przepisami ;) Musiałam zatem poszukać innego, sprawdzonego przepisu. I znalazłam dwa, które spodobały mi się, jednym z nich jest przepis znaleziony na blogu smaczna pyza. Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu :)Farsz:ok. pół kg ugotowanego mięsa (wykorzystałam to, na którym gotowałam barszcz)1 średnia cebula,2 średnie ząbki czosnku
Codzienna kuchnia niecodziennasyrop, przecedźcie go przez gęste sitko lub papierowy filtr do kawy.Do herbaty lub kawy zamiast cukru - polecam :) Można też polać nim naleśniki lub placuszki na słodko. Świąteczny zapach i nastrój gwarantowany :)Życzę Wam pachnących przygotowań do świąt
Codzienna kuchnia niecodziennakucharskiej Jadwigi Kłossowskiej "Smacznego" i według tego przepisu zrobiłam majonez. Został wypróbowany przez Rodzinę i łaskawie zaakceptowany:"wystarczająco smaczny, można taki zajadać w sałatkach i z jajami " :) Uff...Do świątecznych sałatek będzie akurat.Składniki :1 żółtko, skorupkę jajka dobrze myjemy i parzymy wrzątkiempłaska łyżeczka musztardy, u mnie sarepska3/4 szklanki oleju, u mnie rzepakowy rafinowany (szklanka ma 250 ml)sól
Proste PotrawyKochanie dzisiaj Mikołajki, kto z was dostał prezent? Ja mam dla Was domek Baby Jagi. I oficjalnie rozpoczynam otwarcie sezonu przygotowań świątecznych. Domek Baby Jagi trzeba chociaż raz w życiu zrobić dla swoich dzieci, to świetna zabawa, która łączy pokolenia. Jest trochę czasochłonny ale efekt końcowy wybacza mu wszystko. A co najważniejsze jest świetnym prezentem :) Składniki
Niezły MłynekSuszone cytrusy to doskonała ozdoba świąteczna, dlatego zawsze warto takie mieć pod ręką. U mnie na razie suszona pomarańcza. Myślę ,że do świąt coś jeszcze ususzę z innych owoców.Sposób na suszenie takich owoców jest bardzo prosty. Wystarczy papier pergaminowy, na który układamy pokrojone w plastry pomarańcze. Kładziemy na kaloryferze i trzymamy ok 5 dni.Tak ususzone pomarańcze możemy
W kuchennym oknie EwyWami moją inspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymiSkładniki:Ciasto:120 g margaryny Palma w złotym opakowaniu½ szklanki cukru½ łyżeczki ekstraktu
Mania Gotowaniazorganizowanych przez Blomedia w świetnie wyposażonym studiu kulinarnym CookUp. Warsztaty dla blogerów kulinarnych poprowadziły siostry Paulina i Weronika Popardowskie z So Sweet Project. Dziewczyny pokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker
Poezja smakudokładnie wymieszaćCiasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać płatkami migdałowymiPiec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPrzed wyjęciem z foremki całkowicie wystudzićDzisiejsze brownie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Każdy chyba doskonale zna to nieprzyjemne uczucie przejedzenia, a ze świąt przecież można korzystać jedząc lekko i zdrowo! Warto więc zastąpić chociażby "ciężkie" ciasta z toną kremu, czymś delikatnym
peanutbuttermonsterWielkanoc już tuż tuż, więc przyszedł i czas na świąteczne przepisy. Jako pierwszy proponuję proste babeczki, które mogą zarówno stanowić ozdobę stołu jak i być wspaniałym dodatkiem do koszyczka. Puszyste, wilgotne i mocno cytrynowe, takie są właśnie te babeczki. Na ich wykonanie wystarczy 30 minut, a później tylko udekorować po swojemu i gotowe! Składniki (na 12 sztuk mini-babeczek
Food Squareostatni dzwonek, by nastawić nasze ciasto na staropolski piernik. Chyba już wiecie o tym, że musi on swoje odstać, by ciasto dojrzało i można było upiec z niego najlepszy świąteczny wypiek świata. Puchaty, delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę
Food SquareIdzie zima! Śniegu za oknem wprawdzie jeszcze nie widać, choć wydaje mi się, że pozostaje to kwestią czasu. Ale w mojej kuchni już panuje zimowo-świąteczna atmosfera, co chyba widać po lekko oszronionych śniegiem żurawinach. :). Dzisiejszy przepis to jeden z najlepszych serników, jakie dotychczas wypróbowałem. Wspaniały spód ze słynnych ciastek oreo, delikatna i kremowa, bo pieczona w kąpieli wodnej, masa
Food Squareminut w temp. 180 st. C. Gotowe. Możemy je wykorzystać na wigilijnym stole-zastąpią nam popularne pasztecikipodawane do czerwonego barszczu a dodatkowo będą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego
Maminek kulinarnytemperatury 160 st. C na 40 minut. Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia.Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki.Kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.Doskonale nadają się na świąteczny stół.Smacznego
Maminek kulinarnyŚwięta bez sernika? - to wykluczone!Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja. Składniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki
Maminek kulinarny