Wrzesień to idealny czas na zamykanie papryk w słoikach. Wydaje mi się, że o tej porze roku papryka smakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi , ale też doskonale smakują połączone ze sobą. Składniki : Zalewa 1 szklanka octu
Weekendy w domu i ogrodzieilości i spokojnie przechowywać go przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym naczyniu, na przykład słoiku. Musimy jednak pamiętać, że dodanie świeżych ziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków. Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki octu 10%. Gorącym zalewamy ogórki. odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy. Następnie nakładamy do słoików, zalewamy płynem - nie pasteryzujemy. Wariant mniej pikantny,to papryka słodka 1 łyżka i bez chili. Polecam również: Sałatka na zimę SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyBardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych gruntowych150 g fasolki szparagowej1 cebula1/2 pęczka szczypiorkusos1/3 szklanki oliwysok z 1 cytrynysólpieprzew łyżeczka mioduprzygotowanieWarzywa umyć, szparagom obłamać zdrewniałe końce, groszek cukrowy obrać z łyka i odciąć końcówki, ogórki obrać, obciąć końcówki fasolki szparagowej, cebulę(...)miękkości, w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy i potrząsamy do wymieszania się składników.Wszystkie składniki sałatki przestudzić i przełożyć do miski. Polać sosem i chłodzić w lodówce przed podaniem co najmniej 30 minut. Smacznego
Stare GaryWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z śledzi marynowanych i selera . Będziemy potrzebować : 500 g marynowanych płatów śledziowych 4 jajka ugotowane na twardo 1 słoik 400 ml selera konserwowego (około 200 g) około 4 łyżek stołowych majonezu 1 cebula (120 g) pieprz sól Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem https://www.youtube.com/watch?v=X7dgADfAEG8 Przygotowanie : Cebulę kroję(...)pół , usuwam płetwę grzbietową (jeżeli jest ) i kroję w paseczki o szerokości około 1 cm . Płatów nie obieram ze skórki ale jeżeli chcemy to można obrać . Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej : Do salaterki daję śledzie , seler , jajka , cebulę , majonez doprawiam szczyptą soli i pieprzem ( dwiema dużymi szczyptami ) i całość dokładnie mieszam . Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam . Śledzie
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: * 30 dag makaronu * słoik suszonych pomidorów * 10 dag salami * 10 dag żółtego sera * 1 średnia cebula * 10 dag czarnych oliwek sos: * 8 łyżek zalewy z
Pobite gary BarbarySkładniki: puszka kukurydzy puszka ananasa słoik selera konserwowego por 4 ugotowane jajka 3 łyżki majonezu sól, pieprz Pora pokroić w cieniutkie paseczki. Seler, kukurydzę, ananasa odcedzić
Moja Galeria SmakuPrzedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 1 słoik selera krojonego 1 puszka kukurydzy 4 krążki ananasa 10 jajek 30 dag szynki 20 dag sera
Ugotujmy Cośszynki, np. konserwowej 30 dag żółtego sera 1 słoik pędów bambusa puszka kukurydzy majonez pieprz, sól Pokroić w kostkę szynkę i ser, odcedzić pędy bambusa oraz kukurydzę i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać ugotowany (zimny) makaron, pieprz i sól do smaku oraz majonez. Wymieszać. Sałatkę przygotować najlepiej kilka godzin przez jedzeniem. Z podanych składników wychodzi bardzo duża miska
Humanistka w kuchniwięcej, bo po rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki cukru Sól Wykonanie: Z jajka, mleka, mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto
Smaki Ewysobie zaplanowałam w głowie. Zrobiłam sałatkę ze składników, które akurat miałam w domu. Nie jest prawdą, że trzeba mieć pełną lodówkę i szafki wypełnione po brzegi, aby przygotować wspaniałą sałatkę, zresztą to żadna sztuka. Sztuką jest zrobić coś z niczego! Wystarczy odrobina wyobraźni i kilka minut i gotowe! Sery doskonale współgrają smakowo z żurawiną, czy to w postaci suszonej(...)się do marynowania. Wystarczy oliwa z oliwek dobrej jakości, ulubione zioła i ser pokrojony w kostkę. Ser wkładamy do słoika razem z ziołami i zalewamy oliwą z oliwek, a po kilku dniach mamy gotową, karnawałową przekąskę! Brzmi pysznie, prawda? Sałatka z kabanosa z bundzem i krakersami Składniki: 1 kabanos wieprzowy gruby plaster sera bundz 2 krakersy 1 łyżeczka suszonej żurawiny
Moja smaczna kuchniaMój sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką, z małą modyfikacja, czyli ogórki moczone w soli ziołowej od www.Skworcu.com.pl. Sól ziołowa to aromatyczna mieszanka soli morskiej, ziół takich jak: bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn.Składniki: 2,5 - 3 kg ogórków 2,5 - 3 litry wody 15 dag soli ziołowej, ok 1/2 szklanki Zalewa: 2 szklanki octu 10 % 2 szklanki cukru 3 szklanki wody(...)ziołową. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Następnie odcedzamy na durszlaku.2. Zalewę z przyprawami gotujemy. Do przygotowanych słoików nakładamy dość ciasno przygotowane, namoczone i odcedzone ogórki. Do każdego słoja nakładamy po równo przyprawy z zalewy. 3. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę ogórkową, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji na 20 minut
Apetyczna babeczkakasza ma wiele składników odżywczych i naprawdę jest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową. Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry słoik suszonych pomidorów w zalewie 1 malutka papryczka jalapeno szklanka ugotowanej kaszy bulgur 50 ml białego wina
pieprzny smaczeksałatą rzymską, łososiem, awokado i szparagami. Do sałatki użyłam Dresingu Caesar Roleski . Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo pyszna :) Sałatkę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin . Składniki : 1mała sałata rzymska 2 duże szparagi ze słoika 5 pomidorków koktajlowych 3 plasterki awokado 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 duże płaty łososia Norweskiego z koperkiem sól,pieprz do smaku Dresing
Sama słodycz i szczypta chiliSłoneczna sałatka w żółtym kolorze :) Bardzo szybka w przygotowaniu więc będzie idealnym poczęstunkiem dla niespodziewanych gości :) Składniki: 1 słoik selera marynowanego 1 puszka kukurydzy 200 g szynki konserwowej jasna część pora 1 puszka ananasa 150 g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Marynowany seler oraz kukurydzę osączamy z zalewy (seler można pokroić w krótsze paski). Szynkę
Na Ciasteczkowych PapierachPewnie już pisałam wiele razy, ale uwielbiam ananasa! Pewnie też dlatego ta sałatka jest moją ulubioną. Poniżej przedstawiam bazę do tej sałatki można ją uzupełnić o por, gotowane jajka, czy wędzonego kurczaka. Co tam kto woli :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 150 g szynki 1-2 łyżki majonezu sól, pieprz Seler, kukurydzę i ananasa
Moja Galeria SmakuWywar z przyprawami zagotować, doprawić do smaku według uznania ( posolić, pocukrować lub zakwasić kwaskiem cytrynowym) i zalać dynię w słoikach. Słoiki zakręcić przykrywkami, pasteryzować przez 10 minut. Dynia wspaniale nadaje się do wykorzystania w okresie zimowym do sałatek owocowych, warzywnych i do mięs
Tradycyjna KuchniaWoda w garnku powinna mieć 75 stopni. Następnie słoiki zakręcić i pasteryzować 20 -25 minut. Temperaturę wody podnieść do 85 stopni. Słoiki wyjąć, sprawdzić czy się zamknęły i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Idealne do pierogów, mięs, sałatek..... *Wiśnia nadwiślańska jest wiśnią sokową, znaną również pod nazwą słupa, słupianka, słupiec od miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku
królestwo garówPyszna słodkawa sałatka. Puszkowa - bo wystarczy otworzyć kilka puszek. 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 puszka fasolki 1 słoik selera w paski 1/2 szklanki ryżu 3 jajka 1/2 pora majonez Ryż ugotować, jajka pokroić w kostkę, por w paski. Wszystkie puszkowe składniki jak i seler dokładnie odcedzić (fasolkę dodatkowo przepłukać wodą). Ananasa pokroić w paski. Wszystkie składniki wymieszać razem
Jadło i czytadłolodowa, którą postanowiłam wykorzystać. Dorzuciłam do tego resztki papryki konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie! Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 1/2 słoika papryki konserwowej mała główki sałaty lodowej 3-4 łyż keczupu 3-4 łyż majonezu 15 dag sera
1001 Sałateksałata lodowa, którą postanowiłam wykorzystać. Dorzuciłam do tego resztki papryki konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie! Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę! SKŁADNIKI:1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy1 słoik ogórków konserwowych1/2 słoika papryki konserwowejmała główki sałaty lodowej3-4 łyż keczupu3-4 łyż majonezu15 dag sera żółtego + trochę startego
Kto ugości moich gości?razem wymieszać i zalać składnikami zalewy. Zostawić na ok 2 godziny, aż warzywa puszczą sok, co jakiś czas można przemieszać. Sałatkę przełożyć do garnka i od momentu zagotowania ,gotować ok 4 - 5 minut, następnie gorącą włożyć do słoików i zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Słoików nie trzeba ponownie pasteryzować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia