ryby - 22566 przepisów (strona:775/1505)

Śledzie marynowane z koperkiem i jałowcem po skandynawsku 138

Ponieważ fanką śledzi jestem, wciąż poszukuję nowych smaków które w połączeniu ze śledziami utworzą zgrany duet, tercet czy sekstet. Tutaj połączenie jest znakomite, koper, ziarna i

Moje Małe Czarowanie
Śledzie w sosie musztardowo - śmietanowym po szwedzku 153

Dobry śledź jest dobry na wszystko, to moja sentencja na śledzia i tak już zostanie, śledzie kocham na zawsze i od zawsze. Ten przepis znalazłam u

Moje Małe Czarowanie
smazona brukselka w sosie pomidorowym 97

obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw możemy użyć wrzącej wody - wówczas wrzucimy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym wyjmiemy i natychmiast ostudzimy w niskiej temperaturze. Zamiast wody można użyć roztworu soli. Najbardziej

w mojej kuchni
Sobota w kuchni 154

sera żółtego mierzwionego i zapiekamy w temp. 180 st. C przez około 15 minut. Dodatki do jajka mogą być dowolne, ważne by były zbyt duże. Może to być kawałek ryby (tak, tak, z mięsem idealnie się łączy), brokuła, dowolnych warzyw, również z puszki – groszek, kukurydza bardzo dobrze się sprawdzają; feta pokrojona w kostkę, a nawet rukola. Mini serniczki

Kucharzyca
Dorsz po baskijsku – duszona ryba z warzywami 128

powodów nie lubicie pikantnych dań, to zamiast tego możecie użyć innych przypraw. Zachęcamy do tworzenia własnych wariacji :) Dorsz po baskijsku jest daniem lekkim i zdrowym. Duszone warzywa jak i ryba nie dostarczą Wam problemów trawiennych. To bezglutenowe danie z pewnością zasługuje na Waszą uwagę! :) Artykuł Dorsz po baskijsku – duszona ryba z warzywami pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Jajka faszerowane koperkiem i sardynkami 129

moim przypadku zostawić je na noc z zakwasie buraczanym. Składniki: - 3 jaja, najlepiej wiejskie ze sprawdzonego gospodarstwa - 1/2 puszki sardynek w oleju z chilli, możecie dać każde inne ryby jakie lubicie - 1 średni ogórek kiszony - 1 do 2 łyżeczek majonezu lub jogurtu naturalnego - koperek 1. Ugotowane i wystudzone jajka przecinamy wzdłuż ostrym nożem na połowę, wyciągamy żółtka. Do miseczki

Apetyczna babeczka
Śledzie w sosie jogurtowo - cytrynowym 155

Kolejne śledzie mam dziś do wypróbowania. Ja śledzie uwielbiam i mogę je jeść ciągle, natomiast na świąteczne stoły czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc daję upust

Moje Małe Czarowanie
Fusilli Lunghi bucati di Napoli ze szpinakiem, tuńczykiem i fetą 151

Nazwa makaronu brzmi dla mnie tak melodycznie że stąd nazwa dania. Ten makaron to takie długie sprężynki zakończone haczykami. Są widowiskowe, bardzo sprężyste i pyszne. Dodałam

Moje Małe Czarowanie
Soja nie tylko dla wegetarian 96

Soja zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, którego skład i aminokwasy są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Toteż weganie i wegetarianie powinni spożywać soję, jako alternatywę dla mięsa i ryb. Nie oznacza to jednak, że ta roślina strączkowa jest stworzona jedynie dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Wręcz przeciwnie każdy z nas, czyli każdy ,,niewegetarian'' także powinien wprowadzić

Smiling Shrimp
Tatar z łososia z kaparami i świeżą kolendrą 190

świeżą kolendrą   Przystawka w sam raz na kolację we dwoje. Jedna z moich ulubionych.Tatar z łososia nie wymaga wielu składników ani pracy, jednakże kluczowa jest świeżość oraz jakość ryby. Należy więc spożyć tatar do paru godzin, przechowując w lodówce przed podaniem.  Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu:   Tatar z łososia

Wino Francja Kuchnia
Przerwa na ciszę. Refleksja o życiu bez przepisu 138

świetlne od naszej ostatniej rozmowy nas dzieliły. Strasznie mi przykro, że nie porozmawiamy już o polityce, że nie pójdziemy razem na grzyby, a z Maksiem nie wybierzecie się na ryby, że na kolejnych ważnych okazjach rodzinnym zabraknie cudownych wyrobów, o których i na tym blogu było głośno

Kuchnia po mojemu
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 235

kolacje. Szybkie smażenie pozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dań zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa

Karo in the Kitchen
Śledzie z burakiem i jabłkiem 148

Tak podane śledzie w postaci lekkiej i aromatycznej sałatki zachwycą każdego. Śledzie są tu chrupiące i delikatne zarazem a dodatek buraków wzmacnia smak sałatki. Polecam gorąco

Moje Małe Czarowanie
Wiosenna sałatka z czerwonej kapusty i marchewki 169

kapusta i marchewka. Dużą zaletą czerwonej kapusty jest to, że można ją przechowywać naprawdę długo. Sama sałatka pasuje do każdego dania. Szybka w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do steku, ryb, mięsa czy cokolwiek innego macie w menu. Delikatny dresing nadaje jej wyrazistości – tutaj jest duże pole do popisu. Myślę, że sos vinegrette też by do niej pasował

PaleoLife