Wielkanoc to musi być przecież i babka :) To kolejna moja propozycja do Wielkanocnego menu, tym razem na słodko. Bardzo prosta i szybka do zrobienia babka marmurkowa. Z dodatkiem likieru amaretto smakuje wyśmienicie :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 łyżki kakao 4 łyżki likieru amaretto
kuchnia doskiKolejna propozycja Wielkanocna to biała kiełbasa pieczoba z jabłkami. Kiedy pierwszy raz robiłam to danie, zastanawiałam się czy może dobrze smakować kiełbasa z karmelizowanym jabłkiem. Jednak nie potrzebnie się obawiałam, bo takie połaczenie jest rewelacyjne. Kiełbaska jest poprostu przepyszna :) Składniki: 5 białych kiełbasek 3 duże jabłka 1/2 szklanki cukru 1 cebula 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru skórka
kuchnia doskiNazwałam ją wielkanocną bo idealnie będzie się komponowała na świątecznym stole. Mogłabym nazwać wiosenną bo idealnie wpasuje się do wiosennego obiadu. Mogła by być też imprezowa bo idealna na domówki. Sałatka jest wegetariańska ale jeśli masz ochotę możesz dodać do niej wędlinę, a jeśli chcesz ją wykorzystać na obiad to możesz podać z grillowanym kurczakiem. Składniki: 3/4 szklanki ryżu paraboiled
coolinarnyjakiegoś czasu moja ulubiona potrawa na wielkanocne śniadanie. Farsz z jajek, pieczarek i szczypiorku umieszczony w skorupkach. Jajka smażę na maśle, na patelni, dzięki czemu mają chrupiący wierzch. 4 jajka na twardo skorupki z 5 jajek pęczek szczypiorku 150 g pieczarek 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku olej do smażenia łyżka masła bułka tarta Do wykonania tego
BullioNasz nowy Aromat pachnie i smakuje wiosną. Tą utęsknioną, wyczekiwaną. Kuszącą lekkimi śniadaniami, pysznymi koktajlami i sałatkami. Wiosna w Aromacie wita czytelników ciekawymi pomysłami na szpinak i kaszę jaglaną, wielkanocnymi wypiekami i daniami dla dzieci. Razem wyruszymy w kulinarną podróż dookoła świata z jajkiem i nauczymy się dobierać kieliszki do wina. Zapraszam do czytania! (klik w zdjęcie
Obiad gotowypieczony w boczku z jabłkami. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale również jako zastępstwo wędliny do kanapek. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Gorąco polecam! A wkrótce na blogu kolejne propozycje Wielkanocne :) Składniki: 1,5 kg schabu 300g wędzonego boczku 4 jabłka masło (najlepiej klarowane) sól pieprz majeranek Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić na godzinę. Boczek pokroić
kuchnia doskiAktualnie trwa post, ale pewnie wiele osób już przeszukuje Internet w poszukiwaniu przepisów na wielkanocne przysmaki. Ja mam dzisiaj dla Was przepis na jajka faszerowane bez majonezu! Z wędzonym łososiem, chrzanem i szczypiorkiem są wystarczająco pyszne i dużo mniej kaloryczne. A Wy jajka z jakim farszem lubicie najbardziej? Składniki: 6 jajek 50 g wędzonego łososia 1-2 łyżki chrzanu szczypiorek
Pasja Smakuwww.tekstylialand.pl . W tym sklepie możecie kupić piękne obrusy, zasłony, firany, narzuty i poduszki. Coś dla siebie znajdą także fani szycia na maszynie . Już teraz możecie wybierać obrusy z motywem wielkanocnym . W procesie zakupu sami wybieracie rozmiar, który najbardziej Wam pasuje. Każdy obrus, bieżnik czy zasłony są szyte na zamówienie
My Chcemy Jeśćzwykle po prostu nie mam czasu. Dzisiejsza propozycja pojawiła się u mnie właśnie jako danie śniadaniowe, ale czyż nie może być częścią pysznego obiadu, albo ciekawym elementem Wielkanocnego stołu? Spróbujcie, ja uważa, że jest to super pomysł do podania gościom z przeróżnych okazji. Składniki na 6 sztuk: 6 grzybów portobello (dużych pieczarek) 6 niedużych jajek 150 g boczku mała cebulka
Pichceniomaniaśrodek przyspieszający gojenie się ran oraz kojący niestrawność żołądka. Znalazła zastosowanie jako naturalny barwnik potraw i tkanin, a w Polsce, bardzo często wykorzystujemy ją do barwienia jaj w czasie wielkanocnego świętowania. Kurkuma wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze . Wykorzystuje się te właściwości w celu leczenia trudno gojących się ran, w schorzeniach górnych dróg oddechowych, głównie przy uporczywym kaszlu, w zakażeniach
Moja Mama Gotujeograniczonych ilościach. A u nas na blogu dwa sosy z dodatkiem chrzanu! Pierwszy z nich zachwycił nas swoim eleganckim smakiem. Będzie zapewne atrakcją każdego świątecznego stołu. To nasze wielkanocne odkrycie! Drugi, to tradycyjny dodatek, który jest w naszym domu od wielu lat. Chrzanić to! :) Sos chrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki
Moja Mama Gotujewitryn sklepów zniknęły już kolorowe choinki, mikołaje, girlandy. Za niedługo (a w sumie to już) ich miejsce zajmą króliczki, jajeczka, zielona trawka i towarzyszące tym symbolom zakupy wielkanocne. Pomiędzy wymianą wystaw sklepowych z wystroju świąt zimowych na wystrój świąt wiosennych pojawia się na chwilę jeszcze jeden symbol. Niektórzy uważają, że to obok halloween najbardziej przereklamowane, komercyjne i „nie nasze” święto
Moja Mama Gotujekuchnia łagodzi obyczaje, jest lekiem na zło, które spotyka Cię codziennie, wreszcie może inicjować kolejne etapy Twojego życia integrując otaczających Cię ludzi. Pamiętaj o tym. U nas na blogu wielkanocny smakołyk ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową. Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową Składniki: Masa makowa 1 szklanka maku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka roślinnego
Moja Mama Gotuje