zjeść ich w ciągu pierwszego dnia, przecież trudno jest oprzeć się tym malutkim cudeńkom. Ten
Kuchnia ŁukaszaPyszna, soczysta, mięciutka ryba owinięta w ciasto francuskie , to coś nadzwyczajnego. Danie robi się bardzo prosto i szybko. Tak przygotowaną rybkę można podać na gorąco jako
Kuchnia ŁukaszaTrudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to
Kuchnia Łukasza