przepisy na śledzie - 3000 przepisów (strona:130/200)

Na postny obiad: Śledź w jogurcie z ziemniaczkiem w mundurku 142

osobę) cebula jabłko kremowy jogurt naturalny ziemniaczki gotowane w mundurkach masło, sól, zielenina do smaku Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy ok 24 godzin. Obsuszone układamy na talerzu. Na śledziu układamy cebulę pokrojoną (najlepiej w pióra lub talarki). Tuz przed podaniem ścieramy na grubej tarce jabłko i polewamy gęstym jogurtem naturalnym. Można oczywiście użyć śmietany, ale po co nabijać licznik kalorii? Jogurt

Kuchnia po mojemu
Sałatka z kurczakiem i selerem 197

Dziś ostatki, kończymy powoli karnawałowe szaleństwa, objadanie się słodyczami. Już jutro na stole zagoszczą śledzie w niezwykle pysznej odsłonie (po przepis zapraszam niebawem). Długi był karnawał w tym roku, wyjątkowo długi. I pomyśleć, że jeszcze luty się nie skończył, choć zostało mu zaledwie kilka godzin;) To chyba nadchodząca wiosna i +14 na termometrze natchnęły mnie do przygotowania na wieczór

Obiad gotowy
Sałatka z buraka i jabłka 148

się włączać piekarnika 😉 Jeśli nie jesteście na diecie to możecie zrobić tradycyjną sałatkę z buraka i jabłka z sosem majonezowo-jogurtowym, oraz z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Dodatek marynowanego śledzia nie zaszkodzi smakowo bogatszej wersji tej sałatki 🙂 Składniki na 2 porcje sałatki z buraka: 1 duży burak (pieczony lub gotowany) 1 jabłko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka cebulowa – kuchnia podkarpacka 185

krótkiemu marynowaniu cebuli w zaprawie na bazie octu, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z tego powodu sałatka cebulowa trafi z pewnością w gusta wielbicieli cebuli z marynowanych śledzi czy grzybów, bo to właśnie te smaki, przy czym w sałatce są one zrównoważone łagodną marchewką i jajkami. Przepis ten pochodzi z podkarpackiej gminy Niwiska (okolice Kolbuszowej), a można

Trzeci talerz
Śledzie z marynowanymi grzybkami 181

kcal 120 g filetów śledziowych solonych 60 g grzybów marynowanych pół małej cebuli 2 łyżki majonezu light łyżeczka musztardy pieprz mały ogórek konserwowy WYKONANIE: 1. Śledzia moczymy w zimnej wodzie ok pół godziny. Odsączamy i kroimy w drobną kostkę. 2. Cebulę i ogórka drobno kroimy. 3. Grzybki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. 4. Majonez łaczymy z musztarda i pieprzem

Atlas Smaków
Wielki Piątek 145

Dzień,w którym kościół wspomina śmierć Jezusa na krzyżu. Post ścisły, wstrzymujemy się od jedzenia mięsa i spożywamy trzy posiłki, ... jeden do syta. Ziemniaki, śledź, sałatka jest dzisiaj naszym posiłkiem do syta. Nikt nie narzekał na obiad, chyba częściej musimy pościć :)  -- Święta, święta... Wokół powoli rzeczy się dzieją...Porządki, ... Wszystko w trakcie, ozdoby jak widać są na czas :) Najdalej

chleba naszego
Seriale z angielskim akcentem 173

zrozumieć co się dzieje, a przede wszystkim przeżyć, na pomoc przychodzi Raquel. Walka dziewczyn z demonami i wszechobecny czarny humor sprawia, że od pierwszego odcinka miło mi się śledzi ich losy. Co było dla mnie miłą niespodzianką, serial jest kręcony w Bristolu , w którym mieszkaliśmy ostatnie 1,5 roku. Jak jest u Was z serialami z akcentem angielskim? Może macie

Pink Envelope
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 197

jest możliwe, że różne kraje mają dostęp do tego samego morza, i jedne państwa słynną na cały świat z tego że można w całym kraju zjeść dobrego śledzia na milion sposobów, a u Nas się nie da? Nasze polskie dorsze trafiają na stoły Europy zachodniej, a my sprowadzamy dorsze z wątpliwie czystego Atlantyku ;-(. No cóż, na rybołówstwo wpływu nie mamy

SMYKWKUCHNI
Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem 228

Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem doskonale będzie się komponować ze śledziem i świeżymi sałatami, idealny do smażenia, pieczenia i duszenia. Wzbogaca smak potraw. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy dla organizmu. Składniki: 400 ml oleju rzepakowego 500g lodu świeży tymianek Przygotowanie Lód przesypujemy

Kulinarne pyszności Molki
Wędzona śmietana 976

Wędzona śmietana doskonale będzie się komponować ze śledziem i świeżymi sałatami. Jej intensywny dymny aromat zaskakująco kontrastuje z jej naturalną świeżą kwasowością. Podobnie możemy przygotować wędzony jogurt Wędzona śmietana Składniki: - 400 ml śmietany 18% - 500g lodu Przygotowanie : Lód przesypujemy do pojemnika. Śmietanę wykładamy na płaską blaszkę. Wkładamy do wędzarni

Kulinarne pyszności Molki
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 120

Zapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Gosia  Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowym z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą  Angelika  Muffinki z rabarbarem i kruszonką   Agnieszka  Koktajl zdrowotny  - cytryna, imbir i miód Aga  Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem   Małgorzata  Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym

Magiczne Życie Marty
Tatar z oliwkami i jajkiem 96

najbardziej pasująca przystawka na karnawał i nie tylko.Ten śledź również jest bardzo smaczny.Zapraszam do zrobienia. Składniki: matias 3 płaty jaja 6 szt cebula 1 szt oliwki zielone 10 szt ogórek kiszony  4 szt buraczki marynowane 2 łyżki Wyrównanie:   Najlepiej kiedy mamy buraczki zawekowane często robimy na zimę. Jeśli jednak nie mamy to wystarczy zagotować z 2 buraczki, zmielić

Różowa kuchnia
"Bosacka po polsku" Nowoczesne przepisy kuchni polskiej 138

dodaje też komentarz/poradę jak kupić dobry towar np. mięso, warzywa, na co mamy zwracać uwagę przy zakupach.  Książka podzielona jest na: przystawki zimne : znajdziemy tutaj śledzia w konfiturze, kaszi z wędzonym łososiem, kolorowe jajka na twardo, zimne nóżki z jajem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym i wiele innych kolorowych propozycji :-) przystawki gorące: takie

kruche babeczki
Magazyn Aromat - nr 7 zima 2016 137

Najnowszy numer Magazynu Aromat już jest. Pachnie Świętami, rozgrzewa pomysłami na zimowe herbatki, kusi pysznymi zupami, pełnymi witamin sokami. Znajdziecie w nim pomysły na zimowe śniadania, śledzie, poznacie różne odmiany grzańca. A ja proponuje świeżutkie, jeszcze ciepłe drożdżówki:) Zapraszam  do czytania:) https://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat-zima-2016 

Obiad gotowy