Święta, święta i po świętach. Pozostały w lodówce świąteczne resztki… i nie tylko resztki. Po tradycyjnych smakołykach pora na tradycyjne ich wykorzystanie. Oczywiście, nie może być nic innego, niż bigos ze słodkiej kapusty. Składniki: - 1 kapusta (ok. 1,3 kg)- 2 cebule- 1 duża marchew- 1 pomidor- papryki (3 kolory)- kiełbasa, mięso (dałam wszystko(...)pokrojone w dużą kostkę cebule, liście laurowe, ziele angielskie (rozgniecione) oraz pokrojoną kiełbasę i mięso. Przykrywamy i dusimy ok. 20-30 minut (aż kapusta zmieknie). Paprykę (wykorzystałam zamrożoną przed świętami) kroimy na kawałki, dodajemy do kapusty razem z pokrojonym pomidorem, gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietany, posiekany koper – mieszamy, zagotowujemy
mojewypiekiinietylkopoczuli ta "magię" Świat i na kilka dni byli po prostu szczęśliwi, bez zmartwień i smutków, bo w końcu mamy Święta! :)Ja raczej nie nie zawitam przez Święta, ale może wpadnę tu na chwilę i podzielę się z wami migawkami słodkości które przygotowałam
More food, love and dreamsWłaśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie, że tym razem będzie bez szaleństw bo przecież Święta na wyjeździe… ale przecież są potrawy bez których ABSOLUTNIE nie wyobrażam sobie ŚWIĄT…. I tak oprócz barszczyku, śledziowych wariacji, uszek
UgotujmyTo.plŚwięta, Święta... Większość z Was z pewnością już dawno odetchnęła - i po Świętach... Bo tak, jak wszyscy je kochamy, tak samo, odkąd wyrastamy z cudownych lat dziecinnych, stają się one nieco męczące. Spotkania z rodziną, na które niecierpliwie czekamy, a które po trzech dniach świątecznych zaczynają nieco nużyć. Pyszne jedzenie, którego przesyt daje się(...)znaki. Prezenty, do których ofiarodawców szeroko się uśmiechaliśmy, trzeba teraz cichaczem wymienić... Nie, nie widzę wcale Świąt w ciemnych barwach. Trochę sama siebie oszukuję, że to dobrze, że już się skończyły...Bo u nas definitywne zakończenie nastąpiło w miniony poniedziałek. Krasnalki pieczołowicie spakowane do pudełek, bombki równiutko ułożone, a wszystkie porcelanowe i szklane ozdoby sumiennie zawinięte w gazety, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta, święta i po świętach, pozostał po nich śnieg, przepełnione brzuchy i pewnie +1 lub 2 kilo nadbagażu, co czuję sama po sobie. Jednak nie zrażajmy się tak błahymi sprawami :) Za rogiem czyha wiosna, słońce i godziny spędzone na świeżym powietrzu. Tymczasem nadal w duchu świąt przedstawiam moją propozycję na obiad wgronie rodziny
Taste Of My DayŚwiętą, Święta i po świętach...Dużo stresu,przygotowań, radosne chwile w rodzinnym gronie, dla naszych organizmów to duże przeciążenie bo Święta to czas bogato zastawionych stołów, ogrom różnych wspaniałych potraw nie koniecznie zdrowych i lekkostrawnych ale przecież Świętujemy tylko dwa razy w roku ;) Dodatkowo czas w którym przyszło nam funkcjonować tez nas nie oszczędza
NaKońcuJęzykapiernik. Oczywiście nie chcąc zostać daleko w tyle również i ja poświęciłam sobotę na pierniczenie:) Uwielbiam kiedy ten aromat roznosi się po domu, w tedy wiem, że święta już nie długo:) Do tego zanim zamknęłam się w kuchni zdążyłam umyć okna i wyprać firanki więc moja dwa ulubione zapachy domowe krążą dzisiaj po moim domu(...)przyjemniej zjeść takie:) Dobrze, że przy produkcji pierników nie było mojego łasucha inaczej musiałabym stanąć w ich obronie bo na pewno nie za wiele zostałoby ich do świąt. A tak to moje pierniki grzecznie czekają na święta a ja mogę usiąść sobie z lubioną książką , kubkiem kawy w fotelu i rozkoszować się piernikowym zapachem
ciastkarnia na kruchym spodzietygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść danie przygotowane(...)ogóle nie jadacie mięsa). 4. Mięso czerwone i słodycze jedz w małych ilościach. Kreteńczycy w latach 50., jako ubogie społeczeństwo, mogli pozwolić sobie na jedzenie mięsa tylko od święta. Żywe zwierzę było dla nich cenniejsze (zazwyczaj trzymali kozy, rzadko krowy), a ponadto grecka religia prawosławna wymagała od nich zachowywania postu aż przez 180 dni w roku, dlatego musieli
Chilli Czosnek i OliwaWesołych Świąt ! Wszystkim moim czytelnikom, pragnę złożyć najserdeczniejsze życzenia: Życzę Wam wiele radości na te Święta Pogody ducha, ludzkiej życzliwości Wielu uśmiechów na co dzień. By Święta te minęły w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Wesołych Świąt
kolorowotorcikowosagra time! Oba te terminy wywodzą się z łaciny: sagra od sacrum-sacro- święty, a festa od festum- święto religijne. Każde, nawet najmniejsze miasteczko ma swojego miejscowego świętego (santo partono), którego relikwie i podobizny obnosi się w dzień tegoż świętego w procesji po ulicach. Tym wydarzeniom z reguły towarzyszy miejscowy jarmark, wiele wrzawy, muzyki i występów. Oczywiście swiętuje całe(...)miasteczko, wszystkie zakłady są zamknięte, tak aby każdy mógł wziąć udział w uroczystościach, a potem w festynie. Na równi z uroczystościami religijnymi, obchodzone są sagry, czyli święta smakoszy, organizowane na cześć jakiegoś produktu żywnościowego, np. wina, trufli, kasztanów, dyni czy sera. Dzięki tego typu jarmarkom, można lepiej poznać dany region i włoskie specjały. Według mnie, im mniejsze miasteczko
Mia Cucina Sofietabędzie ,, odpoczywał". Już dziś chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia. Smacznego jajka. Mokrego Dyngusa. Zdrowia. Świątecznej atmosfery przy rodzinnym stole . Niestety u mnie nie będą to wesołe Święta. W zasadzie nie wiem czy będę mieć siłę by coś ekstra robić. Dziś musiałam podjąć decyzję , że moja wiekowa suczka za bardzo jest zmęczona chorobą i nie można(...)Więcej pieska już mieć nie będę. Na dokładkę najpierw Mama złapała jakiegoś wirusa , a potem poszło łańcuszkiem - teraz mnie też męczy choróbsko. Nie ma więc sensu szykować wielkich Świąt - zrobimy tradycyjnie barszcz biały , białą kiełbaskę , pasztet , jajka i cos tam jeszcze . Jeśli będą jakieś nowinki w przepisach wstawie je po Świętach jak wydobrzeję. A na razie zapraszam
Buniabaje w kuchniDrodzy !! Nawet nie zauważyłam , że już Święta. Jutro ostatnie potrawy do przygotowania , potem ,, złapać,, trochę oddechu i już można świętować. Jak co roku na Święta nic nie wstawiam - bo to czas dla bliskich a nie na pokazywanie co się właśnie postawiło na stół. Przepisy spisane. Zdjęcia obiecuję zrobić tak by nie przeszkadzać sobie i innym . Wstawię(...)wszystko po Świętach. Życzę wszystkim dużo radości, spokoju, odpoczynku w rodzinnym gronie, zdrowia , szczęścia , smacznego jajka , mokrego Dyngusa - naj naj naj . I do spotkania po Świętach
Buniabaje w kuchniPomarańcze i goździki na pewno nie tylko mnie kojarzą się ze świętami. Przede wszystkim ten zapach, ale.... Gdy byłam mała to właśnie przed świętami Bożego Narodzenia ludzie stali w ogromnych kolejkach żeby kupić choć kilka pomarańczy. Takie były czasy - wyczekiwanie świąt czy właśnie smak takich z trudem zdobytych produktów były wyjątkowe. Dzisiaj łapię się(...)żyjemy szybciej, otoczeni nachalnymi reklamami a wszystko jest dostępne na wyciągniecie ręki, byle mieć pieniądze.... Mamy małe mieszkanie i niewiele miejsca na dekoracje, ale kilka akcentów zawsze przed świętami się pojawia. Lubię gdy dom pachnie korzeniami, cytrusami, choinką i dobrym jedzeniem czyli właśnie świętami. Powoli przygotowuję różne smakołyki i zastanawiam się nad ozdobami. Jedną z nich właśnie dzisiaj
Smaczna PyzaPrzepis na idealne święta" to typowy reprezentant filmów "gwiazdkowych": naiwny, przewidywalny, a jednak pełen świątecznego ciepła i uroku. Artykuł Przepis na idealne święta – Magia świąt na widelcu pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEświęta są u nas w domu, w Gdańsku, stąd mój pomysł, aby zrobić te śledzie. Przyznam się, że robiłam je po raz pierwszy w życiu - próba przed świętami i tak nam posmakowały, że od razu je zjedliśmy. Drugi raz robiłam już na święta i czekają w lodówce na Wigilię. Przepis powstał po przeglądnięciu internetu, książek
Kuchnia MagdaLeny