Kotleciki drobiowe w sosie ,,lodówkowym,,)-z tym , że tamten sos był bardzo przypominający ,, myśliwski. Tym razem miałam ochotę na sprawdzenie jak smakowały by z dodatkiem typowo warzywnego sosu. Okazało się , że są pyszne. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniProsty sos. Delikatna ryba . Doskonale do siebie pasują . Chrzan nadaje charakteru potrawie , a jabłko łagodzi ostrość sosu. Okoń nilowy niezmiennie pozostaje pyszny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnibrakuje ochoty. Lato, gdzie jesteś? Rozglądam się po mieszkaniu, zaglądam do szaf, pod łóżko, kanapę... Lato, gdzieś się skryło? A może... Może skusi się na coś pysznego? OTRĘBOWE GOFRY Z GĘSTYM SOSEM WIŚNIOWYM. (pomysł autorski; gofry - podstawowy zmodyfikowany przepis.) 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki otrąb 2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli
W kuchni Karmel-itkiDziś sałatka ze śledzi lub jak kto woli śledzie w sosie musztardowym. Tak czy siak są pyszne i nie może ich zabraknąć u Nas w czasie Świąt. Nie są one w Naszym domu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDelikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: Mus: 300 g filetów z mintaja 1 białko 2 marchewki 2 cukinie 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 % biały pieprz sól Sos: 200 g śmietanki 30 % 50 g oscypka biały pieprz Przygotowanie: Mus: Marchewki
Oryginalny smakDlaczego najlepszy? Bo pysznie soczysty i delikatny, podany w towarzystwie doskonałego (moim zdaniem) sosu. Dla mnie stał się przełomowym odkryciem, dla P. powrotem do trochę już zapomnianego smaku sprzed lat. Sos nie przypomina niczego, co do tej pory miałam okazję spróbować i jest absolutnie wspaniały. Co to za sos? Sos z orzeszków ziemnych. Część z Was pewnie już
Ratunku obiadZima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z grzybów, które zamroziłam jesienią. Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż
Szefowa kuchnizrazy zadowolą najbardziej wybrednych. Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka, biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku. Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie. Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy! Składniki: schab bez kości, cebula cienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany), ogórek kiszony biała kiełbaska, łyżeczka musztardy sól, pieprz (ew.vegeta) liść laurowy
Walijskie Pichceniesosie śmietanowym z serem gorgonzola. Mogłoby się wydawać, że to dość odważne połączenie: owoce morza i ser pleśniowy, ale wierzcie mi - idealnie się komponują :) Jeśli nie przepadacie za gorgonzolą użyjcie jej troszkę mniej niż podaję w przepisie, ale nie rezygnujcie całkowicie z dodatku tego sera.Zapraszam na ucztę - idealną na romantyczną kolację we dwoje, lub po prostu coś pysznego w nagrodę(...)Przez chwilę odparowujemy wino, po czym przykrywamy patelnię i dusimy małże na małym ogniu.Gdy wszystkie skorupki muli się otworzą zdejmujemy pokrywkę, podlewamy małże śmietaną, przez chwilę gotujemy, aby zagęścić sos. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną mięty.Małże podajemy w głębokich talerzach, z cząstką cytryny i ciepłą bagietką.Smacznego
W kuchni Katieowoce z kruszonką sos angielski deser w całości Całkiem słodki, pyszny, waniliowy i pachnący. A na dodatek bardzo prosty deser. Chyba każdy kocha zapiekane owoce z kruszonką i jestem pewna, że każdy pokocha sos angielski- waniliową rozkosz każdego podniebienia. Zresztą ... wystarczy tylko na to spojrzeć :) Składniki: trzy gruszki dwa jabłka cztery łodygi rabarbaru laska cynamonu sok z jednej limonki
Mango PapajaPyszny delikatny makaron z grzybami i porami w sosie śmietanowym z dodatkiem aromatycznych grzanek.. pychota! Przepis samego mistrza kuchni Grodona Ramsaya i jak to przepis mistrza: perfekcyjny. Gotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, a efektem jest obiad jak z eleganckiej, wyszukanej restauracji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 250g pieczarek 150g śmietany 18% Por 2 ząbki czosnku
Kolizje SmakówPyszna sałatka z brokułem, jajkiem i czerwona fasolką pod czosnkowym sosem. Proste składniki a jakie smaczne jedzonko. składniki: 1 nieduży brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 80 g czerwonej fasoli z puszki 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól ziołowa Kamis do smaku czosnek granulowany Kamis do smaku Jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą ziołową
Monia miesza i gotujewspominałam w porannym poście, do pysznej receptury na schab w imbirowo - sojowym sosie, zaczerpniętej z bloga Zmień się na zdrowie , dodałam coś od siebie. Konkretnie pokrojone w kostkę, lekko kwaskowe jabłko i konserwowy groszek, zagęściłam też sos pokruszonymi kromkami ciemnego chleba. Same schabowe porcje zmieniły zaś format na zdecydowanie mniejsze kawałki i całość wylądowała jako
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKiedy chcę ugotować coś na szybko zwykle mam jakiś sos w swoich zapasach. Po zastanowieniu zdecydowałam się na zakup sos Seczuański, gdyż bardziej mnie zaciekawił. Z sosu udało mi się wyczarować naprawdę pyszne i szybkie danie. Osobiście sosik bardzo przypadł nam do gustu, śmiało mogę go wszystkim polecić. Idealny dla miłośników orientalnych smaków. Ja na pewno wykorzystam(...)testy i oceny wszelkich nowinek na półkach sklepowych, które uda mi się wyszukać. Kurczak po Seczuańsku Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 słoik sosu Seczuańskiego Łowicz około 50g orzeszków ziemnych niesolonych ½ marchewki ½ papryki około 200 g fasolki mrożonej lub świeżej ½ papryczki chili (opcjonalnie) 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki oleju sezamowego
Mania Gotowaniakomarów - efekt - uzbierany koszyk grzybów.. czy warto było?... pewnie dla takich dań jakie poniżej widać warto zawsze .. szczególnie, gdy córka mówi że to było pyszne. Zapraszam na lekki, szybki jesienny sos grzybowy z czeskim knedlikiem. Cudowna prostota. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik