W naszych domach najczęściej robi się pierogi z mięsem wcześniej ugotowanym lub duszonym. O wiele bardziej przypadło mi do gustu nadzienie z mięsa surowego i
Kulinarne S.O.S.Szybki ryż z kurczakiem i papryką to danie, które wykonanie dosłownie w kilkanaście minut. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu, jednak możecie je podgrzać następnego dnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kroimy w plasterki, a następnie na ćwiartki. Warzywa przekładamy do naczynia i łączymy. Oliwę mieszamy z czosnkiem, koperkiem, pieprzem oraz sokiem cytrynowym, po czym tak przygotowanym dressingiem doprawiamy sałatkę. Smacznego! Wracając do opiekacza. Ten opiekacz to moje najnowsze odkrycie. Już jakiś czas nosiłam się ze zmianą tostera na inny, gdyż urządzenie miało zniszczone powłoki grzejne i było(...)chwili już zadowolić się jej ciepłym smakiem. Regulacja mocy także jest tutaj bardzo ważna. Możemy sobie zmienić moc w zależności od potrzeby. Dodatkowo kontrolki nagrzewania ułatwiają nam pracę. Niby to nie wiele, a jednak w praktyce bardzo ułatwia pracę. O ile wierzch opiekacza się nagrzewa, co jest normalne i każde urządzenie tego typu zawsze trochę się nagrzeje
Poezja Smaków - blog kulinarnyJeśli robicie zakwas z piętką, wyjmijcie ją z naczynia na koniec 2 doby kiszenia żeby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni. Naturalny kwas mlekowy występujący w procesie kiszenia pobudza pracę jelit, działając odtruwająco –wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. A kiszone buraczki mają – tak jak wszystkie inne kiszonki, m.in. kapusta i ogórki – bardzo wysoką zawartość witamin C i tych z grupy(...)miesiąca, zamknięty. Przepis na Wigilijny barszcz na tym zakwasie postaram się dodać już w przyszłym tygodniu. Z pozostałych po odlaniu płynu buraków możecie przygotować szybką i bardzo zdrową sałatkę z kiszonych buraków. 300-400g kiszonych buraków kroimy drobno w słupki, dodajemy drobno pokrojony 1 kiszony ogórek, 1 czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko
Karo in the KitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Korniszonkijogurtem, warzywami oraz winogronami z winnicy Srebrna Góra wraz z Białą Polką stworzył bardzo udaną parę. Na pewno dobrze sprawdzi się również jako aperitif, oraz w połączeniu z delikatnymi sałatkami, daniami z ryb oraz drobiu. Podawać dobrze schłodzoną w temperaturze 8 – 10 stopni. Polka. Różowa 2017 to kupaż zweigelta, cabernet cortis oraz pinot noir. Ładna łososiowa barwa. Dominują aromaty(...)roku sprawy zaczęły się konkretyzować, a w 2007 roku najwyższe władze zakonu wyraziły zgodę na dzierżawę klasztornych gruntów z przeznaczeniem na winnicę, oraz części zabudowań gospodarczych na winiarnię. Prace mogły ruszyć i wiosną 2010 roku posadzono pierwsze sadzonki winorośli. Obecnie jest to jedna z największych winnic w Polsce. W sumie obejmuje 24 hektary. Stara winnica, ta na Srebrnej Górze
królestwo garówSosy do gotowanego kurczaka ( takiego z rosołowego wywaru)- to wyzwanie kulinarne. Zawsze można zrobić klasykę - cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A
Buniabaje w kuchnioliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem ze skórką, są smaczniejsze, więc trzeba je porządnie wyszorować pod zimną bieżącą(...)była prostym dodatkiem, bo dorzuciłam do niej tylko zielonego ogórka i polałam olejem z ziołami. Może wydaje Ci się to wszystko bardzo skomplikowane, ale naprawdę to tylko kilka minut pracy, bo połowę czasu albo się samo smaży,albo samo się piecze, Ty tylko pilnujesz, aby nic się nie przypaliło ;) SMACZNEGO życzy
Blondynka GotujeWolnowar zagościł w naszym domu niemal cztery lata temu, o czym wspominała już na blogu. To wystarczający okres czasu, aby móc sprawdzić jego możliwości i uznać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatego się nie wyprę :) Ale są takie dni, kiedy nie mam ani pomysłu, a czasami też ochoty, na stanie w kuchni i mieszanie w garnkach. Czasami od razu po pracy muszę odprowadzić Hanię na tańce, albo wracamy razem do domu i mam 40 minut, żeby coś ugotwać, zjeść i lecieć dalej, bo z dnia poprzedniego niewiele w lodówce zostało(...)kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
bistro mamaBardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Niestety najlepiej on smakuje podany zaraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!swojej kuchni, czego efektem jest przepis na pizzę orkiszową oraz moja recenzja tego urządzenia . Na warsztatach, pod czujnym okiem Michela Moran, mogłam dowiedzieć się, jakie jeszcze kulinarne możliwości daje praca z robotem Kenwood. Zdjęcia bez mojego logo pochodzą z materiałów prasowych Kenwood Atmosfera w czasie spotkania była rewelacyjna - śmialiśmy się, dyskutowaliśmy o jedzeniu i chłonęliśmy cenne wskazówki naszego kulinarnego mistrza(...)włoskich i bazylii - po prostu genialne połączenie! Zmiksowaliśmy je w blenderze będącym przystawką do robota planteranego - wystarczyło dosłownie kilka sekund i masa była gotowa. Do ravioli przygotowaliśmy jeszcze ciepłą sałatkę z dyni piżmowej i cebuli z odrobiną octu winnego oraz słodkie konfitowane pomidorki koktajlowe. Ułożyłyśmy je wzdłuż sałatki z rukoli i roszponki na podłużnych półmiskach. Gotowa potrawa cieszyła oko swoim
Chilli Czosnek i OliwaJakiś czas temu byliśmy z rodzinką w bardzo ciekawym miejscu. Park Przygód i Atrakcji , bo tak się właśnie nazywa, pozwolił nam zresetować się po ciężkim tygodniu pracy i odpocząć na świeżo skoszonej trawce. Jednak, nie o nim chciałem pisać. Byliśmy głodni, po zjedzonych rano kanapkach, a na oferowane przez bar parkowy jedzenie nie mieliśmy ochoty. Kilka ruchów na smartfonie(...)kongenialna! Puszystość, chrupkość skórki, dodatkość (wiem, że ma być dodatek, ale się tak rozpędziłem i co by się z autora można było pośmiać, zostawiam) ziół...marzenie! Do wszystkiego zamówiliśmy sałatkę nicejską; o dziwo jako jedyną (najprawdopodobniej) oryginalnie nazwaną pozycje w menu. A przecież można by było nazwać, na ten przykład "szałot z lazura"*, albo"szałot od żabojada"**. Tak czy siak
BaRepas