gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą. Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!< Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaKsiążkę można kupić tutaj . Książka jest podzielona na 10 działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe; sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery. W każdej części znajdziemy poradnik, składający się z podstawowych rad oraz pojęć. Ponadto w kategorii
Aga w kuchninadziewamy nimi kurczaka, pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (funkcja: góra+dół) przez 1,5 godziny. Podajemy na wielkim talerzu z sałatką i plastrami świeżego ogórka. Do kurczaka z jabłkami bardzo pasuje ryż kolorowy (sposób 1) lub ugotowane ziemniaki z koperkiem
Kuchnia Łukaszasałatka była pyszna i prezentuje się całkiem fajnie ... zresztą oceńcie sami :-)) Składniki: 200 g ryżu ugotowanego na sypko puszka kukurydzy 4-5 ogórków konserwowych 3 puszki tuńczyka w sosie własnym majonez ser żółty 5 ugotowanych na twardo jajek 3 ugotowane marchewki pieprz szczypiorek Wykonanie: Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż(...)bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz z obręczą wkładamy sałatkę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obręcz zdejmujemy. Kroimy tak, jak kroi się tort
Walijskie Pichceniedokroić trochę papryki, kwaśnego ogórka lub słodkiego ananasa, bo różne są rozmiary cebuli itp;) Z podanych składników wychodzi średniej wielkości miska sałatki. Składniki: - wędzone udko kurczaka - ok. 5 plastrów ananasa z puszki - 1/3 torebki ugotowanego ryżu paraboiled(!) - średniej wielkości cebula - 3 - 4 płaty papryki konserwowej - 3 - 4 nieduże ogórki konserwowe - małe jabłko - pół puszki kukurydzy - 2 - 3 łyżki(...)kawałki. 2. Pozostałe składniki kroimy drobno. W międzyczasie podjadamy sobie jabłuszko albo kukurydzę prosto z puszki ;) 3. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na zdjęciu sałatka przed dodaniem majonezu, żebyście mogli zobaczyć składniki
Kraina Tysiąca Smakówskładniki * 1/2 opakowania makaronu w kształcie ziarenek ryżu * 30 dag wędliny drobiowej, najlepszy filet z indyka * 2 ogórki wężowe * 1 pęczek koperku * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany * 1-2 ząbki czosnku * sól, pieprz Sposób wykonania Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ogórki i koperek umyć. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, koperek drobno posiekać(...)również pokroić w drobną kostkę, wszystkie składniki włożyć do miski. Wymieszać śmietanę z majonezem pieprzem, solą oraz przeciśniętym przez praskę 1 lub 2 ząbkami czosnku, dodać do składników sałatki i wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Mix smakukształcie ziarenek ryżu * 50 dag szynki * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 mały słoiczek papryki konserwowej * 4 ogórki konserwowe * średni słoik majonezu Sposób wykonania Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Szynkę , paprykę, ogórki pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać makaron, oraz kukurydzę. Następnie dodać majonez i wymieszać, dodać nieco soli i pieprzu do smaku. Odstawić sałatkę do lodówki
Mix smakuEgipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca(...)ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także
Chilli Czosnek i Oliwabiałka i błonnika, niacyny oraz fosforu. Kasza Kuskus jest lekka i sycąca. Polecana do potraw spożywanych podczas upalnych dni. Przygotowuje się z niej sałatki, stosuje jako dodatek do mięs, używa do wzbogacania wypieków kulinarnych. Zastępuje ryż, makaron lub ziemniaki. Więcej ciekawych informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na ich stronie i fb . insertCookd("2b67454fa01f0d16a7e55b73c9daa882
Emcia Pichcikażdej imprezy piknikowej jest ładna pogoda. Skoro ma być ciepło, to i potrawy też muszą spełniać jakieś warunki. Przede wszystkim muszą przetrwać. Sałatka z makaronem risini idealnie pasuje na piknik. Składniki: - makaron Risini (w kształcie ziarenek ryżu) - 2 pieczone filety z kurczaka - 1 świeży ogórek - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - kolorowe pomidorki koktajlowe - szczypior - sok z 1 limonki(...)wykrajamy gwiazdki (można użyć małych foremek, ja niestety nie miałam i użyłam skalpela). Gwiazdki odkładamy (dodamy na samym końcu), resztki papryk możemy pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki wina Mirin oraz sok z całej limonki. Ścieramy na tarce skórkę z wyparzonej cytryny. Sałatkę skrapiamy olejem sezamowym. Dokładnie, ale delikatnie
mojewypiekiinietylkoIndii . Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka . Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek . Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną a nawet z owocami morza. Do grillowanego mięsa można również dodać duszoną paprykę i cebulkę. 7. PRZYPRAWA DO SMAŻONEGO RYŻU NASI – GORENG pozwoli na nowo odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego. Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu
Słodkości i nie tylkoSkładniki: 4 porcje 300g ryżu (ja dałam jaśminowy) 2 ząbki czosnku czerwona papryka pęczek cebulki dymki (głównie białe części) 3 żółtka 1 jajko pęczek natki pietruszki
Gorący kąsekFarsz jest efektem posiadanych w kuchni produktów: ryżu, tuńczyka i pomidorów. Sezon na cukinię w pełni, ciężko przejeść ;) Szczególnie, że nie wszyscy w moim domu są
Pasja SmakuUwielbiam wszystkie sałatki. Te tradycyjne i te nowoczesne… te wegetariańskie i te z dodatkiem wędlin… te z ziemniakami, te z makaronem i te z ryżem, te z tuńczykiem i te z kurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam
UgotujmyTo.plSeeletso, popularnie zwanego Józkiem. Warsztaty zwieńczyła przemiła wspólna kolacja. Na warsztatach mieliśmy za zadanie przygotować pięć dań: krewetki z bananowym curry i ryżem pełnoziarnistym udka kurczaka z chrzanem i miodem konfitowanego dorsza z pieczonymi batatami i sałatką z kiwi i grejpfruta sałatkę z topinamburu z jajkami poszetowymi (w koszulce), rukolą, prażonymi pestkami słonecznika i dresingiem z octem balsamicznym i oliwą
Kulinarne przygody Gatity