Jestem wielką zwolenniczką i miłośniczką łączenia róznego rodzaju smaków w ciastach. Dzisiaj też mi wyszło super pyszne ciasto składające się z wiórków kokosowych , maku , murzynka i masy budyniowej. Do przygotowania ciasta należy przygotowac: 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1/4 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1/2 szkl. maku 1/2 szkl. wiórków kokosowych
Słodkości i nie tylkoLamingtony, czy kostka kokosowa, czy kudłacze nie ważne jak je nazwiemy, to pyszne ciasto jest u nas ciastem awaryjnym, wychodzi zawsze i ma te zaletę ze można je spokojnie wziąć ze sobą np do szkoły, pracy czy do znajomych. Niby zwykły biszkopt a w połączeniu z polewa i kokosem magiczny. Do tej pory robiłam z przepisu Doroty , ale tym razem(...)sięgnęłam po przepis z blogu Cafe Chocolate bo miałam ochotę nadziać te pyszne kosteczki waniliowym kremem, tak jak u autorki. Problem w tym ze nie dałam do ciasta proszku do pieczenia i nie wyrosło tak jak powinno. Wiec z kremu były nici. Mimo to włożyłam do polewy, obsypałam kokosem i chociaż niewyrośnięte wyszły naprawdę pyszne, a mąż stwierdził ze jeszcze
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto pyszne, zdrowe, cynamonowo-korzenne. Mocno marchewkowy spód, masa lekko kwaskowata. Ciasto masa normalnie wychodzi bardziej puszysta, natomiast ja miałam małą awarię z piekarnikiem oraz formą. Cykl wypieków słodzonych stewią Składniki na spód: 150 g marchewki 50 g wiórków kokosowych 50 g płatków owsianych 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 40 g mąki ryżowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1,5 łyżki
Czarnawisienkasobotni poranek zapraszam na pyszne ciasto z musem arbuzowym i masą z kaszy manny. Ciasto doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Do przygotowania masy użyłam pysznego Likieru Vanilla Dalkowski. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru, 1 i 1/3 szklanki mąki, 6 łyżek oleju(...)papaja do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wym. 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa: Mleko gotuję razem
Tradycyjna kuchnia KasiMamy weekend więc przydało by się pyszne ciasto , wymyśliłam sobie Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką, w sumie nie jest pracochłonne a bardzo pyszne i lekkie. Zapraszam do wypróbowania na święta w sam raz :) Składniki na biszkopt : 4 jajka płaska szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)puch następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.Na końcu olej i wodę, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka na zloty kolor. 2 galaretki z limonką rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wody, 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej
Sama słodycz i szczypta chilioknem typowo jesienna pogoda... Trzeba więc trochę ocieplić i osłodzić atmosferę pysznym ciastem:) Proponuję puszysty biszkopt, przełożony kremem budyniowym i dżemem, pokryty pyszną masą śmietanową. Zaręczam, że na jednym kawałku się nie skończy! Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem budyniowy: 500ml mleka, 2 budynie śmietankowe
Z miłości do słodkościnaprawdę obłędnie smakuje. W przeciwieństwie do większości przepisów na keks, ten nie zawiera proszku do pieczenia ani żadnych dodatkowych spulchniaczy. W moim domu to obowiązkowe ciasto na Nowy Rok. Taka wielopokoleniowa tradycja :-) Czy pyszny keks zagości i u Was? Bardzo polecam nie tylko na święta! Składniki na 2 małe podłużne foremki: 400 g mąki 250 g cukru 250 g masła(...)papier do pieczenia by nie wysechł. Można go również zamrozić, co często czynię. Potem wystarczy wyjąć go wieczorem z zamrażarki. Rano z przyjemnością będzie można zjeść kawałek tego pysznego ciasta :-) Smacznego
maniapieczeniaPyszne i delikatne ciasto z kwaskowym rabarbarem a do tego chrupiąca kruszonka z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasto delikatne i nie za wysokie ale za to bardzo pyszne. składniki: ciasto 300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kruszonka 75 g mąki pszennej
Monia miesza i gotujesamym kościele, przy dźwiękach tych samych radosnych pieśni przystępowałam do swojej pierwszej komunii... aż się łza w oku kręci. Ale, ale - dość wspominek. Przejdę do przepisu na pyszne ciasto "na czasie", na które zamówienie złożyła moja Siostra. Dlaczego po amerykańsku? Bo z ulubioną przez wszystkie dzieciaki z Bandy - borówką amerykańską ;) Składniki: 3 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru(...)minut uważając by górna warstwa ciasta się nie spiekła. Ja przez ostatnie 15 - 20 minut dopiekam na dolnym ruszcie przy użyciu tylko dolnej grzałki. Ciasto najlepsze jest na drugi - trzeci dzień, kiedy nabierze wilgoci. Pyszna, lekka, niezbyt słodka szarlotka o świeżej truskawkowej nucie. Dla dzieciaków i amatorów truskawkowej słodyczy w sam raz. Ciasto proste w przygotowaniu. Zawsze się udaje - nawet
Kuchnia po mojemuwersję sernika. Jest niezwykle szybki, aromatyczny i puszysty. Nada się doskonale na święta, jak i do weekendowej lub codziennej kawy. Spróbujcie, bo warto i cieszcie się smakiem tego pysznego ciasta. Dziękuję Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu za pyszną, przedświąteczna paczkę. Rodzina i ja kochamy białe sery i wszelkie mleczne wyroby, dlatego tak nas ona ucieszyła. A Wam moi drodzy(...)łyżce ser, miksując na małych obrotach. Do naszej serowej masy dodajemy ubitą pianę z białek, miksujemy krótko na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy ją delikatnie z ciastem (łyżką, nie mikserem). Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy około
Słodkie okruszkidostałam w piątek i wczoraj już piekłam. Lubimy ciasta coś jak biszkopt. Tutaj w wersji z budyniem i jabłkami ale z brzoskwiniami będzie fantastyczne. Lubię takie proste a zarazem pyszne ciasta. Polecam na niedzielne popołudnie. Zawsze się udaję ! Składniki : * kostka masła roślinnego * 2 budynie śmietankowe z cukrem * litr mleka * kilogram pokrojonych dowolnie jabłek * 4 jajka * szklanka cukru(...)mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać wystudzone masło. Całe ciasto dobrze wymieszać mikserem. Wyłożyć około 3/4 ciast do blaszki. Na ciasto układamy jabłka bądź inne dowolne owoce - poza śliwkami. Idealnie pasują brzoskwinie. Z jabłkami i tak jest pyszne a mamy teraz dobre polskie jabłka. Na to ciepły budyń zrobiony z litra mleka i dwóch budyniowych proszków. Przykryć pozostałym ciastem
Magiczne Życie MartySezon na rabarbar pomału dobiega końca za to pojawiły się pierwsze jagody, wiec jak tu nie skorzystać i nie upiec czegoś pysznego. Ciasto jest proste, nieskomplikowane, mało pracochłonne, za to pyszne czyli takie jakie lubię najbardziej. Polecam. Źrodlo Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż ostatni dzwonek na zrobienie pysznego ciasta ze śliwkami. Nie idźcie dziś na łatwiznę i sięgnijcie po bardziej wymagający przepis. Wymagający, nie zawsze oznacza trudny, ale zawsze oznacza - "coś pysznego". Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki soku z cytryny Krem patissiere: 3 żółtka
kolorowotorcikowoCiasto kukułka – Zapraszam na moją wersję tego pysznego ciasta z jasnym i ciemnym biszkoptem, nasączonego czekoladowym ponczem z alkoholem. Nie za słodkie, ładnie pachnie i apetycznie się prezentuje. Alkohol dodaje „pazurka”, dlatego ciasto nie jest mdłe, bardzo mi smakuje. Jeśli nie chcemy piec jasnego biszkoptu, możemy zastąpić go gotowymi biszkoptami. Ciasto będzie świetne na rodzinne imprezy, polecam… (inspirację znalazłam
Mała Cukierenka